kapat
06.08.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMI


TURKIYE
DUNYA
POLITIKA
SPOR
MEDYA
SERI ILANLAR
METEO
TRAFIK
SANS&OYUN
ACIL TEL

GREENCARD

Irak icin siyasi ve askeri risk hesaplanacak

Basbakanlik'ta yapilan Irak Zirvesi'nde asker gonderme icin risk analizleri yapilmasi gorusu benimsendi

Irak'a asker gonderme konusu, Basbakan'in baskanliginda, Disisleri Bakani, Milli Savunma Bakani, Genelkurmay Baskani ve MIT Mustesari'nin da katildigi zirve toplantisinda masaya yatirildi. Toplantida asker gondermenin siyasi ve askeri risk analizinin yapilmasi konusunda gorus birligine varilirken, Turkiye'nin Irak'ta aktif rol ustlenmesi kararliligi da bir kez daha vurgulandi. Zirveden 3 karar cikti

1- Siyasi ve askeri risk analizleri yapilsin

2- Turkiye Irak'ta aktif rol oynamali

3- Turk askeri Irak'ta polis gucune egitim verebilir

Toplantida, gerek onceki gun Ankara'da Bakan Gul ile gorusen BM Irak Ozel Temsilcisi Sergio de Mello'nun, gerekse ABD'li yetkililerin yeni bir BM karari icin olumlu sinyal vermedikleri dikkate alinarak, boyle bir kararin sart olmadigi gorusuyle, yeni formuller uzerinde duruldu. Toplantiya katilan Disisleri burokratlarinin da, ABD'nin asker teklifini Irak Gecici Yonetimi'nin davetiyle gerceklestirmesinin Turkiye icin bir diger alternatif olabilecegine isaret ettikleri ogrenildi. BM Irak Ozel Temsilcisi de Mello'nun, Gul'un "isgalci olma" endisesine karsilik onerdigi "polis gucune egitim" formulune de sicak yaklasildi, ancak Turkiye'nin rolunun polis gucuyle sinirli kalmamasi gerektigi belirtildi.

Disisleri Bakani Gul, toplantidan sonra gazetecilere, bu toplantinin bir on calisma oldugunu belirterek, "Genelkurmay Baskanligimiz guvenlik ve askeri acilardan risk analizleri yapacaktir. Bizler siyasi acidan yapiyoruz" dedi.

2 saat suren toplantidan sonra Basbakanlik'tan yapilan 11 satirlik aciklamada ise, ilk 7 satirinda katilimcilarin isimleri yer aldi, son 4 satirda su ifadelere yer verildi "Toplantida Irak ile ilgili son gelismeler ile Turkiye'nin Irak'taki istikrara katkisi konularinda bir on degerlendirme yapilmistir. Bu degerlendirmeler devam edecektir."


Haberleri gazete sayfasi goruntusunde okumak icin
SABAH e-Medya"ya tiklayin

<< Geri don Yaziciya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
kim
Sari Sayfalar
GreenCard


Sizinkiler
TEMA

Copyright © 2002, Bilgin Elektronik Yayincilik ve Iletisim A.S. - Tum haklari saklidir