kapat
23.07.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

İlk kez dil nakli yapıldı

Ağız kanserine yakalandığı için konuşamayan hastaya dil nakledildi. Sonuç başarılı

Her gün yeni buluşlarla hızla ilerleyen tıp bilimi, sonunda dil naklini gerçekleştirmeyi de başardı. Bilim dünyasında çığır açan dil nakli, geçtiğimiz gün Avusturya'nın başkenti Viyana'da gerçekleşti. Kimliği belirtilmeyen 42 yaşındaki bir hastaya dil nakli yapıldı.

Doktor Christian Kermer ve Doktor Franz Watzinger'in Viyana'daki General Hastanesi'nde yaptıkları ameliyat tam 14 saat sürdü. Hasta, uzun yıllardır ağız kanseriyle mücadele ediyordu. Çene kemiğinde ve dilinde urlar yer alıyordu. Konuşamıyor, ağzını oynatamıyordu. Uzun süren araştırmaların ardından, bu operasyona karar verildi. Riskliydi, çünkü daha önce insanlar üzerinde denenmemişti. Ancak hastayı kurtarmanın tek yolu da buydu. Bu nedenle ameliyat kararı alındı.

"YİNE DE RİSKLİ"
Hayvanlar üzerinde yürütülen araştırmalarda, vücudun çeşitli yerlerinden alınan doku ve kaslarla yapay diller yapılmıştı. Fakat bu kez yapay dil kullanılamazdı çünkü vücutta kanserli hücreler bulunduğu için bağışıklık sisteminin dili tanımama ihtimali vardı. Bunun yanı sıra, en çok mikrobun ağız bölgesinde toplandığı, virüslerin yapay dili etkisiz hale getirmesi hastanın konuşma yeteneğini kaybetmesi söz konusu olabilirdi.

Doktorlar, kimden alındığı belirtilmeyen bir dil kullanma kararı aldı ve ilk kez denedikleri operasyonda başarılı oldu. Hastane sözcüsü Karin Fehringer, 14 saat süren ameliyatın ardından yaptığı açıklamada 42 yaşındaki hastanın sağlık durumunun çok iyi olduğunu söyledi. Ancak daha ayrıntılı bir açıklama yapamayacağını, önümüzdeki günlerde detaylı bilgi verebileceklerini sözlerine ekledi. İngiliz doktorlar ise, hastanın yine de tam olarak iyileşememe riski taşıdığının altını çizdi.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
TEMA
Sarı Sayfalar


Sizinkiler



Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır