kapat
06.08.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMI


TURKIYE
DUNYA
POLITIKA
SPOR
MEDYA
SERI ILANLAR
METEO
TRAFIK
SANS&OYUN
ACIL TEL

GREENCARD

Mudilere guvence, bonozedelere iflas masasi

Imar'da mudilerin mevduatlari devlet guvencesinde bulunurken, bonozedelerin ancak icra iflas hukumlerine gore alacaklarini tahsil edebilecekleri belirtiliyor

Imar Bankasi mudileri hesap cuzdanlari ile Pamukbank subeleri onunde kuyruga girerken, bankadan Hazine bonosu satin alanlarin bekleyisi suruyor. Hazine bonosu mudileri bankaya el konulduktan sonra ellerindeki makbuzlarinin bir kopyasini subelere teslim etmis paralarinin akibetini bekliyor.

BDDK'nin bankada cifte kayit tespit edildigine yonelik aciklamasinin ardindan yapilan aciklamalara gore Imar'da bono alanlara ya icra yolu gorunuyor ya da vadesi dolan bonolarin mevduat kapsamina alinmis olmasi durumunda garanti kapsamina alinmasi gundemde.

Imar'da kendilerine 'bonozede' adini takan mudiler orgutlenirken, BDDK'nin bu konuda mudilere yonelik aciklamasi ise soyle

ODEMELER NASIL OLACAK?
Hazine bonolari ve repo hesaplarina iliskin olarak, hazine bonosunun veya repo hesabi karsiligindaki menkul kiymetin bankanin emanetteki kiymetlerinde mevcut olup olmamasina gore islem tesis edilmesi gerekiyor. Repo isleminin hukuki niteligi Sermaye Piyasasi Kanunu'nda duzenlenmis olup, anilan kanun uyarinca islem suresince menkul kiymetin mulkiyetinin yatirimcida oldugu hukme baglanmakta. Bankanin lisansinin iptal edildigi tarihten once vadesi dolmus olup da bedeli yatirimciya odenmemis olan tutarlar, vade doldugunda bankanin yapmis oldugu isleme bagli olarak degerlendirilecek. Banka vade sonunda yatirimcinin parasini vadesiz mevduat hesabina yatirmis ama fiziken odeyememis ise bu tutar mevduat kapsaminda degerlendirilir. Vade sonunda menkulun geri alimi bankaca gerceklestirilmis ancak tutar hesap sahibine odenmemis ve mevduat hesabi yerine baska bir hesaba kaydedilmis ise, iflas masasi tarafindan ilgili mevzuatin ongordugu siraya gore nakit durumuna gore odenecek.

BONOLAR EKSIK CIKARSA?
Aciga repo islemi yapilmasi ile hazine bonolarinin karsiligi olmamasi halinde, hak sahiplerine herhangi bir odeme yapilmayacak ve bu alacaklar iflas masasi tarafindan ilgili mevzuatin ongordugu siraya gore nakit durumuna gore odenebilecek.

Hazine bonolarinin bankanin kasasinda kayitlardan az cikmasi aciga satis anlamina geliyor. Imar Bankasi'nin uc aylik bilancosuna gore 41 trilyon liralik devlet ic borclanma senedi bulunuyor. Musteriye ait degerlerin musteriden habersiz veya izinsiz elden cikartildiginin tespiti durumunda, bu islemden yarar saglayanlar hakkinda (bu islem bireysel bir suistimal olarak da yapilmis olabilir) cezai takip yapilmasi gerekecek.

Aciga satis durumu ile karsi karsiya kalan tasarruf sahipleri iflas masasina alacakli kaydi yaptiracak.

ACIGI SATIS YAPILDIYSA?
Bankanin bir isleme veya mevcut bir kiymete bagli olarak islem tesis etmesi ve bunu sistem disinda yapiyor olmasi bir operasyonal risk olusturmakta olup, bu tur islemlerin tespiti yerinde yapilan denetimlerle mumkun olabilmekte. Aciga yapilan islemlerde mutabakatsizlik musteri ihbari sonucunda ortaya ciktigindan ancak Imar'da yapilacak inceleme sonucunda acikliga kavusacak.

IFLAS SURECI NASIL OLUR?
Imar Bankasi'nin iflasina karar verilmesi halinde Icra Iflas idaresi bir kurul olusturacak. Alacaklilar kayit icin gazetelere verilen ilanlar yoluyla davet edilecek. Alacaklilarin bu ilanlarin ardindan iflas masasina basvurma sureleri ortalama bir ay ile sinirlidir. Bu surecten sonra onceligi alacakli listesi olusturulur. Bu listede kamu alacaklari ilk sirada yer alir. Ilk alacakli listesinden sonra ikinci liste hazirlanarak, mudilerin alacaklarinin toplam alacaklara oranina gore siralama yapilir. Ve iflas masasi nakit durumuna gore odemeleri yapar. Ancak uzmanlar bu surecin ortalama 4 ile 5 yil arasinda surdugune isaret ediyorlar.


Haberleri gazete sayfasi goruntusunde okumak icin
SABAH e-Medya"ya tiklayin

<< Geri don Yaziciya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
kim
Sari Sayfalar
GreenCard


Sizinkiler
TEMA

Copyright © 2002, Bilgin Elektronik Yayincilik ve Iletisim A.S. - Tum haklari saklidir