kapat
28.08.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

GREENCARD

Herkes Amerikalı patrona özeniyor

Avrupa ve Asya'da da şirket bilgilerinde şeffaflaşma yolunda büyük adımlar atılıyor. Amerika'dan sonra en şeffaf firmalar İngiltere'de, Almanya ise daha işin başında

Bir Amerika'lı CEO'nun ne kadar maaş aldığını bilirsiniz. Forbes dergisi mesela, bu alanda yaptığı araştırmayı her yıl düzenli olarak yayımlar. Dünyanın en fazla maaş alınan ülkesi Amerika'da Tenet sağlık hizmetlerinden Jeffrey Barbakov'un geçen yıl 116 milyon dolar kazandığını, Dell Bilgisayar'dan Michael Dell'in 82, USA Interactive'doen Barry Diller'ın 53 milyon dolar kazandığını da bu yolla öğrendik.

Peki, Avrupa ya da hatta Asya kökenli firmaların üst düzey yöneticilerinin maaşları hakkında en ufak bir bilginiz var mı?

ŞEFFAF YÖNETİM
Amerikan aylık ekonomi dergisi Forbes bu konuyla ilgili de bir araştırma yayınladı. Buna göre az önceki sorunun cevabı; evet, artık Avrupa ve Asya'nın büyük firmalarının verileri eskisine oranla daha şeffaf. Yani bir üst düzey şirket yöneticisinin ya da yönetim kurulundaki çalışanların maaşlarını öğrenmeniz işten değil. Nitekim en son Tower Perrin araştırma şirketi tarafından gerçekleştirilen çalışma bu konuda ilginç rakamları ortaya koyuyor. Yıllık cirosu 500 milyon doların üzerindeki şirketlerin CEO'ları arasında yapılan araştırmada en fazla gelir sahibi olan üst düzey yöneticilerin yıllık ortalama 1,9 milyon dolarla ABD'de olduğu ortaya çıktı. Bu sonuç tabii ki sürpriz değil. İkinciliği ise 879 bin dolarla Arjantinli CEO'lar aldı. 26 ülke arasında yapılan araştırmada üçüncü sırayı 866 bin dolarla Meksika'lı üst düzey yöneticiler aldı. Sıralamada, İngiliz CEO'ların yılda ortaylama 686 bin, Almanlar'ın ise yıllık 454 bin dolar kazandığı ortaya çıktı

Bu verilere ulaşmanızın size faydasına gelince... Forbes dergisi için bu araştırmayı yapan Amerikan kurumsal yönetim derneği Corporate Library'nin Araştırma Üst Düzey Müdürü Paul Hodgson, özellikle uluslararası borsalarda işlem gören şirketlerin CEO'suna verilen maaşların öğrenilebilmesinin, o firmanın ödeme kabiliyeti konusunda hissadarlara fikir vereceğini söylüyor. Hodgson "Yönetim kurulunun sorumlulukları göz önünde bulundurulduğunda üst düzey yönetici maaşı karar mekanizmasında en açık konulardan biri. Eğer burada şeffaflık politikası varsa, yönetimin ilgilerinin hissedarların ilgisiyle paralel olduğu ortaya çıkacaktır" diyor.

Hodgson ayrıca, bu yönde çalışmaların Avrupa ve Asya'da da başladığına dikkat çekiyor. Yerel veya uluslararası kurumsal yönetim taahhütnameleri kapsamında birleşen ve taahhütnamelerin gereğini yerine getiren uluslararası ve yüksek pazar payına sahip firmalar, bu konuda da birbirleriyle rekabete başladılar.

CEO maaşlarının yayımlandığı bu liste, Amerika'nın Portlant eyaletinde, Maine'de yer alan The Corporate Library tarafından hazırlandı. Bu araştırmada Amerikan firması olmayan en büyük 530 firmanın CEO'larının maaşları hesaplandı.

NOKIA BİRİNCİ
Buna göre Nokia'nın üst düzey yöneticisi Jorma Ollila geçtiğimiz yıl 15.6 milyon dolar kazandı. Buradaki hesaplara maaş artı prim ve kazançlar da eklendi. Bu arada, buradaki liste 2002 yılı mali raporlara göre hazırlandı. Bu sebeple listedeki bazı isimler (Chris Gent, Brian Gilbertson gibi) bugün görevde değiller.

Listede yer alan 30 CEO'nun 17'sinin maaşları tüm yönetim kuruluna verilen maaş üzerinden hesaplandı. Bazılarının ise Amerikan para biriminden hesaplanması gerekti. Bazı firmalar ise bilgilerine ulaşılamadığından listede yer almadı.

Araştırmayı yapan The Corporate Library araştırmacılarından Paul Hodgson İngiltere firmalarının en şeffaf bilgilere sahip olduğunu belirtiyor. Onun dışında ülkelerde ise daha gidilecek çok yol var.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
Destek Paketi
Sarı Sayfalar
GreenCard


Sizinkiler
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır