kapat
23.07.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

İslami kesimin 'tatil' polemiği

Diyanet'in yayınladığı bir dergide yer alan 'İslami hayatta tatil sorunu' başlıklı yazı İslamcı kesimde eski bir tartışmayı yeniden alevlendirdi. İslam dünyasının etkili isimlerinden bir kısmı 'Tatil, Müslüman geleneğinde yok' derken, kimi de 'Dinlenmek herkesin hakkı' görüşünde

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın aylık olarak yayınladığı 'Diyanet Avrupa' dergisinin Temmuz sayısında "İslami hayatta tatil sorunu" konusunun ele alınması, yıllardır süren tartışmayı alevlendirdi. İslamcı aydınlardan bir kısmı tatile tamamen karşı çıkarken; bir kısmı da tatilin bir ihtiyaç olduğunu dile getirdi. Bazı İslamcı aydınlar ise, lüks tatile karşı olduklarını ifade etti.

İslamcı aydınlar arasında tartışmaya yol açan yazıyı kaleme alan Yaşar Çolak, şu görüşlere yer verdi "Modern hayatın ağırlığı ve yoğunluğu çok yüksek. Dolayısıyla insanı çok yoruyor. Ayrıca gelecek kaygısı ve benzeri telaşlar da insanın ruhsal yapısı üzerinde stres oluşturuyor ve insan üzerinden bunu atabilmek için dinlenme ve tatil ihtiyacını duyuyor. Bu bakımdan tatil ve dinlenme tabii insani bir ihtiyaçtır. Çağımızda bu ihtiyacın giderilmesi pratiği, kendi kültürünü de oluşturan yeni bir tüketim kalıbını hayatımıza sokmuştur."

KUR'AN-I KAYNAK GÖSTERDİ
Kur'an-ı Kerim'de seyahati ve gezip görmeyi öngören birçok ayetin bulunduğuna dikkat çeken Çolak, yazısını şu sözlerle sürdürdü "Tatil konusundaki net görüş, dinlenmenin insani ihtiyaç olduğudur. Bunun biçimi insanların kendilerine kalmış bir şey. İslamın temel sınırlarını muhafaza etmek kaydıyla, insanlar dinlenme biçimini kendileri belirleyebilir."

Dergide görüşlerine başvurulan Diyanet İşleri Başkanlığı Teftiş Kurulu Üyesi Ahmet Onay ise, herkes gibi din hizmeti veren görevlilerin de dinlenme hakkına sahip olduğunu kaydetti. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yayın organı 'Diyanet Avrupa'nın son sayısında yer vererek, yeniden gündeme taşıdığı tatil tartışması, İslamcı aydınlar arasında yıllardır bitmek bilmeyen polemiğin de yeniden alevlenmesine neden oldu.

Milli Gazete yazarı Mehmet Şevket Eygi, insanların dinlenmeye hakkı olduğunu, ancak İslamiyetin de hayat tarzı hakkında genel prensipleri bulunduğunu söyleyerek, "İslamiyet lüksü, gösterişi, aşırı tüketimi, ortanın üzerindeki haracamaları kabul etmiyor. Kişi zengin de olsa İslam'ın ilkeleri bunu kabul etmiyor. Bu tür davranışlar Müslüman'a yakışmaz" dedi.

İSLAM HAYATINDA TATİL 'OLUR' DİYENLER

Tatil herkesin hakkı
Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zekeriya Beyaz Tatilin çalışan herkesin hakkı olduğunu düşünüyorum. Yorgun bir insandan başarı beklemek mümkün değildir. Tatil herkesin hakkı. Dinlenmek, daha iyi çalışmak ve kazanmanın neredeyse tek şartı. Yorgun bir vücut ve kötü psikolojiyle üstün başarılar elde etmek mümkün değildir.

İslam 'gezin, görün'diyor
19 Mayıs Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Burhanettin Tokar Tatil konusu sadece yılın belli zamanlarında insanın bütün işlerini askıya alması, elini eteğini çekmesi olarak ele alınmamalı. Tatil, bilincin tatil yapmasıdır. İnsan yaptığı, ürettiği işlerden zevk alabiliyorsa, iş yaparken dinlenebiliyorsa, bu tatil ve işin varolması demektir" diye konuştu.

İslam dini 'gezin görün' der. Bu güzel bir mekan ya da tarihi bir yer olabilir. Bu konuda İslam oldukça açık, neden insanlar istediği yerde tatil yapmasın? Ancak din anlayışına göre, herşeyde olduğu gibi tatilde de israf olmaması gerekir.

'OLMAZ' DİYENLER

Tatil yoktur
İslamcı Gazeteci-YazarAbdurrahman Dilipak İslamda Cuma günü de tatil değildir. Cuma namazı ibadeti yapıldıktan sonra Kuran-ı Kerim, 'yeryüzüne dağılın' der. Yani işinize dönün. O yüzden bana göre de tatil kavramı yoktur. Ben uyuyorsam bedenim ihtiyacı olduğu içindir. Uyuma da bir eylemdir"

Haram eğlence olmaz
İslamcı Yazar Emine Şenlikoğlu Hava değişimi Peygamberimizin tavsiyesidir. İslam alemi eğlenceyle dinlenmeyi karıştırıyor. Müslüman, lüks otellerde eğlenceye zaman ayıramaz ama deniz kenarı müslümana da helal. Gösterişe kaçmadan ve haddi aşmadan.

Akıntıya kapıldılar
Yazar Ali Bulaç Müslümanlığın israf etmeme, çevresini ve yoksulları kollama gibi bir yükümlülüğü var. Ancak Müslüman liderler, kanaat önderleri, maalesef bu ilkeye riayet etmiyor. Tatil kültürü modern toplumun kültürüdür. Geleneksel toplumda tatil yok. Bugün insanlar tatil kavramı üzerinde hiç düşünmeden sosyal kukla gibi hareket ediyorlar.

Tatil ve dinlenme her dinde tartışma konusu
Dinler tarihi ile ilgili çalışmalar yapan Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Niyazi Öktem, tüm dinlerin 'dünya nimetlerinden yararlanma' konusunda aşırılıktan kaçınılmasını öğütlediğini vurgulayıp "Hıristiyanlığa göre insan cennetten kovulup ilk günahı işlemiştir ve bu dünyada kefaletini ödemek için de 'bir lokma bir hırka anlayışı' ile yaşamalıdır. Yahudilik'te de aşırılıktan kaçınılması öğütlenir. Yahudiler için, Tanrı dünyayı 6 günde yarattığı için haftanın bir günü kesin olarak dinlenilmelidir anlayışı geçerlidir" dedi. Budizm ve Hinduizm konusunda çalışan Dokuz Eylül Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Ali İhsan Yitik de her iki dinin de dünya nimetlerinden mümkün olduğu kadar uzak kalınması gereklililiği anlayışına sahip olduğunu dile getiriyor.

AKP'li vekilden tatil yorumu

Tatil, Arapça'da tembellik demektir
AKP İstanbul Milletvekili İrfan Gündüz, tatil kelimesinin Arapça kökeninin, "tembellik ve tembelleştirmek" olduğunu belirterek İslami kurallara uyulduğu sürece her yerde tatil yapılabileceğini söyledi. Tatilin verimlilik esası üzerine kurulması gerektiğini anlatan Gündüz, Türkiye gibi tatili çok olan ülkelerde insanların verimsizleştiğini belirtti. 2'nci Abdülhamit'in devlet işlerine ara verdiği zamanlarda marangozluk yaptığını hatırlatan Gündüz, "Tatil her insan için ihtiyaçtır. Dinlenirken bile verimlilik esas olmalıdır. Tatilin İslamiyetin yasaklarını aşarak kullanılması doğru olmaz. Emirlere uyulduğu sürece ister dağ başında ister deniz kenarında tatil yapılır" diye konuştu.

Fatih ATİK - Nebahat KOÇ


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
TEMA
Sarı Sayfalar


Sizinkiler



Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır