kapat
23.07.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

'Bana onların cesetlerini getirin'

Fransız istihbaratı, Hüseyin kardeşlerin Musul'da kaldıkları evin yerini tespit etti. İstihbarat üzerine harekete geçen askerlere "Füzelerle vurmayın, yoksa cesetlere ulaşamayız" uyarısı yapıldı

22Temmuz 2003... Saat 11.00... Bağdat ile Kuzey Irak arasında devriye gezen 101'inci Hava İndirme Tümeni'ne şu istihbarat geldi Musul yakınlarındaki bir evde devrik lider Saddam Hüseyin'e yakınlığı ile tanınan 4 kişi olduğunu tespit ettik... Tümen, Bağdat'taki ABD merkezine, merkez de ABD Savunma Bakanlığı'na (Pentagon) haberi uçurdu. Pentagon'dan emir çok geçmeden geldi Operasyonu başlatın...

Saat 11.30... Tümen komutanı William Bishop, 200 asker, Kiowa helikopterleri ve ağır silahlarıyla birlikte Musul'da operasyon için hazırdı. Operasyonun içeriği tartışılmaya başlanırken, yeni bir emir geldi Daha önce Saddam ve oğullarının olduğunu zannettiğimiz yerleri Cruise (Tomahawk) füzeleri ve sığınak delicilerle (JDAM) vurmuştuk. Ancak sonra enkaz altında cesetler paramparça olduğu için DNA testi bile yapamamıştık. Bu kez füze kullanmayın. Uday ve Kusay'ın olduğunu kanıtlayabilmemiz için bize cesetlerini getirin...

ÇATIŞMA 6 SAAT SÜRDÜ
Saat 12.00... Kiowa helikopterleri kentin merkezinde bulunan ve Saddam Hüseyin'in öz kuzeni olan Şeyh Muhammed el-Zidan'ın evini çevirdi. Ağır silahlarla donanan heliktopterler havada tur atarken, 200 asker de evin çevresini sardı. ABD askerleri Iraklı tercümanları aracılığıyla "Teslim olun" çağrısı yapmak üzereyken, beklenmedik bir gelişme oldu ve evin içerisinden yoğun bir ateş açıldı. Tümen komutanı, bu hareket sonrası askerlere "Saldırın" emri verdi. Önce makineli tüfeklerle ateş açıldı. Pencerelere yapılan ağır ateşle, içeridekilerin dışarıya doğru ateş etmesi engellendi. Ardından roketatar saldırısı başladı. Askerler, ilk olarak evin ikinci katının kolonlarını vurdu. Reuters ajansının haberine göre, 6 saat süren çatışmanın ardından duvarlar yıkıldı ve kısa süre sonra çatı içeridekilerin üzerine çöktü. Bir görgü tanığına göre ev artık "mağarayı" andırıyordu.

"KARO AS" DA ÖLDÜRÜLDÜ
Amerikan askerleri içeri girmek için biraz bekledi. Ateş açılmadığı kesinleşince, komutan "İçeri" emrini verdi. Saat 18.05... Amerikalı komutan tüm dünyanın dikkatini çeken bir açıklama yaptı İçeride 10 kişi vardı. 5 cesede ulaştık. 5 de yaralı var. Ev sahibi El-Zidan ile oğlunu yakaladık. Cesetlerin Kusay Hüseyin, Uday Hüseyin, Kusay'ın 14 yaşındaki oğlu Mustafa ile Saddam'ın başdanışmanı Abid Hamid Mahmud el-Tikriti'ye (Destedeki Karo As) ait olduğunu tahmin ediyoruz. Diğerini tanımıyoruz...

GÖZLER BEYAZ SARAY'DA
El Cezire televizyonuna konuşan bir Musullu, "ABD'nin iddiası doğru olabilir. Çünkü halk arasında Uday ile Kusay'ı beraber Musul'da kısa bir süre önce gördüklerini söyleyenler var" dedi. Washington'da da heyecanlı saatler yaşanmaya başlandı.

Pentagon'dan "Cesetlerin Hüseyin kardeşlere ait olduğunu düşünüyoruz" açıklaması yapılırken, Amerikan Merkezi Haberalma Teşkilatı'na (CIA) yakın bir şahıs, "Kardeşlerin o evde bulunma olasılığı oldukça yüksek" diye konuştu. Hemen ardından gözler Beyaz Saray'a çevrildi.

DNA TESTİ 2 GÜN SÜRECEK
Saat 20.00... CNN muhabiri, "Savunma Bakanı Donald Rumsfeld biraz önce Başkan George W. Bush'la biraraya gelip, operasyon hakkında bilgi verdi. Ve evdekilerin kesinlikle Hüseyin kardeşler olduğu yönünde istihbaratları olduğunu Başkan'a iletti" diye dünya ajanslarına bomba gibi düşen bir haber yayınladı. Musul'da başka bir eve taşınan cesetlere yapılacak DNA testlerinin sonuçlarının 2 gün içinde alınacağı söyleniyor.

Kusay, akli dengesini yitiren Uday'a bakıyordu
Amerikan istihbaratına göre Kusay uyuşturucu ve alkol yüzünden ilaç tedavisi gören ağabeyini yalnız bırakamıyordu

Ve... Birlikte öldüler
Devrik Irak lideri Saddam Hüseyin'in oğulları Uday ve Kusay'ın, Musul'da Amerikan askerlerinin düzenlediği saldırılar sonucu öldürüldüğü söyleniyor. Bu iddiayla birlikte iki soru akıllara geldi Uday ve Kusay yakalanma riskleri olduğunu biliyor, bu nedenle ayrı ayrı geziyorlardı. Ayrıca iki kardeş küstü. Bu kadar risk varken ve iki kardeş birbirleriyle konuşmazlarken neden aynı evdeydiler?... CNN'in Pentagon muhabirine göre ikisinin birden aynı yerde olmasının tek nedeni ağabey Uday'ın sağlık durumuydu... Eğlence hayatına, kadınlara, içkiye ve uyuşturucuya düşkünlüğüyle bilinen Saddam'ın büyük oğlu Uday, son zamanlarda yaşadığı sağlık sorunları yüzünden yalnız dolaşamaz olmuştu. Uyuşturucu ve içkiden akli dengesini yitirmeye başlayan Uday, tek başına hiçbir şey yapamaz hale gelmişti.

SÜNNİ ÜÇGENİNDE BEKLERKEN KUZEY IRAK'TA ÇIKTILAR
Sürekli ilaç alıyor ve doktorların gözetimi altında tutuluyordu. Babasının halefi olarak gösterilen Kusay ise bu durumda kardeşini yalnız bırakmayı göze alamadı. Böylece Uday ölürken Kusay'ı da beraberinde sürüklemiş oldu. Ölü olarak ele geçirildikleri belirtilen Uday ve Kusay hiç beklenmeyen bir yerden çıkarak başta yetkililer olmak üzere herkesi şaşırttı. Herkes iki kardeşin Amerika'nın giremeyeceği Bakuba, Bağdat ve Felluce'den oluşan Sünni üçgeninde olduğunu tahmin ediyordu. Fakat kardeşler, Kuzey Irak'tan çıktı. iki kez saldırılardan kurtulan Uday ve Kusay bu sefer kaçamadı.

Saddam, oğullarının intikamını alacak mı?
ABD'li komutan; Cesetler kardeşlere ait. Uday ve Kusay'ın vücutları delik deşik olmuş ancak yüzleri belli oluyor

Önce ülkesini kaybetti... Ardından heykelleri yıkıldı... Sonra sırra kadem bastı... Dün ise savaş sonrası görmediği oğullarının öldürüldüğü haberi geldi... Devrik diktatör Saddam Hüseyin, artık Irak'ta tek başına... İstihbarat yetkililerinin verdiği bilgiye göre, savaş başladıktan sonra oğullarıyla sadece aracılar vasıtasıyla görüşen Saddam hâlâ yaşıyor. Belinde tabancası, yanında ise tek bir koruması var. Amerikalı bir istihbarat kaynağı her saldırıdan kaçmayı başaran devrik Irak liderinin Bağdat'ın çevresinde 60 km uzunluğunda, 100 km genişliğinde bir alanda saklandığını ifade etti. Bazıları ise onun çoktan Suriye ya da Belarus'a kaçtığını belirtiyor. Şimdi gözler Saddam'da... Ortadoğulu gazeteciler, devrik liderin oğullarının intikamını almak için karşı saldırıya geçeceğine inanıyor.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
TEMA
Sarı Sayfalar


Sizinkiler



Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır