kapat
23.07.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

Düdük zamlı ötecek

Futbolcular aldıkları dudak uçuklatıcı rakamlarla yeni sezona hazırlanırken, hakemlerin ücretlerine da zam geliyor. Ayda üç maç yöneten 2,5 milyar lira alacak

Milyon dolarların havada uçuştuğu transferlerle gündemde olan futbol dünyası yeni sezona hazırlanırken, hakemlere de müjdeli haber geldi. Merkez Hakem Kurulu (MHK), Futbol Federasyonu'na yeşil sahaların patronları hakemlerin ücretlerine yüzde 10-15 arasında değişen oranlarda zam yapılmasını önerdi. Teklifin kabul edilmesi halinde Süper Lig hakemlerinin aylık geliri vali, hakim ve profesörün maaşlarıyla yarışır hale gelecek.

Daha çok hatalarıyla gündeme gelen hakemler, MHK'nın teklifiyle bu kez de kazançlarıyla gündeme geldi. 2003-2004 sezonunda görev yapacak hakem ve gözlemcilerin maç tazminatı ve maç harcırahlarına zam yapılması düşünülüyor. Ayda dört karşılaşmanın yapıldığı Süper Lig'de geçen sezon bir hakem maç başına harcırahlarla birlikte ortalama 750 milyon ücret alıyordu. Ayrı bir derbi maçı yöneten hakem ise maç başına 1.5 milyar lira alıyordu.

VALİLERİ YAKALAYACAKLAR
Hakemlerin şehirlerarası ulaşımı için gerekli uçak, otobüs ve diğer ulaşım giderleri de karşılanıyor. Bunun yanında kalacağı otele de para vermiyorlar.

Merkez Hakem Kurulu'nun atayacağı hakem sadece üç hafta maç yönetirse yaklaşık 2.5 milyar lira para kazanacak. Süper Lig'de geçen sezon orta hakemler maç başına 600, yardımcı hakemler 350, 4. hakem 300 ve gözlemci 250 milyon lira para alıyordu. Bunun yanında hakemlerin bir günlük harcırahları 90, iki günlükleri 175, üç günlük harcırahları ise 225 milyon liraydı.

Bu rakamlar üzerine yüzde 10-15 arasında zam yapılması düşünülen hakemlerin aylık elde edecekleri gelir, müsteşar, il valisi, genel müdür, hakim ve profesörlerin maaşlarına yaklaşmış olacak. Şu anda müsteşar 2 milyar 823 milyon, il valisi 2 milyar 392 milyon, hakim 2 milyar 338 milyon, profesör 2 milyar 7 milyon lira maaş alıyor.

Hakemlerin önümüzdeki sezonki geliri ayrıca kaymakamdan bile daha fazla olacak. Şu an kaymakam 984 milyon maaş alıyor.

NASIL HAKEM OLUNUR?
* 18 yaşına girmiş, 25 yaşını doldurmamış (lisanslı futbolcular için 28 yaşını doldurmamış) ve futbola ilgi duyan,

* Toplumda itibar sahibi ve bir mesleğe sahip olanlar veya öğrenciler,

* En az lise veya dengi okul mezunu olanlar,

* Atletik bir fiziki yapıya sahip olup, boyu en az 1.70 cm olanlar futbol hakem adayı yetiştirme kursuna katılabiliyor. Aday hakem kursunu başarı ile tamamlayanlar Merkez Hakem Kurulu'nun onayı ile en az 6 ay, en çok 2 yıl saha denemelerine sokuluyor. Sahada ve genel durum itibariyle başarılı bulunanlar il hakemliğine terfi ediyor.

Özkan GÜVEN


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
TEMA
Sarı Sayfalar


Sizinkiler



Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır