kapat
23.07.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

Yeniden tezkere stresi

Irak'a asker gönderme için yeni bir tezkere gerekip gerekmediği tartışılıyor, AK Partili muhalifler "Bizden oy çıkmaz" diyor, ABD ise müzakere için tezkere güvencesi bekliyor

Türkiye, Irak'a asker gönderme konusunda ABD'ye 5 şart öne sürdü. ABD Merkez Kuvvetler Komutanı John Abizaid ve Avrupa Kuvvetler Komutanı James Jones'un Genelkurmay'la görüşmelerinde bu konu ele alındı. Türkiye, PKK-KADEK'in bitirilmesi, Kuzey Irak'ta Kürt devletine engel olunması, Türkmenler'in dışlanmaması ve Irak'ta eş komutanlık istedi. Askerlerinin Türk topraklarında konuşlandırılmasına ilişkin yetki tezkeresinin TBMM'de reddedilmesiyle hayal kırıklığı yaşayan ABD ise, şimdi yeni bir müzakereden önce tezkere güvencesi istedi. ABD, Türk askerinin BM veya NATO şemsiyesi altında değil, Irak'taki çok uluslu koalisyona katılmasını da istedi.

VİETNAM UYARISI
Bu gelişme üzerine Hükümet, asker gönderme kararı alınırsa, sorunun nasıl aşılacağına ilişkin strateji belirlemeye çalışıyor. 20 Mart'ta Meclis'te kabul edilen tezkere, "TSK'nın Kuzey Irak'a gönderilmesi, yabancı silahlı kuvvetler hava unsurlarının muhtemel bir askeri harekat çerçevesinde Türk hava sahasını kullanmalarına" izin veriyor. Hükümet'teki bir gruba göre, yeni bir tezkereye gerek yok. Diğer bir gruba göre ise, bu tezkere Kuzey Irak'ı kapsadığı ve süresi 20 Eylül'de dolacağı için ikinci tezkere şart.

Zirvedeki görüş ayrılığı, iktidar partisi AK Parti'de de strese yol açtı. Şimdiden, "tezkere karşıtı" görüşler yüksek sesle konuşulmaya başlandı. En sert tepkiyi gösteren TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Mehmet Dülger, "Irak'a asker göndermek Vietnam'a asker göndermek gibidir" dedi. ABD'nin Irak'ta "kurtarıcı'' değil, "işgalci'' olduğunu söyleyen Dülger, tatmin edici açıklama yapılmazsa tezkerenin geçme ihtimalinin çok düşük olduğunu söyledi. TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Mehmet Elkatmış da, "Irak halkı ABD askerine öfke duyuyor. Yarın Türk askerine de aynı öfkeyle karşı çıkabilir. Bu riski neden alalım?" diye sordu.

TBMM İdare Amiri Abdullah Çalışkan, "ABD Irak'tan tasını tarağını toplayıp gitmelidir. Dünyadan özür dilemelidir. Tezkereye 1 oy bile çıkacağını sanmıyorum" dedi. Gaziantep Milletvekili Nurettin Aktaş da, "Irak'ı işgal eden ABD'ye destek vermem'' diye konuştu. İstanbul Milletvekili Emin Şirin, önce BM kararı gerektiğini kaydederken, "Hükümet böyle bir hata yaparsa, sükutu hayal olur. PKK'yı affederken, askerimizin kafasına çuval geçirilirken, böyle bir şeyi getirmemeli'' dedi.

HUKUKÇULAR NE DİYOR?
Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, ilk tezkerenin Kuzey Irak'la ilgili olması nedeniyle, ikinci bir tezkerenin gerekebileceğini söylemekle yetinirken, diğer bakanlar sessiz kalmayı tercih etti. TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu ise, Türkiye'nin menfaatleri için asker göndermeyi savundu, yeni tezkere gerekmediğini öne sürdü. Milli Savunma Komisyonu Başkanı Cengiz Kaptanoğlu da bu görüşe destek verdi, "Yeni tezkere gelirse, yüzde bir milyon geçer. Çünkü Başbakan var. Türkiye nasıl Kıbrıs'a barışı getirdiyse, Irak'a da getirir" dedi.

Anayasa hukukçuları ise, yeni bir tezkere gerektiğini bildirdi. Prof Dr. İbrahim Kaboğlu ve Prof. Dr. Zafer Üskül, ilk tezkerenin kapsam ve amacının yanı sıra tarih sınırı da olduğunu belirterek, bugün için geçerli olamayacağını belirttiler.

Şamil TAYYAR


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
TEMA
Sarı Sayfalar


Sizinkiler



Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır