kapat
28.08.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

GREENCARD

ABD yardımının Irak'la ilgisi yok

Başbakan Yardımcısı Şener, 8.5 milyar dolarlık kredinin Türkiye'nin talebi olmadığını belirterek, "Bunun Irak'taki olası gelişmelerle de ilgisi yok" dedi

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, ABD'den alınacak 8.5 milyar dolarlık krediye ilişkin olarak, geçen hafta bir teknik heyetin konuyla ilgili gerekli müzakereleri yaptığı belirterek, "Teknik detaylarda mutabakat sağlamışlardır. Bunun basında yer aldığı gibi Irak'taki muhtemel gelişmelerle hiçbir ilgisi yok" dedi.

Ankara Sanayi Odası'nın (ASO) Meclis Toplantısı'nda konuşan Şener, ABD'den alınması gündeme gelen 8.5 milyar dolarlık kredi konusunda açıklamalarda bulunarak, bu miktarın ABD'nin tek taraflı olarak aldığı bir karar olduğunu, Türkiye'nin böyle bir taleple bulunmadığını vurguladı. Sürecin devam ettiğini, karşılıklı yazışmaların da sürdüğünü kaydeden Şener, 2 Eylül sonrasında ABD Kongresi'nin açılışıyla bu sürecin devam edeceğini söyledi.

Kongrede belli bir bekleme süreci olduğunu da hatırlatan Şener, şöyle konuştu "Bunun dışında hukuki mütalaanın alınması -karşı taraf açısından söylüyorum- ve daha sonra da imzalanması söz konusu. Dolayısıyla çok fazla olmayan ama belli makul süre için tamamlanacak, belirlenecek bir süreç bir prosedür vardır. Bu tamamlandığı taktirde Türkiye bu parayı kullanabilecek."

Bu arada Şener, kamu alacaklarına uygulanan yüzde 7'lik faiz oranın yüzde 5'e düşürülmesi yönündeki kararın da Bakanlar Kurulu'nda imzaya açıldığını ifade etti.

İTİBARIMIZ ARTTI
Şener, Irak'a asker gönderilmesine ilişkin tartışmalara değinirken, "Irak meselesini getirdiğimiz şu nokta, istisnasız gelebilecek en iyi noktadır" dedi. Kendisinden önce konuşan ASO eski yönetim kurulu başkanlarından Hamil Kartay'ın Irak olayında 1 Mart'taki gibi bir kazaya uğranmaması yönündeki sözlerine cevap veren Şener, "Ben 1 Mart'ta herhangi bir kazaya uğrandığı düşüncesinde değilim" dedi.

Şener, Türkiye'nin Irak konusunda izlediği politikanın 70 milyon insanın menfaatine bir politika olduğunu vurguladı. 1 Mart öncesinin düşünülmesi gerektiğini vurgulayan Şener, bu tarih öncesinde piyasaların alt üst olacağı ve bir yığın kaybın olacağından bahsedildiğini hatırlatarak, bu dönemde tek bir vatandaşın burnunun kanamadığına, piyasaların da kontrol dışına çıkmadığına dikkat çekti. Böyle bir atmosferin Irak konusunda Meclis'in ve hükümetin çok sağlıklı bir çizgiyi sürdürdüğünü gösterdiğini anlatan Şener, "Bundan sonra bu ülkenin menfaati neyse odur. Bu ülkede yaşayan insanlarımızın çıkarı, menfaati neyse bizim bu tür konularda izleyeceğimiz politika odur" dedi.

Türkiye'nin Irak meselesiyle ilgili süreç içerisinde itibarının arttığını söyleyen Şener, "ABD-Türkiye ilişkileri de daha sağlıklı bir zemin üzerinde yürümektedir" diye konuştu.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
Destek Paketi
Sarı Sayfalar
GreenCard


Sizinkiler
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır