kapat
25.08.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMI


TURKIYE
DUNYA
POLITIKA
SPOR
MEDYA
SERI ILANLAR
METEO
TRAFIK
SANS&OYUN
ACIL TEL

GREENCARD

Sifirlarin gucu

Bu yil devlet ve hukumet baskanlari arasinda "sifir"li hedefler koymak pek moda oldu. Oyle ki sifir rakam olmaktan cikti, adeta bir iddianin simgesi durumuna geldi.

Ornegin ABD Baskani Bush, uluslararasi terore karsi "sifir hosgoru" politikasi izliyor. Ancak El-Kaide unsurlarinin Afganistan ve Guneydogu Asya'dan sonra Irak'ta da tirmanisa gecen eylemleri, Bush'u en azindan simdilik tokezletiyor.

Fransa Cumhurbaskani Chirac'in tarihe gecmek icin belirledigi iddiali hedeflerden biri trafik kurallarini cigneyenlere ve kentlerde guvenligi tehdit eden cetelere karsi "sifir bagislayicilik"ti. Bu amacina buyuk olcude ulasti ama Agustos ayi ona cok sifirli bir kotu surpriz hazirladi Asiri sicaklar Fransa'nin 80-110 yas arasi nufusundan son tahminlere gore 10 bini askin kisinin olumune yol acti. Simdi Fransa saglik sistemini, huzur evlerindeki yasam ortamini sorguluyor. Trafikteki ve asayisteki olumleri azaltmanin basarisi unutuldu bile.

Brezilya Devlet Baskani Lula secimleri kazanmasini saglayan "sifir aclik" vaadini bir yil sonra hatirladi. Simdi sozunu yerine getirmek icin haril haril kaynak ariyor.

Bu sifirlar sevgili Mehmet Barlas'in kosesindeki insana misafir sekeri tadini veren, biraz cimdikleyici ama yaratici ve suzulmus bir zeka urunu "saka" kutularindan birine malzeme olsaydi, guzel guzel "Acaba Basbakan Erdogan'in 'sifir' hedefi ne olabilir" diye sorar ve cevabini arardik Sifir(ci) Hoca mi, sivil yonetim onunde sifir engel mi, memura sifir zam mi, sifir vurgunlu toplum mu, sifir veto riskli yasalar mi, AB yolunda sifir celme mi, olasi iktidar rakiplerine karsi sifir tahammul mu?

Seker agzimizda eridi, ancak saymadigimiz bir olasiligin buruklugu damaklarimizdan silinmedi.

Irakli konuklar
O olasilik elbette Irak'a asker gonderme konusu ki, iki asamada da sifir risk gerektiriyor Karar alirken ve karardan sonra Irak'ta....

Ilk surecteki risk ya da puruzleri askeri ve siyasal olarak ikiye ayirmak gerekiyor.

Askeri acidan puruzlerin varligini birbirini izleyen devir-teslim torenlerinde gozlemek mumkun. Ancak asker gondermeye karsi cikanlar ya da "uluslararasi mesruiyet" arayanlar, genellikle Silahli Kuvvetler'e veda etmek uzere olanlar. O nedenle 30 Agustos'tan sonra Genelkurmay Baskani Orgeneral Ozkok'un damgasini tasiyacak daha uyumlu ve tek ses bir komuta kademesinin isbasi yapacagini soyleyebiliriz.

Siyasal acidan da risk 1 Mart'ta reddedilen tezkereye oranla cok daha az. Cunku iktidar milletvekilleri, Meclis'ten yine olumsuz bir karar cikarsa, hukumetin istifasina kadar gidebilecek bir krizin patlak verecegini cok iyi biliyorlar.

Karardan sonra Irak'ta karsilasilacak risklere gelince... Bu konuda net bir gorus belirtmek icin hukumet ile Genelkurmay'in hazirlik ve girisimlerinin sonuclarini beklemek gerekecek.

Bu girisimler cercevesinde Turk askerinin gorev yapacagi Sunni bolgesindeki etkin asiret liderlerinin yani sira Irak Gecici Yonetimi'nin bazi uyelerinin de Ankara'ya davet edilmesi dusunuluyor. Yerinde bir karar.

Ancak listede, Cin, Japonya ve Avustralya'yi bile dolastigi halde, Suleymaniye baskinindan bu yana Ankara'dan bucak bucak kacan Celal Talabani de yer almali.

Ve Gecici Yonetim'in PKK-KADEK'e yakin uyesi Mahmut Osman da unutulmamali.

Yoksa Sunni bolgesinde onlemeye calisilan tahrikler Kuzey Irak'ta patlak verebilir. Zaten uc gundur Kerkuk'te yasananlar bunun isaret fisegi degil mi?

Mesajlariniz icin: esafak@sabah.com.tr


Haberleri gazete sayfasi goruntusunde okumak icin
SABAH e-Medya"ya tiklayin

<< Geri don Yaziciya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
sinirsiz hosting
Sari Sayfalar
GreenCard


Sizinkiler
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGI BASIM YAYINCILIK SANAYI VE TICARET A.S. - Tum haklari saklidir