kapat
23.07.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

"Blair, konuşmasıyla Türkiye'ye resmen destek vermiş"

İngiltere Başbakanı Tony Blair'in ABD Kongresi'nde yaptığı konuşmada, "Avrupa'nın en güçlü yanı farklı kültür, gelenek ve dinden oluşan Türkiye'ye bile hoşgeldin demeye hazırlanmasıdır" demesi Avrupa Birliği'nde (AB) olumlu karşılandı.

Avrupa Parlamentosu ile TBMM arasında diyalog organı olan Karma Parlamento Komisyonu (KPK) Eşbaşkanı Joost Lagendijk, "Blair'in bu sözleri sonraki dönemlerde Türkiye tarafından AB yetkililerine hatırlatılmalı. Blair'in söyleme şekli, yani 'bile' kelimesini kullanması, negatif olsa da konuşmanın içeriği son derece pozitif. Zaten İngiltere, Türkiye'nin üyeliğini destekliyor. ABD de Türkiye'yi AB içinde görmek istiyor. Bu nedenle Blair de Türkiye'yi örnek verdi" dedi.

Blair'in Türkiye hakkında bugüne kadar tek bir 'kötü söz' söylemediğini belirten AP milletvekili Anne Van Lancker, "Blair, bu sözleriyle hem ABD'ye Türkiye'nin önemini hatırlattı, hem AB'ye üyelik konusunda sinyal gönderdi, hem de Türkiye'ye jest yaptı" dedi. Almanya'yı temsilen Avrupa Parlamentosu'nda bulunan SPD'li milletvekili Ozan Ceyhun, devlet ve hükümet başkanlarının konuşmalarının en ince ayrıntısına kadar düşünüldüğünü belirterek, Blair'in bu konuşmayla Türkiye'ye şirin görünmek istediğini söyledi. Ceyhun, "Irak'ta bulunan ABD ve İngiltere güçleri zor durumdalar. Irak'ın güneyinde görevli. Türkiye'den Irak'a asker göndermesi talep ediliyor. İngiliz askerlerine yardım için Türkiye'den asker isteniyor. Bu bağlamda Tony Blair, Türkiye'ye şirin görünmek için ABD'deki konuşmasında Türkiye'yi selamladı" dedi. Ceyhun, İngiltere'nin Kıbrıs'a da özel ilgisinin olduğuna dikkat çekti.

Fikret AYDEMİR


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
TEMA
Sarı Sayfalar


Sizinkiler



Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır