kapat
23.07.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

Hedeflerde dolar ve tüketim revizyonu

Hükümet, doların yılbaşından bu yana yüzde 16.2 değer kaybetmesi ve ithalatın yüzde 31 artması nedeniyle, cari işlemler açığı, ihracat ile turizm gelirlerinde değişiklik yaptı

Döviz kurundaki düşüş, tüketimin artması ve ithalatın yükselmesi ekonomik hedeflerde revizyona gidilmesine neden oldu. Hükümet ekonomide yaşanan bu son gelişmeleri dikkate alarak, yılsonu için öngörülen cari işlemler açığı, ihracat ve turizm gelirlerine ilişkin rakamları yeniden revize etti.

Ekonomi yetkililerinden alınan bilgiye göre, IMF ile ekonomik programın 5'inci gözden geçirmesi kapsamında söz konusu büyüklüklerin yenilenmesi konusunda mutabakata varıldı. Buna göre cari işlemler açığı tahmini 6.1 milyar dolardan 7.4 milyar dolara yükseltiliyor. Yılsonu ihracat hedefi 40.6 milyar dolardan, 43.5 milyar dolara, altın hariç ithalat hedefi ise 55.4 milyar dolardan 61.5 milyar dolara çıkartılıyor.

DÜŞÜK KUR ZORLUYOR
Bu iki kalemde yapılan revizyonun en büyük nedeni hiç kuşkusuz doların yılbaşından bu yana yüzde 16.2 düşmesi. Ocak ayında 1 milyon 659 bin lira olan dolar Merkez Bankası'nın müdahalelerine rağmen 1 milyon 390 bin'ler seviyesinde. Düşük kur, ertelenen talebi karşılamak için fabrikaların yeniden ara mal alımına geçmesi ve tüketimin artması ithalatı patlattı. DİE verilerine göre ocak-mayıs döneminde ithalat geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 31.3 artarak, 24.7 milyar dolara ulaştı. Dış ticaret açığı ise daha şimdiden 7 milyar dolara çıkarken, ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 71.7'ye geriledi.

Aynı şekilde büyüme rakamından da ithalattaki artış hızı gözüküyor. Türkiye yılın ilk çeyreğinde yüzde 7.4'le Çin'den sonra büyüyen en büyük ikinci ülke oldu. Bu dönem içinde en büyük artış hızı yüzde 19.8'le ihtalat vergisinde gerçekleşti.

ÖZEL TÜKETİM % 6.5 ARTTI
Ekonominin canlanmasıyla ertelenen talep harekete geçti. İlk çeyrekteki özel tüketim harcamaları yüzde 6.5 oranında artış gösterdi. Önceki gün açıklanan sanayi üretim rakamları da yurtiçi satışlardaki yükselişi gösteriyor. Haziran ayında yakalanan yüzde 80.4'lük kapasite kullanım oranı ise son 6 yılın en yüksek üretimini gözler önüne seriyor.

Ekonomi yönetimindeki revizyon sadece ithalat ve ihracatla sınırlı kalmadı. Gayrisafi Milli Hasıla (GSMH) döviz kurundaki düşüş dikkate alınarak, yeniden hesaplandı. Böylece GSMH 200.3 milyar dolardan, 234 milyar dolara çıkarılacak. Mayıs ayında 8.5 milyar dolardan 7.9 milyar dolara düşürülen turizm gelirleri de son dönemde gelen turist sayısındaki artışa paralel olarak yeniden 8.5 milyar dolara yükseltiliyor.

JP Morgan Chase'in ekonomisti Yarkın Cebeci, söz konusu revizyonların ithalat ve ihracattaki eğilime bağlı olarak doğal olduğunu belirterek, "Turizm gelirlerini Haziran ayına bakarak yenilemek biraz erken" yorumunda bulundu.

Turizm gelirleri IMF ile Mayıs ayında yapılan 5. gözden geçirmeler sırasında da revize edilmişti.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
TEMA
Sarı Sayfalar


Sizinkiler



Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır