kapat
07.08.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

GREENCARD

KGB Başkanı ABD vatandaşı oldu

Soğuk Savaş dönemine damgasını vuran eski Rus istihbarat servisi KGB'nin başkanlarından Kalugin, "baş düşmanı" ülkenin vatandaşlığına geçti

KGB... Soğuk Savaş döneminde eski SSCB'nin istihbarat servisi... Casus ve operasyonlarıyla dünyaya nam salan örgütü 7 yıl yöneten bir isim, geçen Pazartesi resmen Amerikan vatandaşlığına kabul edildi. 1973-80 yılları arasında örgütün tepesinde bulunan General Oleg Kalugin artık "düşman" için vergi ödeyen bir isim oldu!..

Eski bir KGB ajanı olan Rusya'nın bugünkü lideri Vladimir Putin, Kalugin'in Yeşil Kartlı bir Amerikalı olduğunu öğrenince tepkisini "Vatan haini" diyerek gösterdi... İşte Putin'le bir zamanlar "düşman" Amerika'nın sırlarını çözmek için çalışan emekli general Kalugin'in hikayesi...

Leningrad Üniversitesi'ni bitiren Kalugin, KGB'de çalışmaya başladıktan iki yıl sonra, gazetecilik eğitimi için Columbia Üniversitesi'ne gönderildi. 1973 yılında KGB tarihinin en genç başkanı olan Kalugin, örgüte getirdiği yeni casusluk faaliyetleri yüzünden Moskova'yla ters düştü.

1980'de başkanlık görevinden alını. Yeni KGB başkanıyla da çatışınca 1989'da örgütten atıldı. 1991 yılında KGB'ye başkan danışmanı olarak geri döndü.

Buraya kadar her şey normal görünse de General Kalugin, 1980'den itibaren ABD'ye ara ara giderek "düşman"la ortaklık yaptı. Yıldızları hiç barışmayan "genç ajan Putin" Kalugin'in bir hain olduğunu sık sık tekrarlamaya başlayınca emekli generalin hayatı tehlikeye girdi ve 1996'da tamamen ABD'ye yerleşti.

İlk işi de "The First Directorate" (İlk Yönetim) adlı KGB'nin iç işleyişini anlatan bir kitap yazmak oldu. Rusya'da 2002 yılında açılan bir davada vatan hainliğinden suçlu bulunarak 15 yıl hapse mahkum edilince, emekli general Washington'a başvurdu Beni kurtarın. Beni mezarda görmek istiyorlar... CIA'nın tüm karşı çıkmasına rağmen Kalugin 3 gün önce ABD vatandaşlığıyla "ödüllendirildi".


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
Sarı Sayfalar
GreenCard


Sizinkiler
TEMA

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır