kapat
06.08.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMI


TURKIYE
DUNYA
POLITIKA
SPOR
MEDYA
SERI ILANLAR
METEO
TRAFIK
SANS&OYUN
ACIL TEL

GREENCARD

SELALE KADAK


Insaat sirketleri 6 otel icin yarisiyor

Emekli Sandigi'nin yenilenen ya da yeniden insa edilen 6 otelinin mimari projesi bu ay bitiyor. Insaat sirketleri yapim icin siraya girerken, projenin lideri

Salim Koc, otellerden yilda ortalama 30 milyon dolar gelir gelecegini soyledi

Israr etmenin mantigi yok. Siz eger bes yildizli dahi olsa bir oteli uluslararasi bir zincirin halkasina dahil etmezseniz, o otelden istenen geliri almaniz mumkun degil. Ornek mi? Alin size Istanbul'daki Hilton Oteli. Mulk sahibi Emekli Sandigi, 1955 yilinda oteli Hilton'a isletmesi icin verdi. Peki Hilton Oteli'nin performansi o gunden bugune nasil oldu sizce? Soruyu soyle de sorabiliriz. Emekli Sandigi, Hilton'dan ne kadar gelir elde ediyor? Onume konan rakamlara gore, Hilton'dan elde edilen gelir yilda ortalama 10 milyon dolari buluyor.

Belki de Hilton oteli hep onlerinde oldugundan, Emekli Sandigi, tam 15 yildir, sahibi oldugu ama uluslararasi bir zincir tarafindan isletilmeyen diger 6 otelini; Macka, Tarabya, Ankara, Efes, Celik Palas ve Stad otellerini de uluslararasi iyi bir otel grubuna vermek istedi. Cunku ozellikle son yillarda, bu oteller, birakin kendini kurtarmayi, hep zarar ediyordu. Ne de olsa otellere hic yatirim yapilmamisti ve bu nedenle de ekonomik omurleri dolmustu. Yeni otelcilik anlayisindan nasiplenmemislerdi.

Insaatta 15 sirkete yeterlilik
Takip edenler bilir. Sonunda Emekli Sandigi Genel Muduru ve Yonetim Kurulu Baskani Naci Yatbaz'in girisimleriyle, 2000 yilinda bu oteller icin harekete gecildi. Bu otellerin ozellikle ucu bulunduklari konum itibariyle dunyanin belli basli otel zincirlerinin agzini sulandiriyordu. Nitekim, ne birbiri ardina yasanan ekonomik krizleri, ne de siyasi istikrarsizligi dinlediler ve 17 otel zinciri niyet mektubu gonderip bu otellere talip oldu. Sonra da 12'si teklif verdi. Uzun lafin kisasi, Emekli Sandigi'nin taraf olmasinin mumkun olmamasi nedeniyle, Emekli Sandigi Personel Vakfi sirketi olarak kurulan Emek Proje, teklifler arasindan 6 oteli uc onemli zincire isletmesi icin verdi. Buyuk Efes ve Celik Palas Otelleri'ni Swissotel markasiyla Raffles Uluslararasi Oteller Grubu, Buyuk Tarabya ve Buyuk Ankara Otelleri'ni Milennium&Copthorne Plc zinciri, Macka ve Stad Otelleri'ni ise Radisson SAS zinciri isletecek. Turk ve yabanci mimarlik gruplari otellerin proje calismasini bu ay bitiyor. Emek Proje, Eylul'de insaat ihalesine cikiyor. Simdiden basvuran 40 muteahhitlik sirketinden 15'i yeterlilik almis.

Hurda satisindan 2.3 trilyon geldi
Bu otellerle ilgili merak edilen pek cok soru var. Ornegin, digerleri yenilenirken, neden Macka Oteli yikilip yeniden yapilacakti? Devlet bu isletmelerini tamamen ozel sektore devretse daha akilci olmaz miydi? Otellere 160 milyon dolarlik yatirim yapilacak, peki yatirim kac yilda donecekti? Yabanci yatirimcilar ellerini tasin altina koyuyorlar miydi?

Emek Proje'nin Genel Muduru Salim Koc'la bulustugumuz gun elinde kalin bir dosya vardi. Proje iki yil once start aldi ve cesitli defalar bakanlar projeden bir sekilde bahsetti ama o bastan sona projeyi takip eden kisi olarak Koc, ilk kez konusuyordu. Daha once Emekli Sandigi'nda 15 yil mufettislik, 3 yil da genel mudur danismanligi yapan Koc'tan ogrendigimiz satirbaslari soyle

* Uluslararasi isletmeciler, genel yaklasimlarina ters olarak, sermayeye, karsiliksiz toplam 8.8 milyon dolar katki sagladi.

* Projenin finansmani kamu kaynaklarina basvurulmaksizin, bir tur oto finansman modeliyle itfa edilecek. Akbank'tan 30 ay geri odemesiz, 9 yil vadeli 100 milyon dolarlik bir kredi kullaniliyor.

* Yatirim dort yilda geri donecek. Otellerden yilda ortalama 30 milyon dolar gelir bekleniyor.

* Proje start alirken, bosaltilan otellerdeki demirbaslarin tamami muzayede yoluyla satildi. Butun hurdalar, bardaklar, tabaklar ve kablolar ve hatta civilerin satisindan elde edilen gelir 2.3 trilyon lirayi buldu.

* Macka Oteli'nin yikilmasina karar verildi. Cunku bu otelin 18-21 metrekare olan odalari uluslararasi standartlarin cok altindaydi. Hicbir uluslararasi zincirden kabul gormuyordu. Deprem guclendirmesi gerekiyordu ve bu da odalarin daha kuculmesi anlamina geliyordu. Yenileme ve deprem guclendirme maliyeti, yeniden insa maliyeti ile karsilastirildi ve mevcut 4 yildizli otel yerine, 5 yildizli otel insa edilmesini oneren isletmeci Radisson'un teklifi kabul gordu. Mevcut imar planina gore, otel ayni yukseklikte ve bolgenin dokusuna uygun insaa edilecek.

* Emek Proje'ye gore, bu proje ile devletin fiilen isletmecilikten cikiyor, ustelik yapilan is, batidaki emeklilik fonlarinin yaptiklariyla birebir ayni.

* Oteller 2004 yili icerisinde hizmete girecek. Radisson, Milennium ve Swissotel, otellerin tanitimini simdiden yapmaya basladi.


Haberleri gazete sayfasi goruntusunde okumak icin
SABAH e-Medya"ya tiklayin

<< Geri don Yaziciya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
kim
Sari Sayfalar
GreenCard


Sizinkiler
TEMA

Copyright © 2002, Bilgin Elektronik Yayincilik ve Iletisim A.S. - Tum haklari saklidir