kapat
18.08.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

GREENCARD

Trilyonluk batık günışığına çıkıyor

1865 yılında New Orleans'a giderken batan S. S. Republic adlı geminin içinde bulunan 180 milyon dolarlık altın para önümüzdeki ay yapılacak bir operasyonla sudan çıkartılacak

EN DEĞERLİ BATIK OLACAK
Bundan 138 yıl önce trilyonlar değerindeki altın paralarla birlikte Atlantik Okyanusu'nun karanlık sularına gömülen paha biçilemez batığın yeri sonunda tespit edildi. S.S Republic adlı batıktaki hazine su üstüne çıkarıldığında, bugüne kadar bulunup gün ışığına kavuşturulan en değerli sualtı batığı ünvanına sahip olacak. Uzmanlar, batıkta 180 milyon dolar değerinde 20 bin adet altın para olduğunu tahmin ediyor. S.S Republic 18 Ocak 1865 günü New York limanından New Orleans'a gitmek üzere yola çıktı.

42 TANE YOLCUSU VARDI
59 Yolcunun yanı sıra, güneydeki iç savaşın yaralarını sarmak için gemide trilyonlar değerinde altın para bulunuyordu. Fakat gemi Georgia eyaletine bağlı Savannah kenti açıklarında kasırgaya yakalanınca makineler iflas etti. Aralarında çocukların da olduğu 42 yolcu flikalara bindirilerek kurtarıldı ancak altınlar gemiyle birlikte suyun dibini boyladı. Birçok uzman ve defineci bu geminin peşinde olsa da, Odyssey Deniz Araştırmaları şirketi 12 yıl süren çalışmalar sonucu geminin enkazına ulaşabilen ilk ekip oldu.

YILLARDIR ARANIYORDU
Şirket yöneticilerinden Greg Stemm böylesi değerli bir gemiyi buldukları için çok mutlu olduklarını söylüyor. Stemm "Böyle değerli şeyleri bulup çıkarırken üzerinizde büyük bir baskı hissediyorsunuz. Yıllardır bu batığı bulmak için çalışıyorduk. Fakat paraları çıkarmak zaman alabilir" dedi. Amerikalı yazar Donald H. Kagin ise gemide 20 dolarlık altın paralar olduğunu ve bunların her birinin bugün en az 6 bin dolar ettiğini söyledi. Batıktaki altınları ve belgeleri çıkarma işlemlerine gelecek ay başlanacak.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
Sarı Sayfalar
GreenCard


Sizinkiler
TEMA

Copyright © 2002, Bilgin Elektronik Yayıncılık ve İletişim A.Ş. - Tüm hakları saklıdır