kapat
26.07.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

Türküz, Avrupalıyız, işsiziz

AB'nin resmi anket kuruluşunun üye ve aday ülkelerde yaptığı araştırmaya göre, 'Önce Türk, sonra Avrupalı'yız. En büyük sorunumuz işsizlik. Hakkında net bir fikrimiz olmasa da birliğe üye olmalıyız
Türkiye'nin yıllardır peşinden koştuğu Avrupa Birliği (AB) üyeliği için çabaları sürerken, halkın AB'yi tam olarak tanımadığı ortaya çıktı. En büyük sorun olarak gördüğü işsizlikten yaka silken Türk halkı, AB hakkında net bir fikre sahip olmasa da üye olmanın yararlı olduğuna inanıyor.

Avrupa Birliği'nin resmi araştırma kuruluşu Eurobarometer, üye ve üye olacak toplam 28 ülkenin vatandaşları üzerinde önemli bir anket çalışması yaptı. Aralarında Türkiye'nin de bulunduğu bu 28 ülkede 28 bin 405 kişiyle yüz yüze görüşülerek yapılan anketten oldukça ilginç sonuçlar çıktı. Kuruluş, anket sonuçlarını açıkladığı belgede, "Yeni üyeler birliğe daha zayıf ulusal kimlik hisleriyle giriyor. Yeni üyeler arasında ulusal kimliğine en bağlı halklar Estonyalılar ve Macarlar" diye yazdı. Buna karşılık birlik üyesi 15 ülkenin yarısı, kimilerinin de yarıdan fazlası kendilerini sadece "kendi ülkelerinin vatandaşı" olarak tanımlıyor. Oysa birliğe girmeye hazırlanan 13 ülkede halkın bir bölümü kendilerini daha çok "Avrupalı" görüyor.

YANITLAR ÇELİŞKİLİ
Ankette Türkiye'yi ve içinde bulunduğu durumu geniş hatlarla anlatacak önemli detayları bulmak mümkün. Örneğin halkın en büyük sorunu işsizlik. AB'yi iyi bir şey olarak görüyoruz ancak bu birliğe üye olmanın ne anlama geldiğini, AB'nin ne olduğunu bilmiyoruz ve tanımıyoruz. Ve kendimizi 'Avrupalı değil önce Türk' olarak görüyoruz.

AB'ye daha sonra katılacak Bulgaristan, Romanya ve Türkiye'de birliğin "iyi bir şey" olduğunu düşünenlerin oranı yüzde 69. Kötü olarak yorumlayanlar ise sadece yüzde 8. Bu soruyu ilginç kılan, birlik üyesi ve üye olmayan ülkelerde vatandaşların verdiği yanıtlar birbirinin tam tersi. Yani üye olmayanlarda AB'yi "iyi" görenlerin sayısı, üye olanlarda "iyi" görenlere oranla çok daha fazla.

TEMSİL SİSTEMİ DOĞRU
Uzmanlar, AB'nin yapısıyla da ilgili çeşitli sorular yöneltti. Örneğin Avrupa Komisyonu'nda halen 20 üyesi var. Bu sayı ülkelerin nüfusuyla doğru orantılı olarak dağıtılıyor. Ankete katılanlara yöneltilen sorular ve Türkiye'den alınan 'evet' yanıtlarının şöyle oldu Genişleme tamamlandıktan sonra her ülkeden birer komisyon üyesi olmaya devam etmeli mi (% 58), her ülkeden bir üye olursa komisyon yararsız hale gelir mi (% 14), eğer komisyonda bir üyesi olmazsa ülkenin çıkarları zarar görür mü, (%73)...

AB İŞSİZLİĞİ ÇÖZSÜN
AB çevrelerinden gelen son açıklamalarla 2011 yılında birliğe girmeye hazırlanan Türk halkına göre topluluğun en önemli önceliği işsizlikle mücadele olmalı Yüzde 80! Türklere göre sonraki öncelikler fakirlikle mücadele (% 77), terörle mücadele (% 67), ürün kalitesi ve tüketiciyi koruma (% 61) ve organize suçlar-uyuşturucu kaçakçılığını önleme (% 61) olmalı... Ortak dış politika konusunda halkın yüzde 60'ı hükümeti destekliyor. Savunma politikasında bu oran yüzde 64'e çıkıyor. Bu konularda AB'yle birlikte hareket edilmesi gerekenlerin oranı oldukça düşük.

BAKIŞ AÇILARIMIZ ORTAK
Kendini öncelikle "Türk" gören Türkler, üye olacağı AB'nin ortak dış politika ve savunma konularında öncelikle el atması gereken konularda da diğer ülkelerle yakın fikirler beyan etti Birliğin bir acil müdahale gücü olmalı (% 65), kendi Dışişleri Bakanı olmalı (% 55), dış politikada ABD'den bağımsız olmalı (% 61), her ülkede insan hakları garantisi sağlamalı (% 63). AB halkına, yeni girecek üye ülkelerden söz edildiğini duyup duymadıkları da soruldu. Bu soruya en yüksek yanıt Türkiye için geldi. AB ülkelerinde halkın yüzde 95'i, Türkiye'nin birliğe girişiyle ilgili bilgi sahibi. Bu oran Polonya için yüzde 93, Romanya ve Macaristan için yüzde 91, Bulgaristan için yüzde 90, Estonya için de yüzde 80.

Türkiye'yi ilgilendiren bir diğer önemli sonuç da yine birlik ülkeleri halkına yöneltilen "Bu ülkelerde bir bağlantınız oldu mu, ya da bu ülkelere gittiniz mi?" sorusunun yanıtı oldu. 15 birlik üyesinde bu soruya Türkiye için 'evet' yanıtı verenlerin oranı yüzde 18. Bizi yüzde 14'le Çek Cumhuriyeti, yüzde 12'yle Macaristan izliyor. En düşük oran ise Litvanya için geçerli Yüzde 2.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap


Sarı Sayfalar


Sizinkiler
TEMA

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır