kapat
06.08.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMI


TURKIYE
DUNYA
POLITIKA
SPOR
MEDYA
SERI ILANLAR
METEO
TRAFIK
SANS&OYUN
ACIL TEL

GREENCARD

ABDURRAHMAN YILDIRIM


Borc otelemenin uzerine 8.5 milyarlik krediyi de alirsa iyi is

Turkiye 2004 ve 2005 yillarinda IMF'ye yapacagi borc geri odemesini 6.8 milyar dolar azaltti. Normalde bir yil olan erteleme isteme hakkini 2004 odemesinden ertelettigi 4.5 milyar dolar icin 2005 yilinda da kullandi. Dolayisiyla iki yil icin 2006 ve sonrasina ertelenen borc miktari 11.3 milyar dolar olarak da ifade edilebiliyor. Ancak aslolan 2004 yilindaki 4.5 milyar dolarin iki yil, 2005'teki 2.3 milyar dolarin bir yil ertelendigi. Rakami 6.8 milyar dolar olarak da alsak, piyasalari, ekonomik buyuklukleri, borc odemelerini etkileyecek bir rakam. Bu nedenle erteleme mali piyasalar uzerinde belirgin bir rahatlama yaratti. Bono faizleri yuzde 48'den yuzde 43'e indi ve 5 puan geriledi. Dolar kuru 1.440 binden 1.400'e indi, iki gunde yuzde 2.7 dustu. Borsa 10.621'den 11.500 puana cikti ve yuzde 8.2 artti.

5. Gozden Gecirme tamamlandigina, 2004 ve 2005 icin IMF'ye borclarin bir miktari ertelendigine gore, geriye satin alacak baska bir sey kaldi mi?

* 15.3 milyar dolarlik imkan- Aslinda 5. Gozden Gecirme'nin cok kolay atlatilmasinda etkili olan neden, ayni zamanda ABD'den 8.5 milyar dolarlik kredinin kullanilmasinin yolunu acabilir. Ya da, bu kredinin kullanilmasini Turkiye saglayamazsa kasim ayindaki IMF Gozden Gecirmesi'nde de hicbir kolaylik taninmaz. ABD ile iliskilerin tikanmasi ayni zamanda ekonominin onunu de tikayabilir. Firsat ve risk yanyana. ABD ile iliskilerin duzeltilmesi siyasi acidan oldugu kadar ekonominin gelecegi acisindan da belirleyici durumda.

Turkiye bu krediyi sagladiginda 6.8 milyar dolarlik borc ertelemenin yaninda 8.5 milyar dolar da nakit doviz girisi elde edecek. 18 Agustos'ta bu konuda teknik gorusmeler yapilacak. Eger olumlu sonuclanirsa Turkiye 6.8 milyar borc erteleme ve 8.5 milyar da kredi olmak uzere toplam 15.3 milyar dolarlik bir kaynak saglamis olacak. Bu miktar 2001 sonunda IMF'den alinan 16 milyar dolarla hemen hemen ayni duzeyde.

* Etkisi ne olur?- Eger kredi saglanabilecekse bunun olumlu etkisini Agustos'tan baslayarak yasanabilir.

Cok yuksek duzeylerde seyreden reel faizler dususe gecebilir.

Borclanmanin vadesi uzayabilir. IMF'e verilen son niyet mektubunda da 8.5 milyar dolarlik kredinin, ABD ile yapilacak gorusmeler neticesinde kisa zamanda sonuclandirilacagi belirtilerek soyle denildi

"Sozkonusu fonlarin varligi, piyasa guvenini daha da artiracak ve Hazine'nin ic borclanmada vade uzatabilmesine ve faiz oranlarini dusurebilmesine imkan taniyacaktir."

Eger hukumet 6.8 milyar dolarlik borc ertelemenin ardindan 8.5 milyar dolarlik krediyi de saglarsa, ic ve dis borc odemelerinde eli iyice rahatlar. Bu durumda TL'nin asiri degerlenmis olmasina ve cari islemler aciginin tehlike sinirina yaklasmasina karsilik hukumet, kasim ayindaki 6. Gozden Gecirme'yi atlatmasi, secim oncesinde populizmin dozunu kacirmamasi kosuluyla ekonomiyi yerel secimlere kadar krize sokmadan goturebilir. Sonrasina ise Allah kerim.

* Sonuc- "Kurtlarla arkadas ol, ama elinden baltayi birakma" Rus Atasozu

Mesajlariniz icin: ayildirim@sabah.com.tr


Haberleri gazete sayfasi goruntusunde okumak icin
SABAH e-Medya"ya tiklayin

<< Geri don Yaziciya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
kim
Sari Sayfalar
GreenCard


Sizinkiler
TEMA

Copyright © 2002, Bilgin Elektronik Yayincilik ve Iletisim A.S. - Tum haklari saklidir