kapat
02.08.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

Hükümet, faiz dışı fazlada feragat etti

Niyet mektubunda, haziranda tutturulamayan, KİT'lerdeki atıl istihdamın azaltılması ve % 6.5 faiz dışı fazla hedeflerinden feragat edilmesi istendi

Ekonomik programın 5. gözden geçirme görüşmelerinin ardından hazırlanarak IMF'ye gönderilen niyet mektubunda hükümet, haziran sonu itibariyle tutturulamayan, KİT'lerdeki atıl istihdamın azaltılması ve kamu kesiminde GSMH'nın yüzde 6.5'i oranında faiz dışı fazla hedeflerinden feragat edilmesini istedi. Ayrıca baz 5. gözden geçirmedeki gecikme ve bazı adımların yeniden takvimlendirilmesi nedeniyle de programda bazı teknik revizyonlar talep edildi. Mektupta şu noktalara dikkat çekildi

FAİZ DIŞI FAZLA
Mektupta haziran sonu itibariyle yüzde 6.5'lik FDF hedefine yönelik mali performans kriterlerinin, bazı önlemlerin uygulanmasındaki gecikmeler, beklenenin üzerindeki vergi iadeleri ve ücret artışları, sosyal güvenlik açıkları ve tarıma daha fazla transfer yapılması nedeniyle "küçük bir farkla" tutturulamayacağının tahmin edildiği belirtilerek, şöyle denildi

"Mali hedefimizi korumak için, bir ön koşul olarak, GSMH'nın yaklaşık yüzde 0.7'si kadar gelir getirecek şekilde önlemler alıyoruz... GSMH'nın yüzde 6.5'i oranındaki faiz dışı fazla hedefine ulaşmak için gerekirse ek önlemler almaya hazırız."

ATIL İSTİHDAM
Hükümet, mektupta KİT'lerdeki atıl istihdamın azaltılmasını hızlandırıcı adımlar atacağını ve kamu alacaklarına af çıkarmama konusunda yeni ve devamlı bir performans kriteri getirdiğini belirtti.

ABD KREDİSİ
ABD'nin Irak Savaşı'nın ekonomiye olumsuz etkileri nedeniyle Türkiye'ye açmayı planladığı 8.5 milyar dolarlık kredi garantisinin, faizlerin düşürülmesi ve vadenin uzatılmasını kapsayan borç azaltma stratejisinde kullanılacağı taahhüt edildi.

REFORMLAR
Doğrudan vergi reformunun geciken ikinci aşamasının hazırlanmasının tamamlanması 6. gözden geçirmenin, yasanın kasım sonuna kadar Meclis'ten geçmesi ise 7. gözden geçirmenin ön koşulu olacak. KİT'lerde yönetişim ile ilgili yasanın ise yıl sonuna kadar çıkarılması öngörülüyor.

ÖZELLEŞTİRME
Bakanlar Kurulu'nun ekim sonuna kadar Türk Telekom'un özelleştirilmesine ilişkin planı kabul etmesinin beklendiği belirtildi. Böylece nisan sonu için belirlenen yapısal kriter ekim sonuna kaydırıldı. Yılın ilk yarısında elde edilen 50 milyon dolarlık özelleştirme gelirinin hedefin altında kaldığı kaydedilen mektupta, 2003 sonu için açıklanan 2.1 milyar dolarlık hedefe ulaşılacağı belirtildi.

IMF, TÜRKİYE'Yİ RAHATLATTI
IMF İcra Direktörleri Kurulu, Türkiye'nin ekonomik programının 5. Gözden Geçirme Dönemi'ni sonuçlandırarak, yaklaşık 500 milyon dolar tutarındaki kredi dilimini serbest bıraktı. IMF Avrupa Bölüm Başkanı Michael Deppler, kredinin 500 milyon dolarlık diliminin serbest bırakıldığını açıklarken "Türkiye beklenenden daha iyi bir performans gösteriyor" diye konuştu.

IMF dün Türkiye ile ilgili 5. Gözden Geçirme Dönemi için toplandı. Toplantıdan sonra bir açıklama yapan Deppler müjdeli mesajlar verdi. Deppler, Türkiye'nin borcunu geri ödemede rahatlık sağlanacağını açıkladı.

BORÇLAR 3 YILA YAYILDI
Buna göre 2.5 yılda yapılması gereken ödeme üç yıla yayılacak. Böylece Türkiye'ye borçları için bir yıl daha fazla süre tanınmış oldu. 2004'te ödenmesi gereken 9 milyar 700 milyon dolar 5 milyar 200 milyon dolara, 2005 yılında ödenmesi gereken 10 milyar 100 milyon dolar 7 milyar 800 milyon dolara inecek. Kalan 6 milyar 800 milyon dolar da 2006'da kaydırılacak. Deppler ayrıca Türkiye'nin beklentiler bazını yükümlük bazına yayılacağını da sözlerine ekledi.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
kim
Sarı Sayfalar


Sizinkiler
GREECARD
TEMA

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır