kapat
02.08.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

LEYLA ŞEN


Koç ve Efes, rakı üretimine girecek mi?

Türkiye'de her geçen gün şarabın tüketimi artsa da milli içkimiz rakının hayatımızda farklı bir yeri var. Bugünlerde herkesin merak saldığı konu da rakı üretmek. İçki piyasasının liberalleştirilmesi ve Tekel'in özelleştirme kapsamına alınmasıyla birlikte, bu merak giderek daha geniş kitlelere yayılıyor. Özellikle büyük holdinglerin rakıya merak salması önümüzdeki günlerde pazarın hareketleneceğini gösteriyor.

TEK BAŞINA GİRECEK
İşte bu holdinglerden biri de Koç Grubu. Koç Holding üst düzey yöneticileri, her fırsatta Tekel'in içki ve sigara fabrikalarıyla ilgilenmediğini, ancak dağıtım ve pazarlama kanadıyla ilgilenebileceğini söylüyordu. Çünkü yapılan fizibilite çalışmalarından çıkan sonuç, mevcut bir işletmeyi almak yerine sıfırdan fabrika kurmanın daha rantabl olduğu yönünde emiş. Emin bir kaynaktan aldığımız bilgiye göre, Koç Grubu, rakı üretimi için ciddi çalışmalar yapmış. Grubun hedefi, ilk etapta 5 bin litrelik üretimle başlamak ve pazar geliştikçe üretim miktarını artırmak yönündeymiş.

Hatta uzun zamandır rakı üretimi için çalışan Tariş yöneticileri, Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç'la bu konuda bir görüşme yaptı. Görüşmede Tariş, Koç Grubu'na rakı üretimi konusunda ortaklık teklif etti. Ancak Koç'un cevabı, "Üretimi tek başına yapacağız. Ama isterseniz ürünlerinizi dağıtırız" oldu. Zira holding bünyesindeki Düzey Pazarlama'nın dağıtım ağı oldukça güçlü.

Rakı üretimiyle ilgilenen bir başka grup ise TÜSİAD Başkanı Tuncay Özilhan'ın grubu Anadolu Endüstri Holding. Holding'in Efes Pilsen ve Coca Cola ile içecek pazarındaki ağırlığı düşünüldüğünde, rakı üretimine başlaması doğal. Zira grubun içecek konusunda Türkiye'nin en deneyimli ekibine sahip olması işlerini kolaylaştırıyor. Özilhan'ın bira şirketi Anadolu Efes de bu deneyimden faydalanmak için harekete geçmiş. Şirket, Türkiye bira pazarının yüzde 75'ini elinde bulunduruyor.

Halihazırda rakı üretimi için fiilen izin alan bir tek şirket var. O da İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş başkanlığında bir grup girişimcinin kurduğu Elda A.Ş. Fabrikayı yılsonuna kadar tamamlayıp deneme üretimlerine başlayacak olan şirket, 2004'ün ilk yarısında markasıyla piyasaya çıkacak.

Ege'de 60 bin üreticinin üye olduğu Tariş ise şirketi kurdu ve fizibilite çalışmalarını tamamladı. Tariş, finansman için çeşitli kaynaklarla görüşmeler yapıyor. Tekel'in suma fabrikalarıyla da ilginen Tariş, kurumun 'blok satış'ı engelini aşmanın yollarını arıyor. Ege Bölgesi'nde 60 bin üreticinin üye olduğu Tariş, Tekel'e teklif verecek firmalarla konsorsiyum gibi yolları da zorlayacak.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
kim
Sarı Sayfalar


Sizinkiler
GREECARD
TEMA

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır