kapat
06.08.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMI


TURKIYE
DUNYA
POLITIKA
SPOR
MEDYA
SERI ILANLAR
METEO
TRAFIK
SANS&OYUN
ACIL TEL

GREENCARD

Kadinlari en cok kalpleri vuruyor

Daha cok erkek hastaligi oldugu sanilan kalp krizlerinin kadinlarin bas dusmani oldugu belirlendi. Toplam kadin olumlerinin yuzde 43'u kalp hastaliklarindan kaynaklaniyor

Kadinlar, kalbine yeniliyor. Kadinlarin bir numarali katilinin sanildigi gibi gogus ya da diger kanser turleri degil kalp hastaliklari oldugu ortaya cikti. Istatistikler her sekiz kadindan birinin gogus kanserine yakalanacagini, buna karsilik her uc kadindan birinin kalp hastaliklari gecirecegini gosteriyor. Avrupa'da her yil iki milyon kadin (yani toplam kadin olumlerinin yuzde 43'u) kalp hastaliklari ya da kalp krizinden oluyor. Buna karsilik gogus kanserinden olen kadinlarin orani sadece yuzde bes. Bu arastirmalari gerceklestiren doktorlar, kadinlarin ozellikle menopoz donemi sonrasi kalp hastaliklari konusunda muayene olmalari, kendilerini bu hastaliklara karsi korumak icin tedbir almalari konusunda uyariyor.

BELIRTILERI GEC FARK EDILIYOR
Kadinlari en cok olduren nedenin kalp krizi ve hastaliklari olmasinin arkasinda bunlarin erkek hastaligi olarak gorulmesinin yattigi belirtiliyor. Ozellikle menopoz oncesi ve sirasinda uygulanan hormon tedavilerinin kadinlarin kalbini korudugunu belirten doktorlar, bu koruma kalkaninin menopoz gectikten sonra ortadan kalktigini belirtiyor. Bu durumda olumcul kalp hastaliklarinin isaretleri, erkeklere oranla kadinlarda en az 10 yil daha gec baslamis oluyor.

Ozellikle yasla birlikte erkekler kilo almaya basladiginda sadece gobek cevreleri, kadinlarda vucutlarinin her bolgesinin yag baglamaya basladiginin da altini cizen doktorlar, "Durum boyle olunca kalp hastaliklari kadinlarin basina geldiginde erkeklere oranla daha olumcul oluyor ya da daha agir etkiler birakiyor" diye konusuyor.

OLDURMUYOR, FELC EDIYOR
Ingiltere'de bulunan Kadin Sagligi Arastirmalari Merkezi Baskani Debbie Lawlor, kalp krizi geciren kadinlarin cogunlukla olmedigini ancak agir bir felc gecirdigini belirtiyor. Kadinlarda kalp krizi ya da hastaliklarinin daha agir sonuclar dogurmasinin nedenleri arasinda stres, hormonlari, sigara tuketmenin onlarin vucudunda farkli etkiler yaratmasi, yag ve toksinler gosteriliyor.

15 yasindan once sigara icmeye baslayan kadinlarin erken menopoza da girmeleri halinde kalp hastaligindan olme risklerinin uc kat arttigi belirtiliyor. Hem kadin hem de erkek icin kalp konusunda en tehlikeli aliskanlik sigara icmek. Tehlikeler siralamasinda diyabet, yuksek tansiyon, yuksel kolesterol sismanlik ve fiziksel hareketsizlik geliyor.

"Babaniz 55, ya da anneniz 65 yasindan once kalp krizi gecirdiyse dikkatli olun ve mutlaka siki kontrollerden gecin" diyerek uyaran doktorlar kadinlarin kalp hastaligi riskine 60'li yaslarda girdiginin altini ciziyor. Erkeklerde gogus agrilari gibi kendini gosteren belirtilerin kadinlarda nefes darligi, terleme, kusma, mide bulantisi ve boyun agrisi olarak ortaya ciktigina dikkat cekiliyor.


Haberleri gazete sayfasi goruntusunde okumak icin
SABAH e-Medya"ya tiklayin

<< Geri don Yaziciya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
kim
Sari Sayfalar
GreenCard


Sizinkiler
TEMA

Copyright © 2002, Bilgin Elektronik Yayincilik ve Iletisim A.S. - Tum haklari saklidir