kapat
06.08.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMI


TURKIYE
DUNYA
POLITIKA
SPOR
MEDYA
SERI ILANLAR
METEO
TRAFIK
SANS&OYUN
ACIL TEL

GREENCARD

Babacan: IMF ertelemesi borc rasyosunu 5 puan dusurecek

Babacan, 2004 ve 2005'te IMF'ye yapilacak borc odemeleri ertelenmesinin borc cevirme rasyosunda gelecek yil 5 puanlik dusus saglayacagini soyledi

Hazine'den sorumlu Devlet Bakani Ali Babacan, IMF'ye 2004 ve 2005'te yapilmasi gereken borc odemelerinin bir bolumunun, borclanma uzerinde yaratacagi baskidan dolayi ertelendigini ve bu ertelemenin toplam borc cevirme rasyosunda gelecek yil 5 puanlik bir dusus saglayacagini soyledi.

Soz konusu uygulama ile 2004 yilinda odenecek toplam 9.7 milyar dolarlik borcun 4.5 milyar dolari 2005 yilina, 2005'te odenecek 10.1 milyar dolara 4.5 milyar dolarin eklenmesiyle olusan 14.6 milyar dolarlik borc odemesinin de 6.8 milyar dolari 2006 yilina kaydirildi. Boylece toplam 11.3 milyar dolarlik erken odeme normal doneme cekilmis oldu.

IMF ve Hazine'den birkac yetkilinin katildigi dar kapsamli bir toplanti ile konuyu ele aldiklarini ve ardindan konunun ilk asamada IMF Avrupa Direktoru Michael Deppler'a iletildigini, birkac gun icinde kendisinden olumlu yanit geldigini, daha sonra Merkez Bankasi'nin da konuya dahil edildigini ve 1 Agustos'ta yapilan IMF Icra Direktorleri Kurulu toplantisindan once direktorlerin sadece bu konuyu gorusmek uzere ozel olarak bir araya gelerek oybirligi ile karar verdiklerini kaydetti. Babacan, stand-by kredisi cercevesinde faizin "yuzde 4 kusur" oldugunu belirtti.

ABD ile 8.5 milyar dolar pazarligi
Babacan, reel sektore risk yonetimine dikkat etmeleri ve kurla ilgili hicbir maceraya girmemeleri uyarisinda bulundu. Babacan, 8.5 milyar dolarlik ABD kredisinin onunde engel kalmadigini, 18 Agustos'ta bir heyetin Washington'a giderek kredi sartlarini belirleyecegini bildirdi. ABD kredisi icin, sozlesme imzalanmadikca bunun finansal tablolarda gosterilemeyecegini soyleyen Babacan, 3-4 ya da 5 taksitte verilecek bu kredinin "olmazsa olmaz" bir tutar olmadigini, ancak olursa faiz baskisini azaltacagini ifade etti.


Haberleri gazete sayfasi goruntusunde okumak icin
SABAH e-Medya"ya tiklayin

<< Geri don Yaziciya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
kim
Sari Sayfalar
GreenCard


Sizinkiler
TEMA

Copyright © 2002, Bilgin Elektronik Yayincilik ve Iletisim A.S. - Tum haklari saklidir