kapat
06.08.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMI


TURKIYE
DUNYA
POLITIKA
SPOR
MEDYA
SERI ILANLAR
METEO
TRAFIK
SANS&OYUN
ACIL TEL

GREENCARD

Sular duruluyor

Ne yuklu gundemdi o oyle! 2B icin Anayasa degisikligi... Topluma Kazandirma Yasasi... 7'nci Uyum Paketi... Yuksek Askeri Sura... IMF ile besinci gozden gecirme...

Bir hafta icinde hepsi geride kaldi. Cankaya'dan yasal duzenlemelerin onay ya da vetosu icin son tarih olan 15 Agustos'a kadar bir surpriz gelmezse, hukumet artik gundemin kalan tek maddesine daha rahat, daha sogukkanli egilebilir Irak'a asker gondermek.

Basbakanlik'ta dun yapilan zirve, "Zamanimiz var, acelemiz yok" aciklamalarinin aksine, karar gunlerinin yaklastigini haber veriyor. Disisleri Bakani Gul'un ifadesiyle hukumet siyasi, Genelkurmay da guvenlik ve askeri risk analizlerini yapmakla mesgul. Gul daha once de istihbarat birimlerinin Irak'ta Turk askerinin nasil karsilanacagini arastirmakta olduklarini soylemisti. Zirveye MIT Mustesari Senkal Atasagun'un da katilmasi, ilk istihbarat bilgilerinin geldigini gosteriyor.

Biz de kamuya acik bilgilerden bir derleme yaparak, Irak'taki "son durum"u aktaralim.

Yeni Irak ordusunu ve polis gucunu kurma calismalarinda epey mesafe alindi. Ordu bu yilin sonunda 12 bin, gelecek yil 40 bin kisilik guce ulasacak. 32 bin kisilik polis gucu icin 200 milyon dolar ayrildi.

Irak Gecici Konseyi bakanliklarda atama yapmaya hazirlaniyor. Oncelikli olarak Disisleri, Icisleri, Maliye ve Sanayi bakanlari belirlenecek. Konsey ayrica Amerikan Kuvvetleri Merkez Komutanligi sefi John Abizaid'den ic guvenlik sorumlulugunun kendisine devredilmesini isteyecek.

Irak'i yapilandirma da ilerliyor. Posta idaresi devreye girdi. Uc cep telefonu lisansi ihalesi 21 Agustos'ta sonuclanacak.

Direnisin beli kiriliyor
Polonya'nin komutasinda cokuluslu istikrar gucunun onumuzdeki ay isbasi yapmasi kesinlesti. Hatta Polonya ve oncu Macar birlikleri yola cikti bile. Simdilik 19 ulkeden 13 bin kisilik bir kuvvet Necef ve Kerbela merkezli Sii bolgesinde gorevi devralacak. Boylece buradaki Amerikalilar'in bir bolumu eve gonderilebilecek, bir bolumu de direnisin surdugu Sunni bolgesine kaydirilabilecek.

Direnis suruyor ama siddeti ve yogunlugu her gecen gun daha da azaliyor. Cunku Saddam'i ele gecirmekle gorevlendirilen Iron Horse (Celik At) adli ozel birligin operasyonlariyla direnisin komuta zincirinin bircok halkasi ortaya cikarilip cokertildi. Ayrica Uday ve Kusay'in olumu dilleri cozdu. Saddam'in geri donmesi tehlikesi kalmadigini anlayan Iraklilar, eski rejimin yetkililerini ve direniscileri ihbar yarisina girdiler. Halk simdi Saddam'i kimin ihbar edip 25 milyon dolarlik odule konacagini merak ediyor.

Ozetle Irak henuz gul bahcesi degil ama ABD'nin yeni bir Vietnam batagina saplanacagi tahmini yapanlar fena halde yaniliyor.

Hukumet, asker ve olaganustu toplantiya cagrilmasi beklenen Meclis gonul rahatligiyla karar alabilir. Yeter ki, fazla gecikilmesin.

Irak'in demokratiklestirilmesi ve yeniden yapilandirilmasinda soz sahibi olmak icin tek sart bu.

Mesajlariniz icin: esafak@sabah.com.tr


Haberleri gazete sayfasi goruntusunde okumak icin
SABAH e-Medya"ya tiklayin

<< Geri don Yaziciya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
kim
Sari Sayfalar
GreenCard


Sizinkiler
TEMA

Copyright © 2002, Bilgin Elektronik Yayincilik ve Iletisim A.S. - Tum haklari saklidir