kapat
02.08.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

Ekmek beyazlatılırken 'gizli açlık' yaratılıyor

"Ekmeğinizi elletmeyin" diyerek ambalajı benimseten Uno'nun kurucusu, bu kez beyaz ekmek tüketiminin yarattığı folik asit ve demir eksikliğine dikkat çekecek

Türkiye'nin ilk ambalajlı ekmeği Uno'yu 1990'da kuran, 5 yıl sonra da Doğuş Holding'e satan Hasip Gençer, Nisan'da yabancı ortaklarıyla birlikte Uno'yu geri aldı. Doruk Grubu, Advent International ve Turkven Private Equity'nin oluşturduğu konsorsiyumun Hollanda'da kurduğu yatırım şirketi DAT Bakery tarafından satın alınan Uno, yeni makine parkı ve fabrikalarla büyüyecek. Gençer, altı ay içinde çocuk ve gençlerin gelişim sürecinde ihtiyacı olan vitamin ve minerallerle güçlendirilmiş ekmekleri piyasaya sürecek. Gençer ayrıca iç piyasaya verdiği unlara da folik asit ve demir katmanın yollarını ABD'ye gönderdiği uzmanlara araştırtacak. Gençer'in yeni hedefi, tıp fakülteleriyle işbirliği yaparak ekmeğin besin değerine dikkat çekmek. Gençer'e göre mahalle fırınlarında üretilen ekmeklerin buğdayı, sırf beyaz olsun diye pek çok işlemden geçiriliyor ve bu arada hayati önem taşıyan folik asit ve demirden yoksun kalıyor.

CİRO HEDEFİ 50 MİLYON $
Gençer, ABD, Avrupa ve son olarak Endonezya'da devletin ekmek ununa folik asit ve demir katılmasını zorunlu kıldığını belirterek, "Bu kadar çok ekmek yiyen bir ülkede beyaz ekmek tüketerek gizli açlık yaşıyoruz. Kanuni zorunluluk olarak un fabrikalarının beyaz ekmek ununa bu iki maddenin eklenmesi gerek. Bu konuda da girişimlerim olacak" diyor.

Gençer yarıca bu yıl Ankara'da 8 milyon dolarlık bir yatırımla yeni fabrika kuracak. Hedefi, 25 milyon dolar olan ciroyu 2006'da 50 milyon dolara çıkarmak.

Ortağımız çok güçlü finans desteği sağlıyor
* Peki Uno'yu sattıktan sonra Hasip Gençer, kendi yarattığı markayı izlemeye devam etti mi?

"Ayrılırken şöyle bir söylemle gittim. Benim üç tane kızım var, Uno da dördüncüsü. Kız babaları büyütür yetiştirir ve kocaya verirler. Türk babaları, kızlarını evlendirseler bile gözleri hep üzerindedir. Kız koca evinde üzülür sıkılırsa bilir ki her an babasına dönebilir. Doğuş Uno'yu benden daha iyi yönetti ama büyütemedi, çünkü gıdadan çıkmak gibi bir stratejileri vardı. Bizim finansal gücümüz o tarihte Uno'yu daha fazla büyütmeye izin vermiyordu. Kızın zengin bir kocaya ihtiyacı vardı, tabii ki çok üzülerek verdim. Ama iyi bir hayat yaşaması için verdim bir anlamda. Bugün geri aldığım için çok mutluyum."

* "Advent'i bu kadar önemli kılan, arkasındaki ortakları...

IFC, Avrupa Kalkınma Birliği, Hollanda Kalkınma Bankası, Dünya Bankası. Çok önemli finans kuruluşları destekliyor. Yatırımlarımızda bu kurumlardan da yararlanabileceğiz. Zaten finans fonları, Uno'yu 'Türkiye'de yatırım yapılabilecek en iyi 10 şirket' arasında gösteriyor."

Folik asit ve demir hayati önem taşıyor
Folik asit, B grubunda yer alan bir vitamin. Yaygın olarak yeşil yapraklarda, karaciğer, böbrek, yumurta, zarı alınmamış tahıllar, badem, fındık, fıstık, mercimek, maydanoz, nane ve baklagillerde bulunuyor. Folik asit özellikle büyüme sırasında ve stresten kurtulmak için gerekli bir vitamin. Hamilelik öncesi ve hamilelikte folik asit alımı doğacak çocuğun sağlığı açısından çok önem taşıyor. Yetişkinlerde ise depresyon sorunu yaşayanlarda folik asit eksikliğine rastlanıyor.

Amerikan Kanser Araştırmaları Kuruluşu, geçtiğimiz aylarda folik asitin önemine bir kez daha dikkat çekti. Rapora göre, sözkonusu eksiklik akciğer, yumurtalık, kalın bağırsak, yemek borusu, beyin, pankreas ve meme kanseri riskini artırabiliyor. Bu nedenle ABD'de özel bir kanunla ekmeklere folik asit eklenmeye başladı. Demir ise büyüme, üreme, yara iyileşmesi ve bağışıklık gibi pek çok olayda kilit fonksiyon üstleniyor. Vücuttaki zararlı maddelerin zararsız hale dönüştürülmesi de demir yardımıyla gerçekleşiyor. Demir eksikliğinde anemiye bağlı halsizlik, yorgunluk, çabuk yorulma, çarpıntı, yaraların zor iyileşmesi, dudak kenarlarında yaralar, yutma güçlüğü gibi yakınmalar ortaya çıkar.

Esen EVRAN


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
kim
Sarı Sayfalar


Sizinkiler
GREECARD
TEMA

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır