kapat
02.08.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

Reis doğdu aşiret kurtuldu

Ünlü Kejan Aşireti'nin reisi Ahmet Kıran, 18 yıl sonra baba oldu. Veliahtın doğumuyla halaya duruldu, silahlar ateşlendi

Urfa'nın en büyük aşiretlerinden 'Kejan'lar sonunda veliahtlarına kavuştu. Siverekli Kejan aşiretinin reisi Ahmet Kıran 18 yıl sonra baba oldu. Çocuğu olmayan üniversite mezunu aşiret reisi Ahmet Ağa ile eşi Nazan Kıran uzun tedavi sürecinden sonra muradlarına erdiler. Babasından sonra Kejan aşiretinin başına geçecek bebeğe Veysel Yakup adı verildi.

20 bin nüfuslu Kejanlar'ın reisi Ahmet Kıran'ın erkek çocuğu olduğunu duyan Karacadağ bölgesindeki aşiret üyeleri bayram havası yaşıyor. Siverek'in İleri, Eğriçay ve Avurtepe köylerinde de bebeğin doğum sevinci halaylar çekilip, silahlar sıkılarak kutlanıyor.

300 YILLIK AŞİRET
Ahmet Kıran 6 Ocak'ta meydana gelen uçak kazasında yeğeninin, eşi ve çocuğu ile birlikte hayatını kaybettiği için sevinç gösterilerinin kısa sürdüğünü belirterek, "Doktor yeğenim ile eşi ve çocuğu ölmemiş olsaydı aşirette yedi gün, yedi gece düğün yapılacaktı. Ama kazanın acısını hala içimizde taşıyoruz" dedi.

Yeni doğan Veysel Yakup'un gelecekte reisi olacağı Kejan aşireti, 300 yıl önce Azerbaycan'ın Kırmanç bölgesinden Güneydoğu'ya göç etti. Göçebe hayatı yaşamaya başlayan aşiretin, Elazığ'dan Batman'a kadar geniş bir bölgede üyesi bulunuyor. Ahmet Kıran'ın babası Hacı Sinan'ın vefat etmesi ile ağabeyi Yakup aşiret reisi olmuştu. Ağabey de vefat edince 1997 yılında Ahmet Kıran aşiretin başına geçti. İktisat fakültesi mezunu olan Kıran, ürettiği ters laleleri Hollanda'ya ihraç etmesiyle adını duyurmuştu.

AMCASININ ADINI TAŞIYOR
18 yıl önce evlenen Nazan-Ahmet Kıran çifti bir türlü çocuk sahibi olamadı. Diyarbakır Doğumevi doktorlarından Zeki Akkum'a başvurdu ve uzun süren tedavi ve doktor önerileri sonucu önceki gün bir bebekleri dünyaya geldi. Ahmet Kıran aşiretin kendisinden önceki lideri ağabeyi Yakup'un adını oğluna verdi. Ahmet Kıran, "Veysel Yakup da benim gibi üniversite okuyacak ve aşireti yönetecek" dedi.

Mürsel ACAY


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
kim
Sarı Sayfalar


Sizinkiler
GREECARD
TEMA

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır