kapat
07.08.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

GREENCARD

Kampta sosyalleşecekler

İnternetin başından kalkmayan "sanal" çocukları hayatın "gerçek" yüzüyle tanıştırmak için özel bir kamp kuruldu

İnternet bağımlısı çocukları sosyalleştirmek için rehabilitasyon kampı açıldı. Modern yaşamın vazgeçilmez aracı haline gelen bilgisayar kullanımı pek çok kişi için tutku haline gelince, uzmanlar harekete geçti.

Almanya'da çocukları internetten vazgeçirip, odalarından dışarı, güneş ışığına çıkarmak için özel bir kamp açıldı. Ülkenin kuzeyinde, Boltenhagen kentinde kurulan bu kampta çocuklar günde sadece 30 dakika bilgisayar başına oturabiliyor. Geri kalan zamanlarında da güneşe çıkıyor, oyun oynuyor, kitap okuyor, çeşitli aktiviteler düzenliyor ve yüzüyorlar.

"ARTIK KURTULDUM"
Kampa gelen çocuklardan bazılarının kısa süre öncesine kadar günde en az altı saat internete girdiği, bu nedenle de dışarı çıkıp hiçbir arkadaşıyla görüşemediği belirtildi.

Kampa gelene kadar hayatının bilgisayar üzerine kurulu olduğunu söyleyen Moritz Müller adında bir öğrenci "Bilgisayarda oyun oynamak çok zevkli. Canım sıklıdığı zaman başına oturuyor, saatlerce kalkmıyordum. Arkadaşlarımın bana ayıracak zamanları olmadığını düşünüyordum. Sanırım ben bir bilgisayar bağımlısıydım. Artık kurtuldum" dedi.

BAŞKA ZEVKLER DE VAR
Kamptaki eğitmenlerin amaçları, çocuklara kitap okumanın, resim ya da spor yapmanın bilgisayardan daha zevkli ve faydalı olduğunu öğretmek. Kampın kurucularından sosyolog Simone Trautsch yaptığı açıklamada "Birçok ebeveyn bu sorunu görmezden geliyor. Bir anne baba olarak ne yapmaları gerektiğinin bilincinde değiller. Çocuklara olduğu kadar onlara da doğruyu göstermeyi amaçlıyoruz. Buraya gelip hem kilo verip, hem de bilgisayardan kurtulan çok çocuk oldu" şeklinde konuştu.

Kampa katılan genç bir kız ise "Annem her zaman dışarı çıkıp arkadaşlarımla açık havada oynamamı söylerdi. Ancak onu dinlemiyordum. Meğer ne kadar haklıymış" dedi. Kampta çocuklar sadece bilgisayardan uzaklaştırılmıyor. Aynı zamanda eğtimenler onlara bilinçli ve sağlıklı yaşamayı öğretiyor. Örneğin her gün düzenli yüzdükten ve spor yaptıktan sonra, yağlı besinler yerine salata yiyorlar.

Uzmanlar, neden kampta farklı beslenme yöntemi uyguladıklarını şöyle açıklıyorlarçocuğun bütün gün bilgisaar başında oturması, aynı zamanda düzensiz ve sağlıksız beslendiğini de gösteriyor. Bunların ikisi malesef birbirleriyle bağlantılı. Sofraya oturmadıkları için ve canları sıkıldığından, bilgisayar karşısındayken fast food ya da abur cubur yemeyi tercih ediyorlar. Burada, onlara yağsız ve sağlıklı besinler veriyoruz.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
Sarı Sayfalar
GreenCard


Sizinkiler
TEMA

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır