kapat
23.07.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

Hasankeyf 'sudan çıktı'

Tayyip Erdoğan'ın 'Hasankeyf sular altında kalmayacak' açıklaması, bölgede sevinç yarattı. Ilısu Barajı projesinin rafa kalkmasıyla baraj suları altında kalmaktan kurtulan tarihi ilçenin, turizme büyük katkı sağlaması bekleniyor

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Batman'da "Hasankeyf'in kurtarılacağına" ilişkin yaptığı açıklama, sevinçle karşılandı. Açıklama üzerine Devlet Su İşleri Şube Müdürlüğü, Hasankeyf'in su altında kalmasına neden olacak Ilısu Barajı dosyasını rafa kaldırdı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "Hasankeyf sular altında kalmayacak" sözleriyle, Hasankeyf tartışmalarına son noktayı koyması, hem tarihi ilçede yaşayanları hem de tarihçileri çok sevindirdi.

Hasankeyf Kaymakamı İsmail Kaygısız, daha önce yatırım için istekli olan turizmcilerin önünü göremedikleri için yatırım konusunda isteksiz davrandıklarını vurgulayarak, şöyle konuştu "Batman ve yöreden birçok yatırımcının Hasankeyf'e turizm alanında yatırım yapacağını düşünüyorum. Turizm yatırımları vatandaşlarımızı rahatlatacak, gelir seviyelerini artıracaktır. İlçemizin gençleri artık çalışmak için göç etmeyeceklerdir."

Hasankeyf Belediye Başkanı Abdulvahap Kusen de, Başbakan Erdoğan'ın, yıllardır Hasankeyfli olarak savundukları teze destek verdiğini ifade ederek, "Bu gelişmeyle Hasankeyf kurtulursa, 40 yıldır üzerimizde bulunan ölü toprağını silkeleyeceğiz" dedi.

DSİ Batman Şube Müdürü Veysi Kavak ise, Ilısu Barajı'nın fizibilite çalışmalarının tamamlandığını ve ihale aşamasına geldiğini hatırlatarak, "Başbakan'ın talimatıyla Ilısu Barajı ile ilgili dosya rafa kaldırıldı.

Yeni fizibilite çalışmaları ve proje için Genel Müdürlük yeni çalışma başlattı" diye konuştu.

KAZILAR 60 YILDA BİTER
Hasankeyf Gönüllüleri Derneği 2'nci Başkanı Recep Kavuş da barajın alternatifi olabileceğini ancak, Hasankeyf'in alternatifinin bulunmadığına dikkat çekerek, Başbakan'a duyarlılığından ötürü teşekkür etti.

Hasankeyf'teki kazıları 1985 yılında başlatan Çanakkale Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oluş Arık ise yapılan kazı çalışmaları ile ilgili bilgi verdi. Arık, Hasankeyf'teki kazıların tamamlanması için 60 yıllık süreye ihtiyaç bulunduğunu ifade ederek, "Burası Orta Asya'dan, İran'dan ve Mezopotamya'dan gelen kültürlerle Batı'dan gelen kültürlerin buluşma yeridir. Alt tabakalarda Bizans ve Roma dönemine ait eserlere ulaşmayı bekliyoruz" dedi.

Birçok medeniyetin doğum yeri
Birçok medeniyete beşiklik etmiş, binlerce mağaranın bulunduğu Batman'ın Hasankeyf İlçesi'nde, yeraltındaki tarihin, gün ışığına çıkarılması amacıyla 1985 yılından bu yana yapılan kazılarda, birçok arkeolojik eser bulundu. M.Ö. 8. yüzyıla ait Asur ve Urartu dönemlerinin çeşitli kalıntıları ile Dicle Nehri kenarında Ortaçağ'dan kalma sahil sarayı, Eyyübiler'den kalma 6-7 küçük külliye, bedesten, han, cami, köprü ve çini fırınları bu buluntulardan birkaçı... İlçeyi sular altında bırakacak olan Ilısu Barajı'nın yapımının gündeme gelmesiyle Türkiye'deki bir çok sivil toplum örgütü ve Avrupa ülkelerindeki çeşitli kuruluşlar, Hasankeyf'in kurtarılması amacıyla kampanyalar başlatmıştı.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
TEMA
Sarı Sayfalar


Sizinkiler



Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır