kapat
07.08.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

GREENCARD

Gizli ziyaret

GATA'dan dün ABD'ye nakledilen Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev'in veliahtı İlham Aliyev'in, geçen hafta Türkiye'ye sürpriz bir ziyaret yaptığı ortaya çıktı

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev, ülke yönetiminin vekaletini oğlu İlham Aliyev'e elden verdi. Gülhane Askeri Tıp Akademisi'nde (GATA) 8 Temmuz'dan bu yana tedavi gören Cumhurbaşkanı Aliyev'in veliahtı İlham Aliyev'in, geçen hafta Türkiye'ye sürpriz bir ziyaret yaptığı ortaya çıktı. Sheraton Oteli'nde 3 gece konaklayan İlham Aliyev, GATA'ya giderek babası Haydar Aliyev ile sık sık görüştü. Ankara'dan 31 Temmuz'da ayrılan İlham Aliyev, Azerbaycan'a döndükten sonra güçlendirilmiş Başbakan olarak koltuğa oturdu.

Sheraton Oteli'nde kalabalık bir heyetle konaklayan İlham Aliyev'in Ankara ziyareti gizli tutuldu. Otelde 6 oda İlham Aliyev ve ekibine ayrıldı. Kahvaltısını bile odasında yapan oğul Aliyev'in otelde kaldığı personelden gizlendi. Aliyev, otele giriş ve çıkışlarda garajı kullandı. Otelin bazı üst düzey yöneticilerinin bilgi sahibi oldukları ziyaret sırasında Aliyev için VIP personeli görevlendirildi.

KALP PİLİ SORUN OLDU
Oğlu ile yaptığı bu görüşmeden sonra durumu ağırlaşan ve dün sabah saatlerinde yolcu edilen Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev'in ise önceki gece saat 24.00'te ABD'ye gitmesi planlandı. Tüm hazırlıklar buna göre yapıldı. Ancak Aliyev'i ABD'ye götürecek ambulans uçakta son anda teknik bir arıza meydana geldi. Uçağın gecikmesi üzerine doktorları Aliyev'in bir gece daha GATA'da kalmasına karar verdi. Sabah saatlerinde Aliyev'in Bakü'ye gideceği söylentisi yayıldı. Ancak daha sonra ABD'ye gideceği kesinleşti. Aliyev'in öncelikle kalbine takılan pille ilgili sorun nedeniyle ABD'ye gönderilmek zorunda kalındığı öğrenildi. Cleveland'da 2000 yılında kalbine pil takılan Aliyev'in kontrolünü daha önce bu ameliyatı gerçekleştiren ekibin yapacağı bildirildi. Kalp pilinin değiştirilmesinin gündeme gelebileceği ifade ediliyor.

Aliyev'in gidişi 10 saat gecikti
GATA'da 8 Temmuz'dan bu yana tedavi gören Azerbaycan Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev, dün sabah Ankara'dan ayrıldı. Aliyev'in 10 saat gecikmeli gerçekleşen ayrılışı önceki gece yarısından itibaren Ankara'da hareketliliği artırdı

* Esenboğa Havalimanı'nda önceki gece saat 00.20 sularında Azerbaycan'dan ambulans uçak geldi. Aliyev'in özel eşyaları özel uçağından alınarak ambulans uçağa aktarıldı. Aliyev'in özel uçağı saat 01.00 boş olarak havalandı.

* Havalimanına dün sabah saatlerinde Rusya'ya ait başka bir ambulans uçak geldi.

* GATA'dan saat 09.20 sularında Köşk'e ait perdeleri sıkı sıkıya kapalı 3 Mercedes havalimanına hareket etti. Azerbaycan'a ait özel uçağın yanında duran araçlardan inen olmadı.

* Daha sonra Azerbaycan Büyükelçiliği ve güvenlik araçları eşliğinde 002000 plakalı bir askeri ambulans havalimanına geldi. Ambulans, Rusya Devlet Başkanı Putin'in kullandığının benzeri olan ve üzerinde Rusça POCCHH yazılı özel donanımlı uçağın önünde durdu.

* Tam donanımlı askeri ambulanstan özel donanımlı Rus uçağına nakli yapılan Aliyev'in tedavisine ABD'deki Cleveland Clinic'te devam edileceği öğrenildi.

Ankara'dan açıklama üzerine açıklama
Zeri muhalefetinden etkin bir yetkilinin, "Aliyev öldü. Ancak Türkiye Cumhuriyeti bunu bir süre gizledi. Cumhurbaşkanlığı için 6 Ağustos'a (dün) kadar başvurular geçerli. Dolayısıyla bu tarihten bir gün önce Haydar Aliyev'i Türkiye Cumhuriyeti sınırları dışına çıkarıyor. Başvuru süresi bitince ölümü açıklanacak" iddiası Ankara'yı gerdi. Önce GATA yetkilileri ve Cumhurbaşkanlığı kaynakları Aliyev'in ölümüne ilişkin iddiaları yalandı. Daha sonra Genelkurmay Başkanlığı ve Azerbaycan'ın Ankara Büyükelçiği açıklama yaptı. Dışişleri Bakanı Abdullah Gül de soru üzerine Haydar Aliyev'in sağlık durumunun Azerbaycan'da kaos yaratmayacağını söyledi. Gül, Aliyev'in tedavisinin devamı için ABD'ye götürüldüğünü söyledi.

Şebnem BURSALI - Cengiz UYSAL


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
Sarı Sayfalar
GreenCard


Sizinkiler
TEMA

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır