kapat
06.08.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMI


TURKIYE
DUNYA
POLITIKA
SPOR
MEDYA
SERI ILANLAR
METEO
TRAFIK
SANS&OYUN
ACIL TEL

GREENCARD

Orada, bir okul var uzakta!..

Ucuzlugu nedeni ile ozellikle dil kurslari acisindan tercih edilen Malta Cumhuriyeti ve Guney Afrika simdi de universite adaylarinin gozdesi

Universite Secme ve Yerlestirme Sinavi'na giren 1 milyon 502 bin 564 ogrenciden yalnizca 210 bin 884 ogrenci universitede egitim gorebilecek. Puani yetersiz kalan 1 milyon 291 bin 680 bin ogrenci ise acikta kalacak. Bu gencler simdi gelecekleri icin kendilerine 'bir universite kapisi' ariyor. ABD ve Avrupa Universitelerinde ogrenim ucretlerinin yuksek olmasi nedeni ile daha cok Turki Cumhuriyetler'deki universiteleri tercih eden gencler son yillarda bu ulkelerde yasanan karisikliklarin ardindan simdi de Malta ve Guney Afrika'yi kesfetti. 200'un uzerinde Turk gencinin ogrenim gordugu Malta Universitesi son yillarda yildizi parlayanlardan biri oldu. Guney Afrika'da ise ozellikle Cape Town Universitesi yine Turk ogrenciler tarafindan tercih edilmeye baslandi.

MALTA'DA 200 TURK VAR
Malta Cumhuriyeti Fahri Baskonsolosu Oguz Teoman son yillarda Malta'nin hem dil okullari hem de universite acisindan Turk ogrenciler tarafindan tercih edildigine dikkat cekti. 200'un uzerinde Turk ogrencinin adanin tek universitesi olan Malta Universitesi'nde egitim gordugunu anlatan Teoman, 1592 yilinda kurulan universitenin dunyada taninmis universiteler arasinda yer aldigini soyledi. Mezun olan ogrencilerin Harvard, Cambridge ve Sorbonne gibi taninmis universitelerde lisansustu derecelere devam ettigine isaret eden Teoman, 70'in uzerinde ulkeden ogrencinin universitede ogrenim gordugunu ifade etti. Teoman, Malta'nin tercih edilme nedenini su sozlerle anlatti "Turkiye'ye 2.5 saat uzaklikta. Cok iyi egitimi var ve cok ucuz. Yillik ogrenim ucreti 2 bin 500 dolar. Egitim ise Ingiliz hocalar tarafindan yapiliyor ve iyi bir egitimi soz konusu. Malta dil kurslari acisindan da cok populer. Ayni dil kursunu Londra'da 600 dolara alirken, Malta'da 200 dolara alabiliyorsunuz."

CAPE TOWN GOZDE
Malta gibi yeni kesfedilen ulkelerden bir baskasi ise Guney Afrika. Turkiye'ye 12 saat uzakliktaki bu ulkenin tercihler arasina girme nedeni de Malta ile ayni; egitimin ucuz ve nitelikli olmasi. Guney Afrika Buyukelciligi yetkilileri egitim gormek isteyen Turk ogrencilerin ozellikle Cape Town Universitesi'ni tercih ettiklerini belirterek, fiyatlarin ABD ve Ingiltere ile karsilastirildiginda cok daha ucuz oldugunu vurguladi. Yetkililer, "Dil kurslari icin yaz aylarinda haftada en az 10 ogrenciye vize veriyoruz. Universite egitimi icin de ayda yine en az 5 ogrenci vize aliyor" dedi. Yetkililer, Guney Afrika'da yillik universite egitim ucretinin ortalama 2 bin 500, 3 aylik dil kursunun ise ortalama 550 dolara mal olduguna isaret etti.

Malta Universitesi'nin 1999-2000 yilindan bu yana yapilan bir protokol ile denkliginin kabul edildigini, Guney Afrika'da ise Cape Town Universitesi'ne denklik verildigini anlatan YOK yetkilileri yurtdisinda okumaya niyetlenen ogrencilere, "Tercih ettiginiz universiteyi YOK'un taniyip tanimadigini anlamak icin bize danisin" uyarisinda bulundu.

KIMLIK KARTI

* Malta Universitesi
1592'de kuruldu. 7 bin 500 ogrencinin bulundugu universitede 70'in uzerinde ulkeden ogrenci egitim goruyor. Mimarlik'tan Sosyal Bilimler'e kadar 11 degisik fakultenin bulundugu universitede Turk ogrencilere iki burs taniniyor ve burslar okul ucreti ile universite yurdunda kalmayi kapsiyor. Ocak 2003'ten bu yana Turklere vize uygulanmasina ragmen egitimle ilgili vize islemlerinde kolaylik saglaniyor.

* Cape Town Universitesi
Guney Afrika'nin en eski universitesi olan Cape Town Universitesi 1829 yilinda kuruldu. Muhendislik, ticaret, hukuk, fen bilimleri gibi 7 fakultenin bulundugu universitede Avrupa ulkelerinden de ogrenciler egitim goruyor.

Diyanet ile YOKmahkemelik
Turkiye Diyanet ve Vakif Gorevlileri Sendikasi (Diyanet-Sen) ilahiyat on lisans programlarindan mezunlarin diplomalarinda yer alan "Diyanet Isleri Baskanligi ve din hizmetleri sinifinda calisanlar icin gecerlidir. Baska amacla kullanilamaz'' serhinin kaldirilmasi icin Eskisehir Nobetci Idare Mahkemesi Baskanligi'na basvurdu. Diyanet-Sen'den yapilan yazili aciklamada, ilahiyat on lisans programlarindan mezunlarin diplomalarindaki soz konusu serhin uzucu oldugu belirtilerek, bu serhin kaldirilmasinin istendigi belirtildi.

KKTC Turk ogrenci avinda
KKTC'den Dogu Akdeniz Universitesi Rektor Yardimcisi Sahin Karasay, universitelere ogrenci bulmak amaciyla Ankara'ya geldi. KKTC'deki universiteleri tanitmak icin basin toplantisi duzenleyen Karasay, KKTC'nin 10 yilda egitim adasi konumuna yukseldigini soyledi. Karasay, adada Yakin Dogu, Girne Amerikan, Lefke Avrupa, Uluslararasi Kibris ve Dogu Akdeniz universitelerinin bulundugunu animsatti. 20 bin dolayinda ogrencisi bulunan universitelerde egitim maliyeti 3 bin 700 ile 5 bin dolar arasinda degisiyor.

Pervin KAPLAN


Haberleri gazete sayfasi goruntusunde okumak icin
SABAH e-Medya"ya tiklayin

<< Geri don Yaziciya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
kim
Sari Sayfalar
GreenCard


Sizinkiler
TEMA

Copyright © 2002, Bilgin Elektronik Yayincilik ve Iletisim A.S. - Tum haklari saklidir