kapat
23.07.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

Yüzer otobüs

Amerikalı John ve Julia Giljam çifti hem karada, hem de denizde giden bir karavan ürettiler. 14 metre uzunluğunda Terra Wind adı verilen karavan suya indiğinde iki adet bronz pervane devreye giriyor

Rahat seyahat etmek için bir karavan, denizde dilediğinizce bir tatil için de yat mı istiyorsunuz? Her ikisini tek bir "araçla" alma imkanınız artık var. Yani "yüzer-karavan"...

Amerika'da üretilen bu araç dışarıdan bakıldığında son derece lüks bir karavan görüntüsüne sahip. Siyah rengi, büyük tekerlekleri, dikiz aynaları ve büyüklüğüyle karavanlardan hiçbir farkı yok. Ancak en büyük özelliği, sadece otobanlarda gidebilmesi değil ister denizde, ister nehirde tıpkı bir yat gibi de gidebilmesi. Amerika'nın Güney Carolina eyaletinde yaşayan John ve Julie Giljam çifti, kendi ürettikleri yüzer karavanla ilk denemeyi de bizzat yaptı. Terra Wind adını verdikleri yüzer karavan 14 metre uzunluğunda. Karada 136 kilometre hız yapabilen Terra Wind, 6 kişilik oturma koltuğuna sahip. Karada bir otomobilden farksız olarak kullanılabilen araç, birkaç manevrayla denizde keyifle gidebileceğiniz yata dönüşüyor.

HER TÜRLÜ LÜKS VAR
ABC'deki Good Morning America programında aracını tanıtan John Giljam, "Bu sadece suda otomobil kullanmak gibi" dedi. Lüks yüzer karavanın içinde bir jakuzi, bulaşık ve çamaşır makineleri, fırın, giyinme kabinleri bulunuyor. Yerleri mermerden. Sahipleri için büyük bir yatak, dev ekran bir plazma ekran televizyon, bilgisayar, uydu sistemi de aracın diğer konforu. Suya indiği anda devreye giren iki adet bronz pervane karavanın arka kısmında bulunuyor.

Sistemleri bilgisayar bağlantısıyla kontrol edilen sürücü bölümü bir uçağın kokpitini andırıyor. Çiftin Terra Wind'i ürettikleri şirketin adı Cool Amphibious Manufacturers International. Şirketin karada ve denizde giden araçlardan ürettiği bir diğer araç da Hydra Terra. 49 kişilik oturma kapasitesi bulunan araç turistleri gezdirmek için tercih ediliyor. Terra Wind ve Hydra Terra, tıpkı orduların kullandığı amfibik araçlar gibi karada ve denizde gidebilen ilk "kişisel kullanım" araçları oldu.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
TEMA
Sarı Sayfalar


Sizinkiler



Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır