kapat
06.08.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMI


TURKIYE
DUNYA
POLITIKA
SPOR
MEDYA
SERI ILANLAR
METEO
TRAFIK
SANS&OYUN
ACIL TEL

GREENCARD

Temizel, Erol Aksoy'u da 'zede' olmaktan kurtardi!

Trade Deposit Bank'in Iktisat'in Malta Subesi'ne donusturulmesi ile gelen garanti, bu bankada yaklasik 100 milyon dolar mevduat tutan Aksoy'un sirketlerine de yaradi
Bankacilik Duzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) eski baskani Zekeriya Temizel'in sermayesinin tamamina yakini Aksoy Grubu'na ait olan Trade Deposit Bank'in (TDB) Iktisat Bankasi'nin subesine donusturulmesine yonelik "onerisi", 157 sirket ve kisiyi off-shore'zede olmaktan kurtardi!

157 hesap arasinda en sansli olanlarin ise yine Aksoy Grubu'na bagli sirketler oldugu ortaya cikti. TBMM Yolsuzluklari Arastirma Komisyonu'na ulastirilan belge ve bilgilere gore Trade Deposit Bank da Aksoy Grubu sirketlerinin 97 milyon dolarlik mevduati bulunuyordu.

YALCIN SABANCI DA VAR
TDB'nin mevduat musterileri listesinde Aksoy Grubu'ndan Iktisat Turkish Supreme'nin 50 milyon dolar, Atlas Finansal Kiralama 13.3 milyon dolar, Aksoy Yayincilik 6 milyon dolar, Facto Finans 4.2 milyon dolar, Iktisat Yatirim 3.8 milyon dolar, Edeyat 3.5 milyon dolar, Iktisat Finansal Kiralama 1.4 milyon dolar, Cine5 Filmcilik 1.1 milyon dolar, Iktisat Investment 966 bin dolar, Iktisat Gayrimenkul 569 bin dolar ile ilk 50 arasinda yer aliyor. Temizel boylece sadece Aksoy Grubu'nun 97 milyon dolarin uzerindeki mevduatina da guvence vermis oluyor.

Aksoy'un Kibris'taki off-shore bankasinda mevduat tutanlarin listesinde Raks Dis Ticaret, Ulusoy Otomotiv, Dempa Denizli Mensucat gibi sirketlerin yani sira 1999 yilindan bu yana armatorluk yapan Yalcin Sabanci, Gimsan Gediz Iplik ve Mensucat Sanayii A.S. ortaklarindan Ali Ismail Resne'nin ismi de goze capiyor.

Yolsuzluk Komisyonu'nun raporunda Iktisat Bankasi murakiplarinin raporlarindan alinti yapilarak soyle deniliyor "4 Aralik 2000 gunku kurlar uzerinden TDB'den devralinan pasif kalemlerin 89.8 trilyon lirasi ile aktiflerin 276.2 trilyonu Erol Aksoy Grubu ve AKS Grubu firmalarina iliskin tutarlardan olusuyor."

FIKTIF HESAP UYARISI
Raporda 28 Kasim 2000 'de Temizel'in yazisi uzerine yapilan devir islemi ile mali bunye anlaminda TDB nezdinde bulunan off-shore mevduatin TMSF'ye prim kesintisi yapilmadan garanti kapsamina alindigi da ifade edilerek su noktalara dikkat cekiliyor "TDB tarafindan bankaya yaklasik 250 milyon dolar tutarinda mevduatin geri odenmesi taahhudu yuklenirken yaklasik 450 milyon dolar tutarinda tamamen zarar niteligindeki Aksoy Grubu firmalarinin kredi riski banka bilancosuna eklenmistir"

Ozellikle alti cizilen bir baska konu da TDB'de bazi fiktif hesaplarin bulundugu. Tum off-shore mevduat sahiplerine gonderilen sorular sonucunda "yapilan odemelerin bir kisminin fiktif oldugu" yani mevduat sahibi olarak gorunen kisilerin bu odemelerle ilgisi olmadiginin da tespit edildigi belirtiliyor. Nitekim TDB'nin kayitlarinda yuklu mevduati gorunen Oyak'in bazi hesaplarin kendisine ait olmadigi yonunde bildirimde bulundugu da edinilen bilgiler arasinda yer aliyor.

Temizel'in onerisini 4 gunde yerine getirdiler
* 28 Kasim 2000 Zekeriya Temizel, Iktisat Bankasi Yonetim Kurulu Baskanligi'na bir yazi gondererek bazi tespitlerini iletti ve "Trade Deposit Bank'in tasfiye edilerek veya subeye donusturulerek bankanizin gercek mali bunyesinin netlestirilmesi gerekli gorulmektedir" dedi.

* 1 Aralik 2000 Iktisat Bankasi'nin Cuneyt Sel, Erol Aksoy, Cenap Onal, Ertugrul Ihlamur ve Ahmet Tanju Oguz'dan olusan yonetim kurulu toplanti yaparak, Kibris'ta kurulu Trade Deposit Bank'in tum aktif ve pasifleri ile bankanin Malta Subesi'ne devredilmesine karar verdi.

* 22 Aralik 2000 Temizel Iktisat Bankasi Yonetimi'ne yeni bir yazi yazarak "Nakdi giris saglanmadan gerceklestirilen kaydi birlesmenin bankanin mali bunyesine olumlu anlamda bir katkisi olmayacagina" isaret ederek, "Bu itibarla herhangi bir nakit tahsilat yapilmaksizin ayri bir tuzel kisiligi olan TDB'in aktif ve pasif hesaplarinin bankaniz kayitlarina alinmasi uygun gorulmemektedir" dedi.

* 15 Mart 2001 Iktisat Bankasi'nin yonetimi TMSF'ye gecti.

Yarin Enerjide neler oluyor? Mucbir sebeple gelen tatli kâr...

Hacer GEMICI


Haberleri gazete sayfasi goruntusunde okumak icin
SABAH e-Medya"ya tiklayin

<< Geri don Yaziciya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
kim
Sari Sayfalar
GreenCard


Sizinkiler
TEMA

Copyright © 2002, Bilgin Elektronik Yayincilik ve Iletisim A.S. - Tum haklari saklidir