kapat
06.08.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMI


TURKIYE
DUNYA
POLITIKA
SPOR
MEDYA
SERI ILANLAR
METEO
TRAFIK
SANS&OYUN
ACIL TEL

GREENCARD

Ve Dervis one cikiyor

Kimlik kavgasi; Kurt kokenli milletvekillerini kopma noktasina getiren "Eve Donus" yasasi oylamasiyla tirmanan "kimlik" kavgasi, Kasim'da yapilacak kurultayda hesaplasmaya donusecek.

Dervis sahnede; Kurultaya, bugune kadar sesiz kalan Dervis'in damga vuracagi konusuluyor. Dervis, Kurt delegasyona sicak mesajlar verirken, Baykal'in isinin Kurultay'da zor olacagi belirtiliyor


Ankara 12 Eylul'den sonra ayriliklar ve birlesmelerle sonuclanan onlarca olagan ve olaganustu kurultay yapan CHP, Kasim'da yapilacak kurultayda bir hesaplasmaya daha sahne olacak.

CHP yonetimi, tartismali gecen il ve ilce kongrelerinden sonra, Mart'ta yapilacak yerel secimlerde muhtemel bir yenilgiyi de hesaba katarak, Buyuk Kurultay'i bu yil kasim ayinda toplama karari aldi.

3 Kasim secimlerine, donemin gozde politikacisi Kemal Dervis'in ruzgariyla giren ve parlamentoda ikinci parti olan CHP, Genel Baskan Deniz Baykal'in 'milliyetci sol' soylemiyle sarsildi.

Yerel secimlere yaklasirken, Baykal'in "Merkez saga oy veren herkesi, CHP'ye oy verme" cagrisiyla netlesen yeni cizgi, partiici muhalefeti ayaklandirdi. Ancak bu tartisma, "Eve Donus" Yasasi'na "hayir" oyu verilmesi kararina muhalefet eden iki milletvekilinin istifasiyla keskinlesti. Parti merkezinin "Eve Donus"e karsi tavrinin, Dogu ve Guneydogu delegasyonunda yarattigi rahatsizligin sonucu olarak, Agri Milletvekili Cemal Kaya ile Batman Milletvekili Nezir Nasiroglu'nun istifalari, partiyi yeni bir donum noktasina tasidi. Kurt kokenli milletvekillerinin kalanlarini da kopma noktasina getiren bu durum, "kimlik" kavgasi seklinde ifade ediliyor ve kasim ayinda yapilacak kurultayda noktalanacagi belirtiliyor.

Bu arada, orman arazilerinin satisina iliskin Anayasa degisikligine muhalefet eden CHP'nin, bu duzenlemeyi secim beyannamesinde savunup "vaat" ettiginin ortaya cikmasi da, bu tartismaya "ikiyuzlu siyaset" boyutunu ekledi.

TOPUN AGZINDAKILER
Genel Merkez yonetiminin, tasra orgutlerindeki gorevden alma operasyonlari ve il baskani atamalarinda, milletvekillerinin goruslerini dikkate almamasi da tepkileri yayginlastirdi. Orgut, gorevden alma ve atamalarda Baykal'in "yakin cevresi"ni sorumlu tutmasi da, Kasim kurultayinda Baykal ekibinin tasfiyesi tehlikesini dogurdu. Milletvekili ve delegeler, Baykal'a, "Bu isimleri listene koyarsa, sen de genel baskan olarak tartisilirsin" mesaji veriyor. Bu Kurultay'da Baykal'in genel baskanliginin tartisilmaya acilmayacagina dikkat ceken partililer, bunun Baykal'a "yerel secim avansi" oldugunu, yerel secimlerde bozgun yasanirsa Baykal'in liderliginin tartisilmasinin da surpriz olmayacagini belirtiyorlar.

Kulislere gore, milletvekili ve delegeler, Kurultay'da Parti Meclisi ve MYK'nin genclestirilmesini ve "diktator" tavrina son verilmesini istiyorlar. Hedefte, Genel Sekreter Onder Sav, Genel Baskan Yardimcisi Esref Erdem, Genel Sekreter Yardimcisi Mehmet Sevigen ve partinin "merkez demokrat" oldugunu ilk kez SABAH'a aciklayan MYK uyesi Bulent Tanla bulunuyor. Genel Baskan Deniz Baykal'in, delegasyon agirligini elinde tutmasina ragmen, bu kez kurultayda zorlanacagi ve ekibini koruyamayacagi belirtiliyor.

VE DERVIS SAHNEDE
Partide kaynama surerken, bugune kadar parti ici cekismelerde sesiz kalan Kemal Dervis ve ekibinin kurultaya damga vuracagi konusuluyor.

Yakin cevresi, Dervis'in Genel Merkez yoneticileriyle arasinin "hos olmadigini", partinin kamuoyuna yansiyan goruntusunden rahatsiz oldugunu vurguluyor. Bu cevreler, Dervis'in "Eve donus" yasasi konusunda Baykal'dan farkli dusundugunu, bu tavriyla Kurt delegasyonuna sicak mesajlar gonderdigini de kaydediyorlar. Dervis'in, cevresindeki partililerin de baskisiyla, bu kurultayda Parti Meclisi listesi cikaracagi, CHP orgutune "Artik ben de varim" mesaji verecegi belirtiliyor.

SOL KANAT'TAN ATAK
Kurultayda, "sol kanat" olarak bilinen Hasan Fehmi Gunes ve arkadaslari da Genel Merkez'den hesap sormaya hazirlaniyor. Ozellikle, basta Istanbul olmak uzere bir cok ilde 'naylon delege' yazildigi iddialari uzerinde duran sol kanat, kurultayda CHP'li delegelere, 'parti ozune donmeli ve sol kimlik daha net vurgulanmali' mesaji verecek. Bu gruba, Adnan Keskin, Altan Oymen, Erol Tuncer, eski milletvekili ve il baskanlarindan olusan "Anadolu Hareketi" grubunun da destek vermesi bekleniyor. Bu gruplarin kongrelerin ardindan kurultaya yonelik genis katilimli "yeni cizgi" hareketini baslatacaklari ifade ediliyor.

Fatih ERTURK


Haberleri gazete sayfasi goruntusunde okumak icin
SABAH e-Medya"ya tiklayin

<< Geri don Yaziciya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
kim
Sari Sayfalar
GreenCard


Sizinkiler
TEMA

Copyright © 2002, Bilgin Elektronik Yayincilik ve Iletisim A.S. - Tum haklari saklidir