kapat
23.07.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

MGK değişikliğinde hükümet direniyor

Hükümet Uyum Paketi'nde MGK ve Genel Sekreterliği görevlerinin sınırlandırılmasında ısrarlı. Tasarı aynen Başbakanlığa gönderildi

AB 7'nci Uyum Paketi'nde son dakikada Çankaya Köşkü rötuşu yapıldı. Cumhurbaşkanlığı'nın harcamaları Sayıştay denetimi dışına çıkarıldı. Hükümet, MGK Genel Sekreteri'nin görevlerinin sınırlandırılması konusunda son aşamaya kadar direndi. Adalet Bakanlığı, MGK Genel Sekreteri'nin görevleri ile Türk Silahlı Kuvvetleri'nin harcamalarının Sayıştay denetimine alınması nedeniyle sürekli tartışılan 7'nci Uyum Paketi üzerindeki hazırlıkları tamamlayarak tasarıyı Başbakanlığa gönderdi. Paketin yarınki Bakanlar Kurulu'nda görüşülebileceği kaydedildi.

Köşk sürprizi
Cumhurbaşkanlığı harcamalarının Sayıştay denetimi dışına alan değişiklik şöyle "TBMM Başkanlığı'nın talebi üzerine Sayıştay, Cumhurbaşkanlığı hariç olmak üzere, denetime tabi olup olmadığına bakılmaksızın özelleştirme, teşvik, borç ve kredi uygulamaları dahil olmak üzere bütün kamu kurum ve kuruluşlarına ait hesap ve işlemleri inceleyebilir." Buna göre Sayıştay, aralarında TSK'nın da bulunduğu kurum ve kuruluşları denetleyebilecek, ancak TSK'ya yönelik denetim sonuçları açıklanamayacak.

Tasarı'nın sürekli tartışılan MGK görevleri, toplanma periyodu, Genel Sekreteri'nin atanması ve Genel Sekreterliğin görevleri ile ilgili bölümde Genelkurmay'ın itirazlarına rağmen hiçbir değişiklik yapılmadı.

MGK iki ayda bir toplanacak. Genel Sekreteri, Başbakan'ın teklifi ve Cumhurbaşkanı'nın onayı ile atanacak. Atamanın, "muvazzaf subaylar arasından yapılması halinde Genelkurmay Başkanı'nın olumlu görüşü alınacak.

Tasarının son haline göre; MGK ve MGK Genel Sekreterliği'nin yetkileri önemli ölçüde ortadan kaldırılıyor. Tasarıda Genel Sekreter'in, Kurul'un sadece sekreterya görevini yürüteceği belirtiliyor.

Ersan ATAR


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
TEMA
Sarı Sayfalar


Sizinkiler



Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır