kapat
28.08.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

GREENCARD

Doğalgazda 'üçüncü formül' için taraflar masaya oturdu

Mavi Akım'da tartışma yaratan fiyat formülü devre dışı kalıyor. Ruslar'ın "doğru" diye dayattığı da, halen sözleşmede var olan formül de uygulanmayıp yeni bir çözüm bulunacak

BOTAŞ ve Gazprom yetkilileri ile devam eden doğalgaz fiyat pazarlığında görüşmeler "üçüncü bir formüle" doğru kaydı. Mavi Akım'da formülün yanlış yazıldığını öne süren Gazprom yetkililerinin düzeltme talebine olumsuz yanıt veren ve sözleşmedeki formülün de dışında fiyatların Avrupalı müşterilere uygulanan düzeye çekilmesi için baskı yapınca üçüncü bir formül gündeme geldi.

Yeni bir formül hazırlanması yönündeki fikrin Gazprom'un Başkanı Aleksei Miller'le yapılan görüşmelerin ardından doğduğu ve halen BOTAŞ ve Gazprom yetkililerinin çalışmalara başladığı kaydediliyor. Edinilen bilgiye göre Türkiye'nin Avrupalı müşterilere uygulanan düzeyde fiyat uygulanması talebine karşılık Gazprom, bu ülkelere satılan doğalgaz fiyatlarının ortalamasının alınarak bir fiyat oluşturulmasını önerdi. Bu da 1000 m3 metreküp için yaklaşık 115 ile 125 dolar arasında bir fiyat aralığında denk geliyor. Halen sözleşme gereği gizli tutulan Mavi Akım'dan Türkiye'nin yaklaşık 140 dolardan doğalgaz aldığı, Gazprom'un doğru olduğunu iddia ettiği formülün uygulanması durumunda ise fiyatın 153 dolarlara kadar çıkacağı biliniyor.

TEK FİYAT OLACAK
Halen görüşmelerin temelini oluşturan bir başka nokta da, Türkiye'nin Rusya'dan aldığı üç ayrı fiyatın bir noktada buluşturulması. Bu arada en pahalı doğalgazı getiren Turusgaz'ın ise devre dışı bırakılması fikrinden vazgeçilmiş görünüyor. Yetkililer, BOTAŞ'ın tüm yatırım programlarının fazla doğalgaz anlaşmaları üzerine kurduğunu belirterek, "İptal edilirse bu sefer de sıkıntı doğar" diyorlar.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
Destek Paketi
Sarı Sayfalar
GreenCard


Sizinkiler
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır