kapat
06.08.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMI


TURKIYE
DUNYA
POLITIKA
SPOR
MEDYA
SERI ILANLAR
METEO
TRAFIK
SANS&OYUN
ACIL TEL

GREENCARD

Fener ucretlerinde "gecici" indirim

Limanlara ugrayan gemilerden alinan liman ve kurtarma ucretleri yuzde 30 indirildi. 4 ay icinde limanlara ugrayan gemilerde artis olmazsa soz konusu indirim geri alinacak

Ulastirma Bakanligi ile Denizcilik Mustesarligi'nin "denizci millet" olma cabalari, liman ucretlerindeki yuzde 50'lik indirimle birlikte fener ve tahlisiye (kurtarma) ucretlerinde de indirim yapilmasina yol acti. Kiyi Emniyeti ve Gemi Kurtarma Isletmeleri (KEGKI) Genel Mudurlugu'nun yuzde 50 olmasini ongordugu indirim, yuzde 30 olarak kesinlik kazandi. Buna gore 20 bin tonluk bir gemi, fener ve kurtarma ucreti olarak daha once 4 bin dolar oderken, bu rakam 2 bin 800 dolara indi.

1 Agustos'tan itibaren uygulanmaya baslanan, Istanbul ve Canakkale bogaz gecisleri disindaki fener ucretlerini kapsayan indirimin Turkiye'ye gelecek gemi sayisini artirmasi bekleniyor.

KEGKI Genel Muduru Hucum Tulgar, fiyat indiriminde amaclarinin yolcu ve yuk gemilerinde Turk limanlarinin cazibesini artirmak oldugunu belirterek sunlari soyledi

"3-4 ay durumu gozlemleyecegiz. Eger yuk gemilerinin girisinde bir artis olmazsa indirimi kaldirabiliriz."

Turk limanlarina ugrayan gemilerden yilda ortalama 30 milyon dolar fener ucreti alindigini belirten Tulgar, uygulama ile kurumlarin gelirlerinin ilk planda azalacagini kaydetti. Tulgar, indirimler sayesinde uzun vadede cok daha fazla doviz girdisi saglanacagini savundu. Zengin turistleri tasiyan kruvaziyer gemilerinin ugradigi limanlarda onemli maliyetlerden birini fener ucretleri, digerini ise saglik rusumu olusturuyor. Turkiye'de yolcu gemilerinden, ozel yatlardan, bilimsel arastirma yapan gemilerden ve kabotaj hakkina sahip gemilerden net ton basina 230 bin lira, ticari gemilerden 460 bin lira saglik ucreti aliniyor. Fransa, Malta, Yunanistan, Italya ve Ispanya'da ise saglik ucreti alinmiyor.

Naime SERT


Haberleri gazete sayfasi goruntusunde okumak icin
SABAH e-Medya"ya tiklayin

<< Geri don Yaziciya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
kim
Sari Sayfalar
GreenCard


Sizinkiler
TEMA

Copyright © 2002, Bilgin Elektronik Yayincilik ve Iletisim A.S. - Tum haklari saklidir