kapat
06.08.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMI


TURKIYE
DUNYA
POLITIKA
SPOR
MEDYA
SERI ILANLAR
METEO
TRAFIK
SANS&OYUN
ACIL TEL

GREENCARD

Dis hekimi cambaz

Dis hekimi Huseyin Galip Turan, Turk geleneksel sanatlarindan cambazligin yok olmamasi icin Kultur Bakanligi'na cagrida bulundu Bu tarihe mal olmus sanat yok olmak uzere. Lutfen ona sahip cikin.

Kahramanmaras'ta 23. Tarim Sanayi ve El Sanatlari Fuari etkinliklerinde tel uzerindeki gosterileriyle izleyenlere heyecanli anlar yasatan dis hekimi cambaz Dr. Huseyin Galip Turan, cambazlik sanatinin yok olmamasi icin Kultur Bakanligi'na tel uzerinde cagrida bulundu. Dr. Turan, "Bu sanat benimle birlikte yok olacak. Lutfen bu sanata sahip cikin" dedi.

Turkiye'nin birkac tel cambazindan biri olan Dr. Huseyin Galip Turan, Kahramanmaras 23. Tarim Sanayi ve El Sanatlari Fuari etkinliklerinde, tel uzerindeki gosterileriyle izleyenlere heyecanli anlar yasatti. Fuar alanindaki gosterisinde, sanatci Nukhet Duru'nun ''Cambaz'' adli sarkisi esliginde 5 metre yukseklikteki tel uzerinde yuruyen ve cesitli gosteriler yapan Dr. Turan, dis hekimi olmasina karsin cambazligi da surdurdugunu soyledi.

"Cambazliga sahip cikalim"
Fuarda sergiledigi gosterileriyle izleyenlerin begenisini kazan Dr. Turan, Turkiye'de bircok tarihi degerlerde oldugu gibi, cambazlik sanatinin da yok olup gittigine dikkat cekerek, tel uzerinde Kultur Bakanligi'na soyle seslendi

"Butun tarihi degerlerimizin bir bir yok oldugu gibi, bu sanat da yok oldu. 1800'lu yillarda Orta Anadolu'da 2 binin uzerinde cambaz, 107 cambazhanede gosteri yaparken, bugun maalesef Turkiye'nin tek tel cambazi ben kaldim. Yillardir Kultur Bakanligi'na cagrida bulunuyorum. Gelin bu sanatin yok olmasina izin vermeyin. Bu son cagrim olur umarim. Zaten benden sonra da bu cagriyi yapacak kimse olmayacak."

"Yetkililer gormezden geliyor"
Yaptigi isin bir sanat oldugunun bilinmemesinden yakinan Turan, her yil gosteri yapmasi icin bircok fuar, festival ve benzeri etkinliklere davet edildigini belirterek, "Cambazlik bizim geleneksel gosteri sanatlarimizdan biridir. Ama kultur bakanlari ve diger yetkililer benim yaptigim bu isi hep gormezlikten geldiler" dedi.

"Cambaz yetistirmek istiyorum"
Dr. Turan, "Cambazlik baskadir, akrobasi baskadir. Ne yazik ki, ulkemizde geleneksel anlamda tel cambazligi yapan bir tek ben kaldim.

Biz gosterilerimizi hicbir guvenlik onlemi olmaksizin yapiyoruz. Yani guvenlik agi falan kullanmiyoruz. Avrupa'da cesitli ulkelerde gosteriler yaptim, hayret ve takdirle izlendim.

Bu sanatin unutulmamasi icin cambazlar yetistirmeyi cok istiyorum. Avrupa'daki cambazlar guvenlik agi kullaniyorlar. Onlar bu tedbirlerin guveni ile tel uzerinde dururken ben Turk yuregiyle duruyorum" diye konustu.

BABA TELDE, YAKINLARI YERDE STRESTE

Esi ve oglu gosteriyi korku icinde izliyor
Dr. Turan'in esi Yuksel, "Gurur duyuyorum. Ama cok da korkuyorum" diyor

Cambaz Dr. Turan'in fuardaki 2 saatlik nefes kesen gosterisini Kahramanmaraslilar'in yani sira, Dr. Turan'in 12 yillik esi Yuksel ile 4 yasindaki oglu Asrin Turan da korku icinde izlediler. Kucuk Asrin babasinin gosterilerini korku dolu gozlerle izleyip alkislariyla destek verirken, Yuksel Turan "Esimin yaptigi bu sanattan dolayi kendisiyle gurur duyuyorum, ama cok da korkuyorum. Onun her an olumle burun buruna olmasindan ve 2 saat Azrail'le dans etmesinden korkuyorum. O Asrin'i da antrenmanlara goturuyordu, ama musaade etmedim. Oglumun bir cambaz olmasini istemiyorum. Hicbir ana yuregi bu tehlikeli gosteriye dayanmaz. Esimin gittigi her gosteriye biz de gidiyoruz. O olumle dans ederken, biz olup olup diriliyoruz" diye konustu.

ARTIK KANIKSADIK
"Gittigim yerde onun esi oldugumu soylemeden seyirci gibi oturuyoruz. Cunku o tel uzerindeyken, bazen cok tehlikeli hareketler yapiyor. Iste o zaman dahi disimizi sikip, yerimizden firlayarak onu heyecanlandirmak istemiyoruz. Klasik gosterileri kaniksadik. Ancak oyle gosteriler yapiyor ki onlara kesinlikle bakmiyor, gozumu kapatiyorum "diyor.

Sirriberk ARSLAN


Haberleri gazete sayfasi goruntusunde okumak icin
SABAH e-Medya"ya tiklayin

<< Geri don Yaziciya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
kim
Sari Sayfalar
GreenCard


Sizinkiler
TEMA

Copyright © 2002, Bilgin Elektronik Yayincilik ve Iletisim A.S. - Tum haklari saklidir