kapat
28.08.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

GREENCARD

Görevimiz Mars

Kâinatın kızıl güzeli Mars, 60 bin yıl aradan sonra, gözlerini göğe dikmiş milyonlarca insana ışıklı selamlar göndererek kayıp gitti. Ona daha yakın olmak isteyenler Tahiti'ye akın etti

Dünya, dün kâinatın 'kızıl güzeli'ni ağırladı. Yedi kıtadan milyonlarca insan, dünyaya en son 60 bin yıl önce bu kadar yakınlaşan Mars'ı görmek için teleskop başına geçti. Gökyüzünden süzülürken ışıklı selamlar gönderen kızıl gezegeni gözleriyle okşayanlar, özel tarihlerine "O gece Mars'la tanışmıştık" notunu düşme hakkını kazandılar. Mars'ı izlemeyi kaçıranlar ise birkaç kuşak sonrası torunlarına "Biz göremedik, siz ihmal etmeyin" diye vasiyet bırakmaları gerekiyor.

GÖZLER GÖKYÜZÜNDEYDİ
Çünkü gezegenin dünyaya bu kadar olmasa da yakınlaştığı anı görbilmek için 284 yıl beklemek zorunda kalacaklar. Ya da SPACE.com adlı internet sitesini tıklayarak sanal alemden görüntüleri izleyebilirler.

Ama binlerce yıl bekledikten sonra yüzlerce yıl daha beklemek istemeyen dünyanın dörtbir yanındaki binlerce kişi, "kızıl gezegeni" izlemek için yüksek teknoloji ürünü dijital ve optik cihazlara gözünü dayayıp seyre daldı.

PASİFİK ADALARI REVAÇTAYDI
Tahiti'den Avustralya'ya ve Japonya'ya kadar birçok yerde amatör ve profesyonel astronomlar, teleskoplarını gökyüzünün doğusuna çevirip Mars'ın hareketlerini seyretti.

Dün gökyüzünün Ay haricindeki en parlak yıldızı olan Mars, kırmızı rengi sayesinde diğerlerinden ayrılırken, küçük teleskoplarla bile ayrıntısıyla görülebildi. Bu tarihi anı kaçırmak istemeyenler teleskobunu kaparak Mars'ın en iyi görülebileceği Güney Yarımküre'ye akın ettiler. Özellikle de Tahiti gibi Güney Pasifik adaları ile Avustralya'nın sahilden uzakta bulunan yerleşimin az olduğu bölgeleri tercih ettiler.

Çıplak gözle bakanlar ise Mars'ı Ay'daki orta ölçekli bir krater büyüklüğünde görebildi. Mars'ın ilk fotoğrafı ise Hawaii'de bulunan Ukırt adı verilen dünyanın en büyük teleskobuyla çekildi. Ama fotoğrafta Mars, kırmızı değil yeşil çıktı. Bilimadamları bu fotoğraf sayesinde Mars'ın yüzeyinin daha ayrıntılı olarak görülebilmesini umuyor. Bu yıllardır süregelen, Mars'ta su olup olmadığı tartışmaları açısından da büyük önem taşıyor.

DÜNYANIN GÖZLERİ MARS'TA BİRLEŞTİ

Malta
Maltalılar Mars'ı izleyebilmek için ülkenin başkenti Valletta'nın karşısındaki limanda yer alan Sliema şehrine akın etti. Özellikle çocukların rağbet gösterdiği alanda toplanan meraklı kalabalık, teleskoplar aracılığıyla Mars'ı yakından görebilme fırsatını yakaladı.

Amerika
Kaliforniya eyaletine bağlı Los Angeles kenti kalabalığın en çok toplandığı yerlerden biriydi. Kentte bulunan müzenin bahçesinde Mars'a özel bir parti düzenlendi. İnsanların Mars'ı görebilmesi için Volvo marka arabanın arkasına bir teleskop yerleştirildi. Uzun kuyrukların oluştuğu bahçede insanlar gezegeni görebilmek için dakikalarca beklemek zorunda kaldı. Mars'ın en güzel görüldüğü yerlerden biri de California'daki Newport sahiliydi.

Avustralya
Bazı insanlar Mars'ı gökdelenlerin ve renkli ışıkların bulunduğu binaların arasından izlemek zorunda kaldı. Uzak yerlere gidemeyen insanlar gökdelenlerin önlerinde bulunan en yakın parklara giderek bu tarihi olaya tanıklık etti. Geoff Wyatt ise Sydney'deki rasathaneye kurduğu teleskop yardımıyla Mars'ı gözlemledi.

Ürdün
Dünyanın birçok yerinde olduğu gibi Ürdün'de de Mars'ı yakından görmek isteyenler gözlerini göğe dikti. Başkent Amman'da Mars'ı izlemek isteyenler arasında her cins ve yaştan insanlar yer aldı.

Hindistan
60 bin yıl sonra dünyanın Mars'a yakınlaşacağını duyan Hindistan'ın kentlileri kadar kasaba ve köylüleri de soluğu teleskopların başında aldı. Bazıları çocuklarıyla ve eşleriyle birlikte bu seyre kadıldı. En ilginci ise Hindistanlı bir adam da Mars'ı izlemeye lamasıyla birlikte gelmesiydi. Kısacası kızıl gezegen Mars'ı küçük büyük, kadın erkek, köylü kasabalı, şehirli demeden milyonlarca kişi büyük bir merakla seyre koyuldu.

Hubble'dan ilk görüntüler
Hubble uzay teleskopu, Mars'ın muhteşem görüntülerini yakaladı. İlk sabit yörünge teleskopu olan Hubble, kızıl gezegenin önceki gün geç saatlerde ve dün sabah çektiği yeni görüntülerini dünyaya gönderdi. Teleskopun bağlı olduğu Baltimore'daki Uzay Teleskopu Bilim Enstitüsü, bu görüntüleri dün sabah erken saatlerden itibaren yayımlamaya başladı.

Cornell Üniversitesi'nden gökbilimci Jim Bell, görüntülerden birinde kızıl gezegendeki 4500 kilometre uzunluğundaki dev kanyonu işaret ederek, Hubble görüntülerinde, hiçbir zaman bu kadar iyi çözünürlük ve detay görmediklerini belirtti. Gökbilimcilerin, bu fotoğraflar üzerinde yapacakları incelemelerle gezegenle ilgili yeni keşifler yapmaları bekleniyor.

İnsanlığın en gizemli gezegeni
Taş Devri'nden beri Dünya ve Mars'ın birbirlerine en yakın olacağı bu tarihi olay Türkiye'den de 12.51'de izlenmeye başladı.

"Kızıl gezegen" insanın hayal gücünü her zaman ateşledi. Roma mitolojisinde Mars savaş tanrısıydı. Çağımızda ise Mars ile ilgili çeşitli kurgu-bilim filmler yapıldı. Mars Dünya'ya bu kadar yakın gelse de, insanlığın gizemli "kızıl gezegen"e ayak basma hayalleri hala uzak görünüyor.

Mars'ta yaşamın olduğu veya en azından gezegende bir zamanlar yaşam bulunduğu umuduysa hâlâ sürüyor. Mars'ın Dünya'ya uzaklığı dün 55 milyon 758 bin kilometre. Diğer gezegenlerden Venüs'ün Dünya'ya uzaklığı 260 milyon, Jüpiter 955 milyon, Merkür ise 120 milyon kilometre olarak hesaplanıyor.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
Destek Paketi
Sarı Sayfalar
GreenCard


Sizinkiler
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır