kapat
26.07.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

Kim bu Ruslar!

Rusya'dan gaz ithali için kurulan Turusgaz'ın yüzde 4.4'lük hamiline hisseleri 6 Rus'a ait çıktı. Hisseler 1995 yılındaki sermaye artırımı sırasında Gama tarafından Ruslar'a verildi. 6 Rus vatandaşının ismi gizli kalması için Ticaret Sicili ve genel kurul pay defterinde hisseler Gama Endüstri üzerinde gösterildi. Ancak sermaye artırım bedelleri Ruslar'ın isimleriyle bloke edildi

Türk kamuoyunu yıllardır meşgul eden bir sır nihayet ortaya çıktı. Türkiye-Rusya arasındaki doğalgaz alımlarını gerçekleştiren Turusgaz şirketine ait yüzde 4.4'lük hamiline hisse senedinin 6 Rus'a ait olduğu belirlendi. Kuznitsin Kırıll Yurievich, Goryaniov Yuri Aeonasievich, Rezunenko Vladimir Ivanovich, Sheremet Vadim Uyacheslavovima, Dedikov Evgeni Vasilievich ve Sıdorenko Valeri Vladimir isimli kişiler 1995 yılında gerçekleştirilen sermaye arttırımı sırasında şirketin yüzde 4.4'üne sahip oldular.

1993'te Rus Gazprom şirketiyle Gama'nın ortaklığı ile kurulan ve daha sonra adı Turusgaz'a dönüştürülen Gama-Gazprom AŞ'nin ortaklık yapısı o dönemde aslında oldukça netti. Şirket hisselerinin yüzde 54.7'si Gama'ya, yüzde 45'i Gazprom'a aitti. Geri kalan binde üçlük hisse ise Gama Pazarlama, Gama Elektronik ve Gama İnşaat arasında eşit olarak bölüştürülmüştü. Şirketin sermayesi ise 2 milyar lira olarak belirlenmişti.

SERMAYE ARTIRILDI
Ancak 31 Mart 1995 tarihinde yapılan ana sözleşme değişikliği ile sermaye artışı gündeme geldi. Şirket sermayesi 2 milyardan 10 milyar liraya çıkarılırken bu artırım sırasında yüzde 4.4'lük hamiline hisse senedi oluşturuldu. İddialara göre bu Türkiye ile yapılacak pahalı doğalgaz anlaşması öncesinde hatırlı kişiler için ayrılan özel bir paydı. Sermaye artırımında iştirak taahhüdünde bulunan bu hamiline payların bedellerinin yüzde 50'si 5 Nisan 1995 tarihinde Türkiye İş Bankası Yenişehir Şubesi'ne bloke edildi. İşte SABAH, yüzde 4.4'lük hisseye karşılık söz konusu 5 Rus taahhüt ettikleri 80'er milyon liranın 40'ar milyonluk bölümünü, Sıdorenko Valeri Vladimir adlı altıncı kişi de taahhüt ettiği 40 milyon liranın 20 milyonluk kısmını bankaya yatırdığını gösteren belgeyi ele geçirdi. Bu belgede sermaye artırımında yer alan bu kişilerin adları ve yatırdıkları miktarlar net olarak görülüyor.

Söz konusu yüzde 4.4'lük payın Rus uyruklu kişilere ait olmasına rağmen Ticaret Sicili'nde bu isimlerin payları Gama Endüstri Tesisleri İmalat ve Montaj AŞ adı altında güzüküyor. Böylelikle hem ticaret sicilinde hem de genel kurul hazirun cetvelinde 6 Rus'un ismi hiç geçmiyor. Söz konusu kişilerin asıl pay sahibi olduğu da bankaya yatırılan teminatlardan ortaya çıkıyor.

30 Haziran 1997 tarihine gelindiğinde ise bu sefer yeni bir sermaye artırımı ile Botaş da Gama-Gazprom AŞ'nin ortakları arasına dahil oluyor. Gama, hisselerinin yüzde 35'ini Botaş'a devrediyor. 18 Aralık 1997 yılında yapılan genel kurul ile de şirketin adı Turusgaz olarak değiştirildi.

Turusgaz ile 22 yıllık anlaşma yapıldı
BOTAŞ'ın yüzde 35 hisse ile ortak olduğu Turusgaz, Şubat 1998 tarihinde yapılan 22 yıllık anlaşma ile Rusya üzerinden Türkiye'ye yıllık 8 milyar metreküp doğalgaz satmak üzere masaya oturuyor. Anlaşmaya göre Turusgaz bu süre içinde toplam 176 milyar metreküp doğalgaz satışı gerçekleştirecek. Bu rakamlar baz alındığında Turusgaz'ın sözleşmesinde yer alan yüzde 4.4'lük paya da bu süre içerisinde 7.7 milyar metreküp doğalgaz düşüyor. Yani 22 yıllık süre içerisinde Türkiye'ye satılacak doğalgazdan gelecek bir yıllık gelir yüzde 4.4'lük paya sahip olan bu kişilere gitmiş olacak.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap


Sarı Sayfalar


Sizinkiler
TEMA

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır