kapat
07.08.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

GREENCARD

ALTAN TANRIKULU


Futbol herşey değilmiş

Sanırım 94 yazıydı. SPOR&SPOR Dergisi'ne koyduğumuz stajyer ilanına başvuru yapanlardan biriydi Murat Demiryas. Şu anda okuduğunuz sayfayı da onun hazırlaması lazımdı. Futbolla istatistiği birleştirmek için uzun yıllar mücadele veren biri olarak rakamlarla uğraşmanın ne denli zor ve dikkat gerektiren bir iş olduğunu iyi bilirim. Demiryas bu bayrağı benden devraldıktan sonra çok çok ileri götürdü. Hazırladığı defterler, bilgisayar kayıtları ve spor servisimiz için ürettiği istatistiklerle onbinlerce hayran edindi kendine. Ardından televizyon programlarına başladı. Ferhan Tezcan'ın da katkısıyla Lig TV'de program yapmaya başladı.

Demiryas 3 yıl önce bir belaya yakalanmıştı. O zaman da yazmıştık. Cushing Sendromu denilen bir belaydı. 1 yıl boğuştu Murat, Cushing'le. Sonunda böbrek üstü bezleri alınarak kurtuldu. Hergün kortizon takviyesi alarak eskisinden daha sağlam bir şekilde aramıza döndü. Sezon biter bitmez, "Altan, Cushing'e neden olan uru buldular. Küçücük birşeymiş. Akciğerimde minik bir operasyon yapacaklar. 15 gün sonra gazetedeyim" dedi.

Çapa'daki ameliyatla Demiryas'ın sol akciğerinin üst lobunu aldılar. Ur yayılmış.. Operasyon başarılı geçmiş. Bu kez lenf bezleri dert olmuş. Akıntı bir türlü durmamış. Murat 1 haftadır birşey yiyemiyor. Serumla besleniyor. Biraz halsiz. Biraz yorgun. Ama düzelecek.. Cushing'i yendiği gibi, lenf bezlerini de, uru da, tümörü de yenecek. Yine istatistiklerine dönecek. Çünkü iyiler sallanır ama yıkılmaz. Bunu en iyi o bilir.

****

Hıncal Ağabey'e verdiğim küçük bir yanıt dışında uzun süredir yazı yazmıyorum. Nedeni yok. Aslında var. Futbol dünyasında olan bitenler.. Temel konu Türk insanının iş yapma anlayışındaki yanlışlık. Ayrıntıya girmek istemiyorum. Sorun insanlar arasındaki mesafenin ortadan kalkması. Önceleri iyi giden diyalogların gitgide büyük sorunlara yol açması. Yönetici-teknik direktör, teknik direktör-futbolcu, futbolcu-yönetici, gazeteci-yönetici, futbolcu-gazeteci ilişkilerindeki laçkalık aslında en büyük problem. Hatır gönül ilişkileriyle bir yerlere gelinmeye çalışılması.

Sadece futbolda, sadece sporda mı oluyor bunlar? Tabii hayır. Türkiye'nin yapısı bu.

Değer verdiğim biri, "Oturduğun koltuktan güç alma, o koltuk senden güç alsın" demişti. Yöneticilikte insan çok şey öğreniyor. Her hatadan bir ders çıkarıyor. Ama ne hatalar bitiyor ne de dersler... Hergün yeni bir Sabah'a uyanıyoruz. Ergun Ağabey'in göreve gelişinin üstünden tam bir yıl geçmiş. Geçen yıl bugün gidenler gitmiş, kalanlar Sabah'lamaya devam etmişti. Çok keyifli, çok heyecanlı ve çok tempolu bir yılı geride bıraktık. Ama herkes biliyor ki gazetecilikte dün yoktur, hep bugün vardır. Özellikle de spor basınınında..

****

Gelelim lige.. Spor yazarları arasında yaptığımız ankette Beşiktaş lige en hazır takım çıktı. Biz de yazarlarlara yakın düşünüyoruz. Lige en hazır takım Beşiktaş. Ama Şampiyonlar Ligi'ne değil. Transferden çok, biraz şampiyonluğun etkisinin kaybolması gerek.

Son yıllarda iki yıl üst üste şampiyon çıkmıyor. Galatasaray'ın süper kadrosunun son şampiyonluğunun ardından sıralama Fenerbahçe, Galatasaray, Beşiktaş şeklinde. Hem ligi hem Avrupa'yı kaldıracak kadro kurmak zor. Kursanız da hedefe ulaşmak zor.

Galatasaray henüz istenen temponun çok altında. Bakmayın Liverpool maçına. Galatasaray iyi değil. Ama şampiyonluğa her zaman çok yakın. Çünkü takımdaki oyuncuların kapasitesi çok yüksek. O kapasiteyi kullanmaya başladıkları zaman ligi sarsabilirler.

****

Fenerbahçe bulabileceği en iyi teknik adamla lige başlıyor. Onun istediği transferler yapılıyor. Henüz hazır değiller. Her zaman olduğu gibi en büyük rakipleri de Kadıköy'de. Fenerbahçe'nin rakibi Fenerbahçe.. Şampiyon da olur, yedinci de.. Ligin başlamasına 3 gün kala "Bodrum"dan gelen mesajlar ilerki günlerde neler olabileceğinin mesajını veriyordu zaten. Fenerbahçe'nin yiyeceği goller her Fenerbahçeli'yi üzmüyor artık.

****

Bursa'ya Hagi'nin gelişi, Trabzon'u daha da ateşledi. Gençlerbirliği planlı, programlı gidiyor. Malatya, Gaziantep UEFA'yı önemsemeli. Denizli'nin yaptığını yapmak onlar için daha kolay.

Bu arada futbol teröristleri de lige hazır. Tel örgüler kalksın mı, kalkmasın mı diye tartışırken İzmir'de ortalık karıştı. Futbol çok güzel birşey ama herşey değil. Hayatta daha önemli şeyler var, sağlık gibi, sevgi gibi...


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
Sarı Sayfalar
GreenCard


Sizinkiler
TEMA

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır