kapat
07.08.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

GREENCARD

En büyük risk şehir savaşı

Türk Silahlı Kuvvetleri, Irak'ta Bağdat ve çevresine asker gönderme olasılığına karşı risk analizi çalışması başlattı. Yapılan çalışmada risk unsurları 3 noktada toplandı

1- Lojistik desteğin güvenliği,
2- Şehirde gerilla savaşı,
3- PKK/KADEK ile çatışmanın başlama ihtimali.

Askeri kaynaklar Bağdat ve çevresinde görev üstlenmesi beklenen Türk askerinin, lojistik destek ihtiyacına dikkat çekti. Türkiye'den Kuzey Irak'tan geçerek ulaştırılacak lojistiğin güvenlik sorunu ile karşı karşıya kalabileceğine vurgu yapan kaynaklar, bu amaçla öncelikle Kuzey'deki güvenliğin sağlanması gerektiğini vurguladı.

K.IRAK'A KARAKOL
Kürt grupların olası saldırılarına karşı bölgede oluşturulacak karakollarla güvenlik sağlanması görüşü ağırlık kazandı. Bu çerçevede Kuzey Irak, Süleymaniye, Erbil, Kerkük ve Dohuk'ta görev yapan Türk Özel Timi bürolarındaki asker sayısının arttırılması da gündeme gelecek.

Analizlerde Türk askerini Irak'ta bekleyen en büyük tehlike vur-kaç taktikleriyle yoğunlaşacak şehir savaşı olarak belirlendi. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin gerilla savaşına karşı dünyanın en tecrübeli ordularından biri olmasına rağmen, şehir savaşının beraberinde getireceği risklerin daha büyük olacağı vurgulanıyor. Bu nedenle gönderilecek kuvvetin içinde nokta operasyonlar yapabilecek özel kuvvet elemanlarının da ağırlıklı olarak yer alması gerektiği vurgulanıyor.

Askeri kaynaklar Bağdat ve çevresine asker gönderilmesi durumunda PKK/KADEK ile Türk askeri arasında yeniden çatışmanın başlayabileceğine dikkat çekti. Bu nedenle Türkiye'nin Kuzey Irak'taki askerlerine ek olarak, sınırlı sayıda asker göndermesi de gündeme gelebileceği belirtiliyor.

ÖZKÖK'ÜN ENDİŞESİ
Irak'a asker gönderilmesinin gündeme geldiği andan itibaren risk analizleri yapan Türk Silahlı Kuvvetleri'nde, "Eve dönüş yasasının sonuçları beklenmeli" görüşü de hakim oldu. Başbakanlık'ta önceki gün yapılan zirvede Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök'ün, TSK'nın bu görüşünü açıkça dile getirdiği öğrenildi.

PKK/KADEK'in Kuzey Irak'taki gücü giderilmeden Irak'a asker gönderilmesinin doğru olmayacağını savunan askeri kaynaklar, özellikle mülteci kamplarının kapatılmasıyla ilgili adımların Türkiye'nin beklentileri doğrultusunda sonuçlandırılmasının önemli olduğuna dikkat çekiyor. Mülteci kamplarında PKK-KADEK'in silahlı militanlarının rahatlıkla barındığına dikkat çeken askeri yetkililer, bu kampların kapatılmasının siyasi şartlarımızdan olduğunu hatırlatarak, "Bu aynı zamanda askeri bir gereklilik" şeklinde konuşuyorlar. Üst düzey bir askeri yetkili, "Bakalım kaç kişi dönecek? En önemlisi Cemil Bayık, Murat Karayılan ve Osman Öcalan gibi etkin isimlerin akıbeti ne olacak? Bütün bunlar Irak'a asker göndermeden önce sonucunun görülmesi gereken sorular" değerlendirmesini yaptı.

Işıl ABIŞGİL


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
Sarı Sayfalar
GreenCard


Sizinkiler
TEMA

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır