kapat
07.08.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

GREENCARD

Sürpriz günleri geliyor

AK Parti haftaya bugün kutlayacağı ikinci kuruluş yıldönümü için bir dizi sürpriz hazırlıyor.

İktidar partisi kulislerinden sızan söylentilere göre, bu sürprizlerin önemli bölümünü sağdan-soldan yapılacak transferler oluşturuyor. Hatta eski ve yeni parlamenterlerden belediye başkanlarına kadar bir dizi isim bile sıralanıyor.

Ancak tam da o günlerde bir sürpriz de Çankaya Köşkü'nden gelebilir. Sezer'in 7'nci Uyum Paketi ile orman vasfını yitirmiş arazilerle ilgili Anayasa değişikliği için karar süresi AK Parti'nin kuruluş yıldönümünün ertesi günü, 15 Ağustos'ta doluyor.

Başkentte Sezer'in bu iki konuda da AK Parti'nin sevincini yarıda bırakabilecek kararlar vermesi olasılığı giderek daha çok taraftar buluyor. Kanıt olarak da, Baykal'ın Anayasa değişikliklerinin referanduma götürülmesi için bastırması, Yüksek Askeri Şura'da da askerin "Cumhurbaşkanı, MGK Genel Sekreterliği ile ilgili düzenlemeyi veto ederse ısrarcı olmayın" tavsiyesinde bulunması gösteriliyor.

Çankaya'nın bu olası vetoları hiç kuşkusuz iktidar kanadında Sezer'e de "sürpriz" hazırlama arzularını kamçılayacak. Nitekim, önümüzdeki yasama yılında gündeme getirilecek Anayasa paketinde "Cumhurbaşkanı'nın yetkilerini daraltma, süresini kısaltma, yargıya hesap verebilmesini sağlama" gibi değişikliklerin de yer alacağı haberleri uçurulmaya başladı bile.

AK Parti'nin bunu yapabilmesi, ilk sürprizini gerçekleştirmesine bağlı Anayasa'yı tek başına değiştirecek çoğunluğa ulaşmak için transfer bombalarını patlatmak.

Bakalım kimin sürprizleri daha ağır basacak?

Bağdat'ı güçlendirmek
Irak'ta istenmeyen ve bölgedeki dengeleri alt-üst edebilecek gelişmeleri "meşru" yollardan önleme fırsatı ikinci kez önümüze çıktı.

Dışişleri Bakanı Gül'ün dün yine vurguladığı gibi, "Irak'ın toprak bütünlüğünün korunması" Türkiye'nin hayati önceliğini oluşturuyor. Daha açık bir ifadeyle, Bağdat'a zaten pamuk ipliğine bağlı Kuzey Irak'ın "son adım"ı da atmasından korkuluyor. Böyle bir olasılık var mı? Biz gelişmeleri aktaralım, siz karar verin

* Kuzey Irak'ta bağımsızlık ilanı için referanduma gidilmesi çağrıları iyice artmaya başladı. Bölgenin aydın kesiminden birçok isim özellikle Kürt internat sitelerinde sürekli bu konuyu işliyorlar. "Bağımsız Kürt devleti kurulmasından başka alternatif yok" diyen de var, "Barzani ve Talabani'nin partileri aile şirketlerine dönüştü. Onları aşıp kaderimizi elimize alalım" önerileri yapan da...

* Kürdistan Gazeteciler Federasyonu, Irak Gazeteciler Sendikası'na katılmama kararını aldı. Gerekçe "Biz bağımsızız."

* Barzani, "El Cezire" televizyonuna bölgenin geleceğiyle ilgili vizyonunu açıkladı "Irak ile Kürdistan ancak gönüllü federasyon temelinde birarada yaşayabilir. Arap siyasi güçleri bunu kabul etmezlerse, o zaman Kürtler başka bir karar verecek."

Anlamı "Biz Araplar'la birlik olmayı değil, sadece birarada yaşamayı kabul ediyoruz. Aksi halde bağımsızlığımızı ilan ederiz."

Gül üç gün önce "Bağdat'ı güçlendirmek gerek" derken, işte bu tür gelişmeleri ima ediyordu. Bağdat'ı güçlendirmenin yolu Bağdat'ta bulunmak geçer.

Hatırlatırız; postacı kapıyı üç defa çalmaz...

Mesajlarınız için: esafak@sabah.com.tr


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
Sarı Sayfalar
GreenCard


Sizinkiler
TEMA

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır