kapat
06.08.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMI


TURKIYE
DUNYA
POLITIKA
SPOR
MEDYA
SERI ILANLAR
METEO
TRAFIK
SANS&OYUN
ACIL TEL

GREENCARD

Is Bankasi'nin tum fonlari likite dondu

Aradaki bir gunluk sure icin banka, musteriye yuzde 4 faiz ile kredi veriyor. Musteri nakit ihtiyacini karsilarken banka da garantili kredi vermis oluyor

Is Bankasi likit fon disindaki fonlarda nakit ihtiyacina aninda cevap vermek icin ANS sistemini uygulamaya koyarak yatirim fonu bozuldugu gun musterilerine paralarini veriyor. Aradaki bir gunluk farki ise Is Bankasi kredi vererek kapatiyor. Kredi riski tasimadigi icin banka risksiz kredi verirken yatirim fonu sahibi banka musterisi de nakit ihtiyacini gideriyor.

Bildigi gibi, SPK mevzuati uyarinca B Tipi Likit Fon disindaki tum yatirim fonlarinda ileri fiyat uygulamasi gecerli. Bu uygulamanin bir sonucu olarak, satis tutari satis talimatinin verilmesini takip eden birinci veya ikinci isgununde kullanilabilir hale geliyor. Endeks fon satislarinda ise tutar, ikinci veya ucuncu is gununde hesaba geciyor. Yatirimcilar, ongorulemeyen nakit ihtiyaclari olabilecegini dusunerek likit fonulara veya aninda nakde donusebilecek diger finansal enstrumanlara yonelebiliyor. Banka, soz konusu sure dezavantajinin ortadan kaldirilmasi amaciyla, ongorulemeyen nakit ihtiyaclarinin otomatik olarak karsilanabilmesi icin, 29 Temmuz'dan itibaren Acil Nakit Sistemi'ne (ANS) gecti.

Sistem ile ileri fiyat uygulamasinin gecerli oldugu yatirim fonlari icin verilecek satis talimatlarinda, satis bedelinin hesaba gececegi gune kadar kullanilmak uzere, otomatik ek hesap tahsis ediliyor. Likit fon disindaki fonlarin fon pazarinin ancak yuzde 20'sini olusturdugunu kaydeden Is Bankasi Menkul Kiymetler Muduru Riza Kutlusoy, musterilerin fonlarini istedigi zaman nakde cevirmesinin cok buyuk bir motiv oldugunu belirterek ' Bu yuzden tahvil bono fonlar gerekli ilgiyi gormuyor. Baslattigimiz kolaylik nedeniyle musteriler likit fona bagimli kalmayacak' dedi.

GUNLUK FAIZ YUZDE 0.15
Banka musteri istegi dogrultusunda tahsis edilecek ANS kapsamindaki ek hesap kredi faizini aylik yuzde 4 olarak belirledi. Bunun gunluk ifadesi ise, tum maliyetler dahil, yuzde 0,15. Ornegin, 1 milyar liralik tahvil-bono fonunu fon satis talimatinin sonuclanmasini beklemeden 1 gun once kullanan yatirimcilar, 1 milyar TL icin 333.333 lira gibi, cok dusuk bir maliyet ustlenecek.

Rahim AK


Haberleri gazete sayfasi goruntusunde okumak icin
SABAH e-Medya"ya tiklayin

<< Geri don Yaziciya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
kim
Sari Sayfalar
GreenCard


Sizinkiler
TEMA

Copyright © 2002, Bilgin Elektronik Yayincilik ve Iletisim A.S. - Tum haklari saklidir