kapat
06.08.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMI


TURKIYE
DUNYA
POLITIKA
SPOR
MEDYA
SERI ILANLAR
METEO
TRAFIK
SANS&OYUN
ACIL TEL

GREENCARD

HINCAL ULUC


Insan.. En onemli sey insan..

Sami Turkay, 22 yil once ise basladiginda resepsiyon memuruydu.. Bugun otelin genel muduru, holdingin Turizm Bolumu Baskani.. Ege Universitesi'nde hoca.. Ogrenci yetistiriyor.

Sanirsiniz ki, boyle seyler, filmlerde, ozellikle de Turk filmlerinde olur..

Hayir..

Gercek hayatta da var.. Ama haberimiz olmuyor.. Neden..

Bir defa bizim medyamiz "iyi" haberi haberden saymiyor.

Ikincisi.. Bir guzelligi, bir hoslugu, bir basariyi yazdigi zaman "Reklam yapiyor" ithami ile karsilasmaktan korkuyor. Cagdisi kalmis bazi kafalar, gunumuzun en uygar, en ileri ulkelerindeki basini zerre izlemedikleri icin saldiriyor ve yazarlarimiz kendilerine zerre guvenmedikleri icin bu tur saldirilarin etkisi altinda kaliyor.

Baba parasi ile capkinlik yapan bes para etmez adami, vucudunun gorulmedik bir G noktasi kalan ucuz kadinlari, bikmadan, usanmadan, yilda yuzlerce binlerce resimlerini bakarak yazarken, okura "Ogggg.." dedirten medya, gercek basari oykulerine gozlerini yumdugu icin, Sami Turkaylar'i tanima, bilme sansiniz fazla yok..

Bilmeyince ne oluyor?..

Bu basini izleyince ne oluyor?..

Bir.. "Ulke batiyor" diyorsunuz.. Cunku her sey kotu. Iyi bir sey yok..

Iki.. Hele gencseniz moraliniz, umudunuz kalmiyor. "Ulke batiyor ve bu ulkede genclere firsat verilmiyor, sans taninmiyor. Bir yere girip ilerleme sansim yok" diyorsunuz ustune ustluk..

Bizler korkmadan, cekinmeden bu ulkedeki guzellikleri ballandira ballandira yazsak, yasamlari filmlere konu olacak basari oykulerini anlatsak, her sey o kadar hizli degisirdi ki..

Bakin bu Sami Turkay, bu basariyi Amerika'da gostermis olsa, People Magazin'e kesin kapak olurdu. Hollywood da derhal ise el atardi.

Turkiye'de, Hincal Uluc, tesadufen, tamamen tesadufen, Sabah Gazetesi Donanma Kupasi Yat Yarislari'nin odul toreni galasini Altin Yunus'ta yapiyor diye, gene Sabah Halkla Iliskiler Bolumu orada yer ayirtinca gidiyor, iki gun kaliyor.. Turkay'i ve mimarisi yuzunden uzaktan bakarken adeta nefret ettigi Altin Yunus'u taniyor, yazmaya basliyor.. Sagdan soldan "Iyi agirlanmis, onun icin yaziyor" diye saldiranlara aldirmadan..

"Bu ulkede birileri 'O ne der, bu ne der' diye dusunmeden, bildigini inandigini yazmali" diye..

Hincal kendine guveniyor.. Hincal okuruna guveniyor.. Hincal yillardir bu yolda sasmadan yuruyor. Halep orda, arsin burda.. Okuru sadece bir kere kandirirsin ve orada da bitersin..

Neyse..

Gunes gormemis ulkenin, gunese hasret mimari Danimarkali, golge edecek her seyi unutup cizince planlarini, ortaya bu Cin Seddi gibi bina cikmis, 30 yil once.. Ve ben 30 yildir, ustelik Cesme'yi bu kadar sevmeme, 80'li yillarda her yaz tatilimi Cesme'de gecirmeme ragmen, Altin Yunus'a aksam cayi icmek icin bile ugramadim.

Bu tesaduf olmasa ugramazdim da..

Ve orada gordum ki.. Kenan Pasa hakli..

Istanbul Yesilkoy'de simdi Ic Hatlar olan yeni bina acilirken "Mesele binayi yapmak degil, isletmek. Biz en iyi binalari yapariz, ama isletecek insan bulamayiz. Dileriz burasi oyle olmaz" demisti, hic unutmam.. Sami Turkay ve ekibi, bu sozleri tersinden kanitliyor..

"Insanlar dogru olursa, binanin egriligi o kadar da onemli degil.."

Turkay, hocaligin verdigi imkanlari iyi kullanmis. Ogrencilerinin en gozdelerini secmis almis.. Nereye baksaniz piril piril gencler.. Ikisi ile yakindan tanistik. Iki gun boyu her isimize kostular.. Tugba ile Mesut..

Bir de Besim vardi.. Animasyon ekibinin beyni.. Akillara seza Muazzez Abaci taklidi ile oldurdu herkesi.. Animasyon bitiyor, Besim'in isi asil o zaman basliyor. Altin Yunus'un Marko Pasasi o.. Herkesin derdine, sorununa kosuyor, cozuyor.. Gercek bir Halkla Iliskiler uzmani o..

Sami, sabah en erken kalkan adam.. Gece de en gec yatan.. Dakka basi telefonu caliyor.. Dakka basi bir yerlere kosuyor.. Altin Yunus bastan asagi, her an denetimde..

Bu aksakliklari aninda gidermek kadar, basarili olani da hemen bulmak ve odullendirmek firsati veriyor..

Ekip Sami'yi agabey gibi seviyor, sayiyor..

..Ve "Insan" diyorsunuz.. "En onemli sey insan.."

****

Simdi Sami Turkay ve ekibi Altin Yunus'u 2004'teki 30'uncu yasina hazirliyor, bastan sona elden gecirerek..

Ici kolay. Onu basarirlar eminim. Ama disina da bir seyler yapmak gerek. O Beyaz Cin Seddi goruntusunu yesilin ve rengarenk ciceklerin arkasina saklayacak, o korkunc betona hayat verecek bir peyzaj mimari Altin Yunus'ta mucizeler yaratabilir.

Kisiye ozel!..
Kemal Ataturk, Baris Manco, Windsor Duku, Ertekin, Sinan Cetin ve Cem Karaca'nin hangi ortak yani olabilir sizce?..

Ferruh Karakasli'in sozlerini Hayat dergisinde okumadi iseniz bilmeniz zor.. Biraz daha ipucu olsun diye listeye kadin isimleri de ekleyelim..

Cigdem Simavi, Yonca Ebuziyya, Zeynep Aslan..

Bunlar, modayi ihmal etmeden, "Kisiye ozel" stillerini yaratabilmis kisiler..

Hepsini teker teker dusundum.. Ferruh Karakasli yerden goge hakli..

Kim Ferruh Karakasli..

Insanlari ozel giydiren F.K. markasinin patronu.. Niye kimsenin haberi yok..

"Kisiye ozel"den haberiniz nasil olsun ki..

****

Ferruh'un kendi stili, sik bir takim elbise bile giyse, ille de omzuna attigi kazakmis.. Ne yazik ki, alti sayfalik roportajda, takim elbise ve kazakli tek fotograf yok..

Parola Inkilap!.
Muhafiz Alayi Komutani Osman Koksal'i aksamustu ziyaret etmis, Alpaslan Turkes.. Suphi Karaman da orada.. "Var misin Osman, bu gece ihtilal yapalim" demis..

Osman Koksal kovalamis, Turkes'i, lisani munasiple.. Cankaya'dan inerlerken bu defa "Suphi var misin bu gece ihtilali ikimiz yapalim" deyivermis Turkes..

Ben Alpaslan Turkes'i en yakin taniyanlardan biriyim.. Sivilligini tartisiyoruz hep birlikte.. Ama askerlige gelince, harika bir kurmaydir. Harika bir planci, planlayici.. Cok iyi yetismis bir kurmay albay bir aksamustu aklina esti diye iki arkadasina "Hadi bu gece ihtilal yapalim" diyecek oyle mi?.

Sinan Onus imzali kitap "27 Mayis'i yapanlar anlatiyor" diyor, ama sayfalar ilerledikce goruyorsunuz ki anlatan Suphi Karaman..

..Ve tum bunlari anlatmak icin 40 yil sabretmesinin sebebi, Turkes'in olumunu beklemesi herhalde.. O hayatta olsa "Turkes palavradir.. Her seyi ben planladim, ben yaptim. Herkesi komiteye ben aldim.. Ihtilal benim eserimdir" demesi mumkun mu?.

Osman Koksal yok.. Turkes yok.. O zaman salla..

Okurken onceleri kizdim.. Sonra gulmeye basladim.. Sonra da firlattim attim.

BIR TAVSIYE

Yaz ortasinda muthis bir film..
Alin size bir Gece Yarisi Ekspres'i daha.. Filmde bir tek Turk var.. O da Avrupa eroin mafyasinin basi.. Igrenc bir herif.. Filmde adi da "Turk" diye geciyor ustelik.. Dahasi bu rolu de bir Turk oynuyor, hic utanmadan, sikilmadan..

Bir kasik suda hem de nasil firtina koparmak mumkun..

Cunku bu Amerikan filminde durum aynen boyle..

Bu Amerikalilar, hem de nasil Turk dusmani.. Arkasinda mutlak "Rum, ya da Ermeni sermayesi vardir" diye komplo teorileri de uretebilirsiniz..

