kapat
02.08.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

Türkiye limanları Yunanistan'a rakip olacak

İstanbul'da daha önce 55 bin dolar ödeyen yolcu gemisi, artık 16 bin dolar ödeyerek, aynı hizmeti alacak. Bu rakam Yunanistan'da 22 bin, İtalya'da ise 20 bin dolar civarında

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın 7 Haziran'da müjdesini verdiği liman ücretlerinde yüzde 50 indirim uygulamasına 1 Ağustos tarihi itibariyle geçildi. Römorkaj, pilotaj, ayakbastı parasında indirim yapılırken, ihracattaki ardiye muafiyeti süresi 3 günden 5 güne yükseltildi.

Gemi tiplerine göre farlılılık gösteren 70 sayfadan oluşan yeni liman tarifesinde, ilk kez kabotaj hakkına sahip gemiler için de bir tarife hazırlandı. Buna göre Türk gemileri, yabancı bandıralı gemilere göre daha fazla indirimden faydalanacak. Yurtiçi taşımacılığı özendirme amacındaki uygulamaya göre indirim yüzde 65'e ulaşan oranlara varacak. Yabancı gemilerde bu oran yüzde 40'la sınırlı tutulacak.

Yolcu taşımalarında, özellikle kruvaziyer gemilerinden yolcu başına alınan ayakbastı parası 5 dolardan 2 dolara, yolcu beraberindeki araçtan alınan ücret de 10 dolardan 5 dolara indirildi. İstanbul'da daha önce 55 bin dolar ödeyen yolcu gemesi, artık 16 bin dolar ödeyerek aynı hizmeti alacak.

Aynı hizmetin ücreti Yunanistan'da 22 bin, İtalya'da 20 bin dolar, Malta'da 13 bin Rodos'ta ise 6 bin dolar. Bu açıdan bakıldığında Türkiye, kruvaziyer turuzminde diğer ülkelerle rekabet edecek duruma gelmiş görünüyor.

Büyük tonajlı gemilerde kargoda ton başına alınan ücret de 7.5 dolardan, 3 dolara indirildi. Gümrüklü eşyada ise 7.5 dolardan 6 dolara indi. Tartı ücretlerinde de aynı şekilde yüzde 50 indirim yapıldı.

TCDD Genel Müdür Yardımcısı Ali Kemal Ergüleç "Römorkaj ve pilotajlarda ücretler yüksekti, yapılan indirimler komşu ülkelere göre Türkiye'yi avantajlı hale getirdi. Kangren olmuş bir yaraya parmak bastık.Yeni tarifeyle, İtalya ve Yunanistan'dan daha düşük bir ücret uygulamaya başlıyoruz" dedi.

SIRA ÖTV'YE GELDİ
İstanbul -İzmir arasında gümrük mevzuatı nedeniyle şu anda kabotaj yapılmıyor. Ancak yapılırsa ve 1 Ocak'tan itibaren geçerli olacak akaryakıtta vergi muafiyeti de dikkate alındığında, 20 tonluk yük İstanbul'da Avrupa yakasınının herhangi bir yerinden İuzmir'in herhangi bir yerine 600-700 dolar civarında bir ücret karşyılığında nakledilecek. Aynı tondaki yükün, Kumport'tan İzmir Limanı'na gönderilmesi için ise 500 dolar ödenmesi gerekecek. ÖTV indiriminin uygulamaya başlanmasıyla birlikte, yüzde 94 olan kara taşımacalığının 2004 yılı sonunda yüzde 80'lere inmesi bekleniyor.

Tarife herkesi memnun etmedi
Liman ücretlerinde yüzde 50 indirim uygulamasının, denizcilik sektörüne canlılık kazandıracağı belirtildi. Ancak bazı uygulamalar kafaları karıştırdı. Özellikle kılavuzluk ücretlerinin römorkajın üstüne çıkması eleştiri aldı

"Tarifede bazı hatalar var"
Denİz Ticaret Odası Başkanı Metin Kalkavan, tarifenin güzel tarafları olduğu gibi hataları da olduğunu belirtti. Kalkavan "Kabotajda, özellikle İzmit Körfezi'nde bırakın azalmayı, pilotajın tamamında artış var. Gemilerin tonajına göre yüzde 1'den yüzde 126.65'e kadar çıkıyor. Bu tarifeyle kılavuzluk ücretleri ilk kez romorkörlük ücretinin üzerine çıkıyor. Bu şekilde , İtalya ve Yunanistan'la rekabet şansımız olamaz."

"Herkese eşit zam yapılmalıydı"
AKP İstanbul Milletvekili Cengiz Kaptanoğlu da tarifelerde her şeye yüzde 50 eşit zam yapılmamasını eleştirdi. Kaptanoğlu "Kuru yük gemilerinde yüzde 20 indirim az. Rekabet edebilir durumda olması lazım ki, yaşlanan filo yenilensin. Buradaki indirim oranı daha fazla olmalıydı. Kruvaziyerlerde yüzde 50, konteynere yüzde 35 indirim yapıldığı söyleniyor. Kuru yüke adaletsizlik yapılmış" diye konuştu. Kaptanoğlu, "Hazırlamadan önce keşke bize danışsalardı" dedi.

Naime SERT


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
kim
Sarı Sayfalar


Sizinkiler
GREECARD
TEMA

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır