kapat
26.07.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

Acele etmeyin, bir yıl da bekletmeyin

Afganistan'a asker gönderme kararının 1.5 yıl sürdüğünü hatırlatan Rumsfeld, Gül'e bu kez Irak için aylarca beklemek istemediklerini söyledi

Amerika'daki temaslarını sürdüren Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, dün Savunma Bakanı Donald Rumsfeld ve Başkan Yardımcısı Dick Cheney'le görüştü. Gül'ün, ABD'li meslektaşı Colin Powell'la görüşmesinden sonraki ziyaretleri de çok ılımlı havada geçti. Rumsfeld-Gül görüşmesinde ABD'den Irak'a destek için asker talebi, Guantanamo'da tutulan Türk esirler, PKK, ABD Kongresi'nde görüşülen Ermeni tasarısı, Kıbrıs, Ortadoğu barışı, AB ve ekonomik durum ele alındı. Rumsfeld, Savunma Bakanlığı'nda askeri törenle karşıladığı Abdullah Gül'e "Türkiye ile ilişkilerimize çok değer veriyoruz. Türkiye bizim için çok önemli" dedi.

KOORDİNASYON EKSİKLİĞİ
İki Bakan arasındaki görüşmenin en önemli maddesi şüphesiz Irak'a asker gönderilmesiydi. Rumsfeld, Türkiye'nin burada oluşturulacak askeri güce katılmasını memnuniyetle karşılayacaklarını belirterek "Bize kararınızı ne zaman olursa bildirin. Acil demiyorum ancak bir yıl da sürmesin" diye konuştu, Abdullah Gül de Irak'ın yeni yapılanmasında Türkmenler'in daha iyi temsil edilmesi ve durumlarının iyileştirilmesi konularına değindi. Türk askerlerinin Süleymaniye'de gözaltına alınmasıyla ilgili olarak Bakan Gül "talihsiz" tanımı kullanırken Rumsfeld olayın "koordinasyon eksikliğinden" yaşandığını dile getirdi.

"EKONOMİK ÇIKAR YOK"
Asker gönderilmesi konusunun Türkiye'ye döndükten sonra hükümet yetkilileriyle görüşüleceğini vurgulayan Gül, "demokratik ve birleşik yeni Irak'ta" Türkmenler'in daha ağırlıklı rol oynaması gerektiğini söyledi. Washington Post gazetesi ve Associated Press haber ajansı, Irak'ta asker konusunun "Amerika'nın talebi" olduğunu belirttikleri haberlerinde "Türk Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, asker konusunda sert şartlar koştu" ifadesine yer verdi. Gül'ün heyetindeki yetkililer gazetenin haberini yalanlayarak "Biz bunu ekonomik çıkar olarak görmüyoruz. Spekülasyon yapmak ilişkilere zarar verir" yorumunda bulundu.

"TÜRK ORDUSU ÇOK PROFESYONEL"
Bakan Gül'ün görüştüğü bir diğer ABD'li yetkili, Başkan Yardımcısı Dick Cheney'di. Türk askerinin özellikle barış gücü operasyonlarında çok profesyonel olduğunu belirten Cheney, kişisel olarak Türkiye'ye çok önem verdiğini söyledi. Irak'ta istikrar sağlanmasının uluslararası bir konum kazanmasını, bu bağlamda Türkiye'nin de asker göndermesini istediklerinin de altını çizdi. Ancak Türk yetkililer Irak'ta oluşturulacak güçte BM ya da NATO'ya daha geniş yer verilmesi gerektiği görüşünde. ABD yönetimiyle konuyla ilgili net çerçevenin çizilmesi ve ortak nokta bulunması için heyetler arası görüşmelerin sürdüğü belirtildi.

Aslı AYDINTAŞBAŞ


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap


Sarı Sayfalar


Sizinkiler
TEMA

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır