kapat
06.08.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMI


TURKIYE
DUNYA
POLITIKA
SPOR
MEDYA
SERI ILANLAR
METEO
TRAFIK
SANS&OYUN
ACIL TEL

GREENCARD

MUHARREM SARIKAYA


Tezkere icin TBMM olaganustu toplanacak

Yuksek Askeri Sura toplantisinin bitimi ile birlikte, Basbakanlik'ta dun yapilan Irak'a asker gonderme zirvesinde su uc onemli karar cikti.

Birincisi; Irak'a asker gonderilmeli...

Bu konuda Hukumet, Genelkurmay, Disisleri ve guvenlik birimleri ayni goruste.

Hatta, asker gonderilmesi halinde ortaya cikabilecek risklere iliskin kaygilar dahi ayni paralelde...

Genelkurmay Baskanligi ve Disisleri Bakanligi'nin sunumlarinda da oneri ayni netlikte teyit ediliyor; "Irak'a asker gonderilmeli..."

Ikinci onemli karar ise; Disisleri Bakanligi'nin sundugu brifingde de vurgulandigi gibi; ABD, yakin gelecekte Irak icin bir Birlesmis Milletler veya NATO karari cikabilecegine inanmiyor. Hatta bu konuda gayret icinde olmayi dahi dusunmuyor. Dolayisiyla Irak'a asker gonderirken, Cumhurbaskani'nin israrindaki gibi bir BM semsiyesi veya NATO karari aranmayacak, Irak Gecici Yonetimi'nin cagrisi yeterli sayilacak.

Bu cagrinin gelmesi icin ABD'nin de destegi istenecek.

Asiret anketi
Bunun oncesinde ise bolgeye aralarinda sivil unsurlarin da bulundugu bir tim gonderilecek. Bu tim, Turk askerinin gorev almasi istenen Bagdat ve cevresindeki asiretlerle temas kuracak.

Bu asiretlerin etkin kisilerine ve bolgedeki Irak halkina "Turk askerinin gelmesi halinde buna nasil yaklasacaklari" sorusu yoneltilecek. Bu sekilde bolgenin nabzi tutulacak.

Basbakanlik'taki dunku toplantida buna iliskin Genelkurmay'in hazirladigi notta da bazi veriler yer aldi.

Bolgedeki bazi asiretlerin Turkiye'ye soguk baktigi, bazilarinin ise cok sicak yaklastigi kayda gecirildi. Bununla birlikte, durumun iyi izah edilmesi ve ABD'nin de bu konuda destek vermesi halinde buyuk bir riskle karsilasilmayacagi da not edildi. Bir gazetenin mansetinde dun yer alan, "Turk askerine de saldiririz" yonundeki yayinlar elestirildi.

Basinin bu konuda daha duyarli davranmasi gerektigi kayda gecirildi.

Risk taramasi ve anketinin nasil yapilacagina gelince; Turkiye'den gidecek timin tek basina boyle bir calisma yapmasinin cok guc olacagina inaniliyor. Bunun icin yine ABD'nin destegi aranacak.

Ayrica, onceki gun Ankara'ya gelen Birlesmis Milletler'in Irak Ozel Temsilcisi Sergio de Mello'nun da aktardigi gibi, BM'nin Irak'ta Secim Arastirmasi yapan grubun calismalarindan da yararlanilacak.

Zirvede varilan ucuncu, belki de en onemli karar ise Washington'un da beklentisi yonunde "Irak'a asker gonderme karari Ekim ayi beklenmeden alinacak, tezkere icin TBMM olaganustu toplantiya cagrilacak..."

Basbakan Recep Tayyip Erdogan, tezkerenin bu kez bir kazaya ugramadan, cok daha rahat cikacagindan emin.

Erdogan, "Milletvekillerine durumun cok iyi izah edilmesi halinde bir sorunla karsilasmayacagina" inaniyor.

Basbakan, bununla birlikte bolge ulkelerine de Turkiye'nin Irak'a neden gittiginin cok iyi izah edilmesi gerektigi gorusunde.

Hukumet'in bu konudaki tezi soyle

"Turkiye Irak'a bir bolge ulkesi olarak barisin ve istikrarin saglanmasi icin gidecek. Turkiye'nin bir bolge ulkesi olarak Uluslararasi Istikrar Gucu'nde bulunmasi, Irak'a da baris ve demokrasinin daha cabuk gelmesine de aracilik edecek. Dolayisiyla ABD'nin Irak'tan cok daha cabuk cikmasini saglayacak."

Hukumet, bolge ulkelerine bu durumun cok iyi bir sekilde anlatilmasi ve komsulardan destek bulmasi halinde, Turk askerinin Irak icinde de daha rahat hareket edecegi inancinda. Zirveden cikan kararlar yakin bir gelecekte Cumhurbaskani'na da aktarilacak. Ardindan Bakanlar Kurulu olaganustu toplanacak ve Meclis'in tezkere icin olaganustu toplantiya cagirilacak.

Bunun tarihi icin ongorulen sure ise Eylul basi veya ortasi.

Nitekim, Basbakan Erdogan da dun Meclis'in olaganustu toplantisina iliskin yoneltilen bir soruya, "Onu zaman gosterecek" diyerek, bu konudaki isareti de vermis bulunuyor.

PKK liderleri verilecek
Zirvede risk degerlendirmesi yapilirken, Irak'in bugunu, yarini ve gelecegi de masaya yatirildi. Eve Donus Yasasi ve PKK/KADEK'in bolgedeki durumu masaya yatirildi. Disisleri diplomatlarina gore, Cumhurbaskani, Eve Donus Yasasi'ni imzalayip yururluge koyma egiliminde. Nitekim guvenlik birimleri de yasanin cikmasi gerektigi yonundeki beklentilerini diplomatlar gibi Sezer'e aktarmislar. Genel endise, PKK/KADEK'in ust duzey yoneticilerinin iddia edildigi gibi Kuzey ulkelerine gonderilerek "cil yavrusu gibi" dagitilmasi halinde, bunlarin tekrar bir araya gelip Turkiye icin tehdit olusturmaya devam edecekleri yonunde.

Bu asamada beklenti, Washington'un verdigi soz dogrultusunda hareket etmesi ve PKK/KADEK'in ust duzey yoneticilerinin Turkiye'ye teslimi. Dolayisiyla, tezkere cikmadan once Washington ile bu konuda pazarlik yapilacagi bugunden gorunuyor. Kuzey Irak'ta Pakistan askeri gucunun bulunmasi konusunda ABD israri da zirvede kayda gecirildi. Ancak Turkiye'deki gibi Pakistan Meclis'inden de nasil bir karar cikacagi bilinmiyor. Pakistan'in Kuzey Irak'a gelmesinin Turkiye'yi rahatlatacagi goruluyor. Sadece bolgedeki teror acisindan degil, Turk isadamlarinin faaliyetleri acisindan da fayda saglayacagina isaret ediliyor.

Irak'a Bosna ve Afganistan'da oldugu gibi sadece askeri bir guc olarak degil, ekonomik bir varlikla gidilmesi halinde, bunun yarar getirecegi kayda geciriliyor.

Ayrica Irak'ta gelecekte huzuru ve guveni saglayacak olan jandarma gucunun Turk askeri tarafindan egitilmesi saglanacak.

Butun bu degerlendirmeler sonucunda zirvenin karari soyle okunabilir "Bir isgal gucu degil, istikrari saglayacak baris gucu olmaliyiz. Terorun tahriki tabii ki olacak, ancak en aza indirilmesi icin alinabilecek tedbirler de degerlendirilmeli. Turk askerinin bulunacagi bolgedeki asiretlerin tavirlarinin netlestirilmesi ve risk degerlendirmesinin cok iyi yapilmasi kaydiyla asker gonderilmeli..."


Haberleri gazete sayfasi goruntusunde okumak icin
SABAH e-Medya"ya tiklayin

<< Geri don Yaziciya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
kim
Sari Sayfalar
GreenCard


Sizinkiler
TEMA

Copyright © 2002, Bilgin Elektronik Yayincilik ve Iletisim A.S. - Tum haklari saklidir