Amma velakin..

Orada zink diye duruyorsunuz..

Cunku bu Amerikan filmi, bir Amerikan Ordusu anlatiyor ki, tek namuslu, basarili adam yok.. Yeteneksizler, kifayetsiz muhterisler isini bilenlerin oyuncagi olmus.. Bati Berlin'i Moskoflardan korumakla gorevli (!) Amerikan Birligi zavalli bir komutan elinde dagilmis. Bu komutanin yazici, ya da postasi konumunda bir er, Turk'le anlasip, hap ve eroin isini organize ediyor.. Onun urettiklerini de, Berlin'deki Amerikan askerlerini kollamakla gorevli askeri polis pazarliyor..

Yani nerden baksan, neresini tutsan, rezillik..

Simdi kendi askerini boyle gosteren bir sinema, eroin mafyasi babasi diye bir Turk'u gosterirse, arkasinda kasit, sebeb arar misiniz?.

Adamlar film yapiyor. Cesaretle yapiyor ve hosgoru ile de karsilaniyor..

Gunlerden beri YAS, Kuru diye bu ulkede demokrasi yorumlari yapanlar icin soyluyorum..

Yesilcam mesela Kibris'ta, ya da Kuzey Irak'ta gecen ve aynen bunlari yapan Turk askerlerini konu edecek bir filmi cekmeyi dusunebilir mi?. Dusunse cekebilir mi?. Cekse oynatabilir mi?. Oynatsa yer yerinde durur mu?.

Iste demokrasi aslinda bu.. Sadece bu..

Ifade ozgurlugu.. Yetmez.. Soylenene en hosgoru ile bakabilme olgunlugu..

Bu ikisi bir araya geldigi gun "Demokrat" oluruz ancak.. Daha once degil..

Amerika Buffalo Soldiers diye bu filmi yapabilmis.. Hep yapiyor zaten..

Harika da bir film yapmislar. Yazin sinemaya girmek istemez canim, nefesim kesilerek izledim..

Haluk Bilginer'in kisa ama "Iyi oynanmis" bir rolu var.. Filmde de onemli.. Buna ragmen Bilginer adinin on jenerikte olmamasini fena halde yadirgadim.

Bir de Acemi Askerler diye Turkce adi yadirgadim.

Buffalo Soldiers, beyaz adamin kizilderileri yerlerinden etmek icin saldirdigi gunlerden kalma bir deyim.. Kizilderili, beyazlara soluk benizli adini verirken, beyaz adamin ordusunda savasan zencilere de, buffalolarinin renginde olduklari icin "Buffalo Soldiers" demis.. Yani Kara Askerler anlamina..

Filmdeki Amerikan askerlerinin hemen tumu "Kara Para" pesinde olduklari icin mi bilemem, bu askerlere, renklerine bakmadan "Buffalo Soldiers" demis, romanin yazari.. Acemilikle alakasi yok..

Acemisi bunlarsa, Allah dunyayi ustalarindan korusun..

"Kotu" kahramani oynayan Joaquin Phoenix harika.. Yeteneksiz komutanda Ed Harris harika.. Joaquin'in pesine dusen cavusun kizi rolunde Anna Paquin harika.. Haluk da harika..

Yaz maz demeyin.. Bu filmi gorun.

BIZIM DUVAR
Memleket alevler icinde

Bordrolar yaniyor, Bodrum yaniyor...

(Unal Turgut)

SEVDIGIM LAFLAR
Sartlar her zaman sizin kontrolunuzde degildir, ama dusuncelerinizi kontrol edebilirsiniz.

Charles Popplestone

TEBESSUM
Cuvaldizi bize batiran fikra

Murat Yap'tan..

Buyuk bir bankayi bosaltan uc soyguncu geceyarisindan bir hayli sonra, oteki kentteki saklanacaklari eve vardilar.

Hepsi yorgun ve bitkindi.

Iclerinden biri teklif etti..

"Haydi paralari sayalim.. Kac milyar kaldirdigimizi merak ediyorum."

Ikincisi gozleri kapanirken itiraz etti..

"Yorgunluktan olduk yahu!

Simdi o kadar parayi saymakla ne diye ugrasalim. Parayi kasaya koyup yatalim. Yarin gazetelerde okur, kac milyar kaldirdigimizi ogreniriz."

Ucuncusu ofkeyle yerinden firladi..

"Deli misin be! Yarin her gazete ayri rakam verir, biz de birbirimize gireriz."


Haberleri gazete sayfasi goruntusunde okumak icin
SABAH e-Medya"ya tiklayin

<< Geri don Yaziciya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
kim
Sari Sayfalar
GreenCard


Sizinkiler
TEMA

Copyright © 2002, Bilgin Elektronik Yayincilik ve Iletisim A.S. - Tum haklari saklidir