kapat
06.08.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMI


TURKIYE
DUNYA
POLITIKA
SPOR
MEDYA
SERI ILANLAR
METEO
TRAFIK
SANS&OYUN
ACIL TEL

GREENCARD

Ruslar adim adim beni izliyor

Ruslar, 'Bu kiz ne yer ne icer, nasil calisir' diye arastirma yapiyorlarmis. Paris'te sampiyonluk Turk halkinin dusundugu kadar garanti degil

Sureyya Ayhan atletizmdeki ilk Avrupa sampiyonumuz ilklere bir yenisini daha eklemek icin Paris'teki Dunya Sampiyonasi'na hazirlaniyor. ABD'de baslayan calismalari, Kibris, Edirne, Erzurum derken Kayseri'ye Erciyes Dagi'na kadar uzandi. 10 Agustos'ta Berlin'de Golden League yarislarinda Avrupa Kupasi'nin ardindan ilk kez piste cikacak. Turk sporunun yuzaki, SABAH'a ilginc aciklamalar yapti..

* Bu sezon yogun bir hazirlik donemi gecirdiniz.

Gecen sezonda oyleydi. Ama bu yil farkli olarak 80 gun ABD'de Albuqerque'de kaldik. Sonrasinda 1 ay Kibris'ta calistik. Daha sonra da Erzurum, Edirne ve simdi de Kayseri kamplarimiz oldu.

* Amerika kampinin faydasini neydi?

Konum itibariyla oylesine yuksek rakimda oyle bir hava bulmak cok zordur. Dusunun Ocak-Mart arasinda biz arabada bile klima actik. O kadar sicakti. Piril piril bir gunes vardi. Bunun yaninda tesisler inanilmazdi. Kros yerlerinden stadyuma kadar mukemmel olanaklar vardi. Ingiliz uzun mesafeci Paula Radcliffe de oradaydi. Onunla kucuk sohbetler yaptik. Afrikalilar vardi. Ispanyollar oradaydi. Benim rakiplerimden biri vardi aralarinda. Calisirken goz goze geliyorduk.

* Bu arada rakiplerinizin yarislarini takip ediyor musunuz?

Evet. Internetten ve televizyondan. Bu sezon 1500 metrede cok iyi dereceler yapiliyor. Gecen sezon bu donemler 4-5 atletin adini sayabiliyordunuz. Simdi bu 10 kisi oldu. Bu benim derecemi cok fazla etkilemez. Cunku zaten ben kendi tempomla kosuyorum. Kac kisini beni zorladigi onemli degil. Yani rakipler sayesinde 5 saniye daha iyi bir derece yapamam.

* Artik sizin taktiginizi herkes biliyor. Mutlaka rakipler karsi taktik calismasi yapiyordur.

Evet. Ornegin Rus Natalia Gorelova, Dunya Salon Atletizm Sampiyonasi'nda benim tarzimla finali kosmaya calisti. Ama sonunu getiremedi. Rusya'da surat ve dayaniklilik testleri yapilmis ve en uygun Gorelova cikmis. Ama ben yillar suren bir calismayla bu duruma geldim. Oyle 6 ayda bunu yakalayabilmek mumkun degil. Tabii bizim de yarista taktigimiz degisebilir. Hep ayni kalacak diye bir zorunluluk yok.

* Ruslar sizle cok ilgileniyor galiba.

Evet. Hatta bizim Ebru Kavaklioglu'na, 'Bu kiz ne yer, ne icer, nasil calisir, nasil dinlenir' gibi sorular sorup agzindan laf almaya calisiyorlarmis. O da, 'Ben sadece iyi calistigini biliyorum' demis. Dusunun boyle merak ediyorlar.

* Turkiye'de kimle konussaniz sizin dunya sampiyonu olacaginizdan emin gozukuyor. Bu bir stres kaynagi degil mi?

Ben sorumlulugunu bilen bir insanim. Manevi inanclarim da var. Insanlarin bana olan bu guveni beni sorumluluga itiyor. Ben de disarida ayni tepkileri aliyorum ve bu sorumlulugun 1 santim disina cikamiyorum. Bir sey demelerine gerek yok. Tavirlariyla bana guvenlerini hissettiriyorlar. Bu cok zor ama guzel bir sorumluluk. Ama sampiyonluk onlarin dusundugu kadar garanti degil. Ufak bir aksaklik ya da yaris sirasinda bir dusme kalkmayla her sey degisebiliyor atletizmde. Ben yarista uzak kostugum icin bu tip aksiliklerden genelde uzak kaliyorum. Ama aksilikler yasanabilir.

* Son donemde bircok sporcu, farkli dallarda bile olsa, sizi ornek almaya basladi.

Sadece sporda degil degisik alanlarda insanlar beni ornek aliyor. Gecen yil pek cok universiteye gittim. Paneller verdik. Farkettim ki gencler, o kadar imkansizliklardan gelip bu isi basarmamdan etkilenmisler. Bu beni cok mutlu etti. Insanlar, bir hedefe gercekten ulasmak istiyorsa hicbir engel onu yildiramaz. Yoksa bahane bulmak, mazeret yaratmak kolaydir. Ben de zorluklar yasadim. Ama bu isi gercekten sevdigim icin hepsine katlandim. Bikmadim. O zorluklar beni pes ettirmedi. Zor seyleri astiktan sonra basarilar zor silinir.

* Dunya ve olimpiyat sampiyonlugu hedefleri ne zaman koydunuz?

Ise hemen 'ben dunya sampiyonu olacagim' diyerek baslayamazsin. Ben bu spou yapiyorsam en ustunu isterim. Ama basamak basamak hedefler koymak zorundasiniz. Hedefinize emin adimlarla gitmelisiniz.

* Sizden sonra atletizmde sanki bir hareketlenme oldu.

Gecen yildan bu zamana farkli bir seyler var. 23 yas alti takimimizin Avrupa Sampiyonasi'ndaki basarisini gordunuz. Universite Oyunlari'nda da bu devam edecek. Benim basarimdan sonra uzerlerindeki guvensizligi attilar. Inanclari guclendi. Dusunun sabah erken saatlerde idmana cikiyorum. Yanima 6.5 yasinda kucuk bir kiz gelmis. 'Ona ne isin var' diyorum. 'Antrenor bekliyorum' diyor. 'Hangisini' diye sorunca 'Hangisi olursa' diye yanit veriyor. Degisik illerde kamplar yaptik. Edirne'de aileler cocuklarinin ellerinden tutmus piste geliyorlar. Aralarinda cok kabiliyetli olanlar var. Atletizme olan ilgiyi ben Avrupa Kupasi yarislarinda Olimpiyat Stadi'nda gordum. O kadar kisinin atletizm seyretmek icin gelmesi muthisti. Gittigimiz her yerde aileler ozellikle kizlarini getiriyor ve yanima gelip, 'Senin gibi olur mu' diye soruyorlar.

* Bu yil Avrupa Kupasi'nda bir ust lige ciktik. Tutunabilir miyiz?

Bu aslinda gelecek yilki programa bagli. Olimpiyat, hem Turkiye hem bizim acimizdan daha onemli. Bu Ebru ve Elvan icin de gecerli. Eger Avrupa Kupasi yarislarinin programi uygun olursa yarisirim tabii ki. Dusecegimizi sanmiyorum.

* Federasyon ile iliskileriniz nasil?

Turkiye'deki federasyonlarin icinde en sanslisi atletizm. Cunku hem baskan Mehmet Yurdadon hem de genel sekreter Ayhan Inanli, bu sporun icinden gelmis isimler. Atletizm, atletlere teslim edildigi icin en basarili donemini yasiyor.

SUPER KIZ SUREYYA AYHAN'DAN INCILER

Tilbe dinlerim
Yilda 1 hafta tatil yapabiliyorum. Arada bir yarim saat televizyon izlerim. Her gun 1 saat kadar gazetelere ayiririm. Ruh halime gore dinledigim seyler degisir. Ama genelde civil civil, hareketli sarkilari severim. Yildiz Tilbe ve Sezen Aksu, begendigim sarkicilar. Buz patenini izlemeyi cok severim. Futbolda Milli Takim'i tutuyorum.

Yeniler geliyor
12-13 yasindaki yetenekli cocuklarin listesini Vestel'e verdik. Bu cocuklari universite bitene kadar takip edecekler. Vestel'in zihniyetinde 5-6 sponsor daha cikarsa atletizmi sevdirir. Vestel, bu isi sirf reklam olsun diye yapmiyor. 2 takim kuracaklar. Eger bir Sureyya ile bunlar oluyorsa 11-12 kisi cikarsa atletizm nasil gelisir. Bana baska sponsor olmak isteyenler de vardi. Cok zengin olursam gencleri alip profesyonel yapmak isterim. Boylesi daha keyifli.
Uluc haksiz
Hincal Uluc 'Kosmayan sampiyon' demis. Bu is benim isim. Kimse benim kadar bu isi iyi yapmak istemez. Golden League'in tum ayaklarini kossak belki jackpot yapardik. O olmasa bile 150 bin dolar kazanmistik. Bu bizim beslenme paramiz. Ama bizim icin onemli olan para degil. Gunde 7 saat calisiyorum. Bir hastalikta, sakatlikta planlariniz degisiyor. Bizim hedefimiz daha fazla Golden League kosmakti. Ama ufak sakatliklar programimizi degistirdi. Cok iyiyken de sakatlanabilirsiniz. Atletizm ince uzun bir ip uzerinde yurumeye benzer. En ufak bir dengesizlikte dusersiniz.


Haberleri gazete sayfasi goruntusunde okumak icin
SABAH e-Medya"ya tiklayin

<< Geri don Yaziciya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
kim
Sari Sayfalar
GreenCard


Sizinkiler
TEMA

Copyright © 2002, Bilgin Elektronik Yayincilik ve Iletisim A.S. - Tum haklari saklidir