kapat
18.08.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

GREENCARD

'Doktorun ölümü benim sonum oldu'

İngiltere Savunma Bakanı Hoon, silah uzmanı Dr. Kelly'nin intiharına yol açan Irak raporunu değiştiren kişi olduğu anlaşılınca arkadaşlarını arayıp böyle dedi

Irak savaşının "kurbanı" olan İngiltere Savunma Bakanlığı uzmanlarından Dr. David Kelly'nin intiharıyla ilgili soruşturmada ibre, Savunma Bakanı Geoff Hoon'a döndü. BBC televizyonuna İngiliz hükümetinin hazırladığı Irak raporunun "şişirildiğini" söylediği öne sürülen ve adı basına "köstebek" olarak yansıyınca intihar eden Dr. Kelly'nin ölümünü araştıran bağımsız komisyon sonuca varmak üzere. İngiliz gazetelerinin dün manşetlerine taşıdığı haberlere göre raporu değiştiren kişi bizzat Bakan Hoon. Dr. Kelly'nin de aralarında bulunduğu uzmanlarca hükümetin talebiyle hazırlanan raporda "Irak'ın kitle imha silahları için programı" olabileceği ifadesi vardı. Ancak Bakan Hoon "için programı" ifadesini çıkarıp "Irak'ın kitle imha silahı" yazdırdı.

Dr. Kelly'nin adını sızdıran kişinin de Hoon olduğu belirlendi. Telegraph gazetesi, manşetten verdiği haberde Hoon'un geçtiğimiz hafta çalışma arkadaşlarına "Kelly'nin ölümü kariyerimi bitirdi" dediğini, bu hafta İngiliz Bakan ve belki de hükümet için "Tamam mı, devam mı?" sorusunun yanıtlanacağını yazdı. Kelly'nin adını basına sızdırarak intiharına yol açmakla ilk suçlanan kişi, Blair'in baş danışmanı Alastair Campbell olmuştu. Ancak komisyonun araştırmasında hem o, hem de halkın istifasını istediği Blair bir anlamda "aklandı".

Blair'in doktorun sorgulanmasını ve konunun Savunma Bakanlığı içinde sessizce çözümlenmesini istediği ortaya çıktı. Yarın komisyona ifade verecek olan Campbell da kendisinin "köstebek" ve rapordaki ifadelerin değiştirilmesine karışmadığını, konuyla Bakan Hoon ve danışmanlarının ilgilendiğini, BBC'ye konuşan kişinin Kelly olduğunu günler sonra öğrendiğini söyleyecek. BBC televizyonu, İngiliz hükümetinin hazırlattığı Irak raporu şişirdiğini haber yapınca ortalık karışmıştı. BBC kaynağını açıklamamış, Dr. Kelly de adı köstebek olarak yansıyınca intihar etmişti. BBC ve hükümeti kavgaya götüren olay, Avrupa basınında ilk gündem maddesi.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
Sarı Sayfalar
GreenCard


Sizinkiler
TEMA

Copyright © 2002, Bilgin Elektronik Yayıncılık ve İletişim A.Ş. - Tüm hakları saklıdır