kapat
02.08.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

SPK üç yıl önce uyardı

Sermaye Piyasası Kurulu'nun, 2000 Ekim'inde BDDK ve Hazine'yi İmar Bankası'nda çifte hesap olabileceği yönünde uyardığı ortaya çıktı. Kurul'un uyarısı dönemin BDDK Başkanı Temizel tarafından dikkate alınmadı

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nun (BDDK) çifte kayıt tespit ettiği İmar Bankası'na ilişkin ilk uyarının Sermaye Piyasası Kurulu'ndan (SPK) geldiği ortaya çıktı. SPK yetkilileri Uzan Grubu'na ait Çukurova ve Kepez Elektrik hakkında 2000 yılında yapılan incelemeler sırasında o dönem BDDK ve Hazine'yi 'İmar Bankası'nda çifte kayıt bulunabilir' diyerek yazılı uyarıda bulundukları ortaya çıktı.

SPK yetkilileri 2000 yılı Ekim'inde Çukurova ve Kepez Elektrik'in kaynaklarının İmar Bankası ve İmar Off-Shore'a aktarıldığının, inceleme sonucunda ortaya çıktığını hatırlattı.

O dönemki SPK Başkanı Muhsin Mengütürk'ün görevden ayrılmadan önceki son döneminde gerçekleştirilen Çukurova Elektrik ve Kepez Elektik incelemesinde, iki şirketin normal faiz oranının çok üzerinde faizlerle İmar Bankası'nda kredi kullandığı ayrıca iki şirketin mevduatının çok düşük faizle İmar Bankası ve İmar Off-Shore'da tutulduğu ortaya çıkmıştı. Her iki durumda da iki şirketin kaynaklarının 'örtülü kazanç aktarımı' yoluyla bankaya aktarıldığı belirtilmişti.

TEMİZEL KAYITSIZ KALDI
SPK'dan üst düzey bir yetkili, kendilerinin iki elektrik dağıtım şirketinde yaptığı incelemede, grubun şirketlerin kaynaklarını kullandıklarını tespit ettiklerini belirterek, şöyle dedi

"Enerji Bakanlığı, ÇEAŞ ve Kepez Elektrik'e el koyduktan sonra, İmar Bankası'nda bir problem çıkacağı belliydi. Biz üç yıl önce yaptığımız incelemelerde bu kaynakların bankaya aktarıldığını ortaya çıkarmıştık. Böylesi bir durumda yetkili kişilerin daha çabuk davranması gerekirdi."

Aynı yetkili eski SPK Başkanı Ali İhsan Karacan döneminden bu yana süregelen bir Kurul geleneğinin de altını çizerek "Halka açık bir şirketle ilgili inceleme sonucunda eğer konu sermaye piyasası dışında da başka kamu kurumlarını ilgilendiriyorsa, bilgilendirme yapılır" diye konuştu.

Bu arada o dönemin BDDK Başkanı Zekeriya Temizel'in konuya kayıtsız kalması da tartışma yarattı. Temizel'in masasında bir yanda İmar Bankası ile ilgili murakıp raporu, diğer taraftan SPK'nın uyarı yazısı bulunurken, sürekli Uzanlar'a ait Star televizyonunuda yayımlanan Kırmızı Koltuk programına çıkıp, bankacılıkla ilgili yeni düzenlemeleri anlatması tartışma yarattı.

İMAR REPO YAPAMAZ
Son dönemde BDDK yetkilileri tarafından dile getirilen 'karşılıksız bonolardan SPK sorumlu' iddialarına da yanıt veren SPK yetkilisi şöyle dedi

"Biz İmar Bankası'nın repo yapma yetkisini 1990 yılında iptal ettik. Daha sonra 1992 yılında yeniden başvurdular ama kabul etmedik. Hazine bonosu ve devlet tahvillerinin kaydı Merkez Bankası'nda bulunuyor. Bunların saklaması kaydi olarak yapılıyor. Zaten fiili olarak 1995 yılından bu yana Hazine bonosu basılmıyor. Bizim alanımıza giren aracı kuruluşların Hazine bonosu işlemlerinin kaydı ise Takasbank'ta tutuluyor. Takasbank'ın da diğer 60 banka gibi Merkez Bankası nezdinde hesabı bulunuyor. Devlet tahvili ve Hazine bonolarının kaydı Merkez Bankası'nda tutuluyor."

Bunun yanında SPK'nın Hazine ve Merkez Bankası kurmayları ile bir toplantı yapıp, Hazine bonosu ve devlet tahvillerinin kayıtlarının da aynı hisse senedinde olduğu gibi Takasbank'ta tutulmasını istediği ortaya çıktı. Ancak Hazine ve Merkez Bankası'nın bu öneriyi kabul etmediği belirtildi. Hazine'nin işlem maliyetleri yükselir diye itiraz ettiği ifade edildi.

Hayırsız ada: Zeytinli
Göcek'teki Zeytinli Ada'nın Uzanlar'ın olmasının dışında ilginç bir de geçmişi var. Adanın tarihte bilinen ilk sahibi, 3. Ahmet döneminde paşalık yapmış olan Hacı Halil Paşa. 1716 yılında şehit düşen Silahtar Ali Paşa'nın yerine getirilerek bu adayla ödüllendirilen Belgrad Muhafızı Hacı Halil Paşa, vezir-i azamlığa ve ordu komutanlığına getirilmiş. Paşa, 1717 yılında hiç ummadığı bir zamanda görevinden alınmak zorunda kalmış.

Ardından adanın sahibi olarak karşımıza bir zamanların ünlü işadamı Asil Nadir çıkıyor. Nadir, hakkında 66 tane yolsuzluk dosyası ve Poly Peck davasıyla 1993 yılında bütün mal varlığını kaybettikten sonra adayı Uzanlar'a satmış. Uzanlar, burada adeta saklı bir cennet yaratmışlar. Adayı ilk aldıklarında İstanbul'daki arkadaşlarını toplayarak verdikleri partiler halen sosyetede konuşuluyor. Hükümetin, Bütçe Kanunu'na bir madde ekleyerek, mevduatta çifte kayıt olması halinde TMSF'ye aradaki farkı karşılamak için banka sahibinin tüm mal varlığına el koyma yetkisiyle adanın da her an elden gidebileceği konuşuluyor.

Dünya Uzanlar'ı konuşuyor

Financal Times: Motorola'nın zaferi
Amerika'daki mahkemenin, Uzan Ailesi aleyhine aldığı 4.3 milyar dolarlık tazminat kararı gazetede "Motorola'nın büyük hukuki zaferi" olarak yorumlandı. Gazete, Hakan Uzan'ın kararı temyize götüreceğini de aktardı. Gazete bir başka haberde de, Uzanlar'ın büyüleyici ve gözalıcı mal varlıklarının durumunun belirsiz olduğunu savundu. Gazete, mahkemenin kararı ile 10 iş günü içinde ABD'li Motorola'nın Londra'nın seçkin mekanlarından Belgravia ve Kensington'da 2 gayrimenkule sahip olabileceğini belirtti. Yazıda "Uzan Ailesi 1 milyar doları ceplerine aktararak bu para ile özel uçaklar, yatlar, helikopterler ve New York'ta milyonlarca dolarlık dairelere sahip oldular" denildi.

ASSOCIATED FRANCE PRESS: Motorola memnun
Ajans, her iki tarafın da görüşlerine yer vermiş. Motorola Başkanı Christopher Galvin, "Mahkemenin verdiği karara minnettarız. Karar diğer global suçlar için de bir dönüm noktası oldu. Uzanlar'dan gelen milyarlarca doları da yıllardır mağdur olan Motorola hissedarlarına telafi olarak vereceğiz" diye konuştu. Nokia'nın CFO'su Olli-Pekka Kallasvuo ise, "Gelen para ile fonlarımızı yapılandıracağız" dedi.

NEW YORK TİMES: Motorola sorunu ne ki...
Gazete, Motorola ile Uzanlar arasındaki hukuki savaşın en son kilometre taşını şöyle yorumladı "Rakoff'un kararı ile Motorola ABD'de finansal ödül kazandı." Motorola'nın avukatı Howard Stahl, "10 günlük süreden hemen sonra ABD'de ve İngiltere'deki malvarlıklarına el konacak. Biri 40, diğeri 50 milyon dolar değerindeki evlerin satışı gerçekleşecek" dedi. Gazete ayrıca Uzan Ailesi'nin şu günlerde yaşadığı sorunları dikkate alarak Motorola'nın aile için küçük bir mesele olduğunu ve bunun şu andaki kaygılarının en ufağı olduğunu ifade etti.

USA TODAY: Bu tam bir drama
Gazete, analistlerin görüşüne yer verdi. Friedman Billings Ramsey'in analisti Chris Versace, "Bu tam bir drama olabilir. Ancak ikinci bir hukuki hadise daha gerçekleşebilir" dedi. Motorola'yı temsil eden avukat Steven Davidson, "Uzanlar'ın karara saygı göstereceğini beklemiyoruz" dedi.

THE TIMES: Savunacak halleri yok
İngiliz The Times gazetesi, "tartışmalı" Uzan Ailesi'nin bir ABD yargıcı tarafından büyük çapta bir dolandırıcılık olayını gerçekleştirdiğini ortaya çıkartması üzerine 4.3 milyar dolarlık tazminat ödemeye mahkum edildiğini belirtti.

WASHINGTON POST: Bizans oyunu gibi
Uzanlar için "Bizans oyunu" benzetmesi yapan gazete, "Uzanlar'ın temyize yemin ettikleri bugünkü karar, el konulan uçaklar, bilgisayar çökertme eylemleri, fiziksel tehditler, milyarlarca doların çalındığı suçlamaları, çirkin hukuki kavgalar ve medya kampanyalarını da içeren bir Bizans oyunu kitabını hiçbir biçimde kapattırtmıyor" diye yazdı.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
kim
Sarı Sayfalar


Sizinkiler
GREECARD
TEMA

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır