kapat
09.07.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMI


TURKIYE
DUNYA
POLITIKA
SPOR
MEDYA
SERI ILANLAR
METEO
TRAFIK
SANS&OYUN
ACIL TEL

Dunyayi kuvetle dolasti

Evgeniy Gvozdev adli Dagistanli denizci, evinin balkonunda yaptigi 3.70 metrelik kuvet kadar teknesiyle 17 Mayis 1999'da basladigi dunya turunu bitirmek icin, Istanbul Bogazi'ndan Karadeniz'e acildi

Insanin gozleriyle gordugunde bile inanamadigi bir rekorun sahibi, Istanbul'a geldi. Daha once dunya turu yaptigi 5.5 metrelik teknesi, halen Moskova Deniz Muzesi'nde sergilenen Dagistanli denizci Evgeniy Gvozdev, bu kez evinin balkonunda kendi yaptigi 3.70 metre boyundaki teknesiyle basladigi dunya turunun son etabi icin dun Istanbul Bogazi'ndan Mahackala Limani'na gitmek uzere Karadeniz'e acildi.

Hareketten once Atakoy Marina'da sorularimizi cevaplayan Dagistanli denizci, 4 yili askin suredir denizlerde oldugunu ve bu sure icinde sadece 300 dolarla yetindigini belirterek, "Teknenin kucuk olmasi pek problem degil ama insanin parasiz olmasi denizde bile en buyuk problem" dedi.

Dagistan'in, Karadeniz kiyisindaki baskenti Mahackala'dan 17 Mayis 1999'da ayrilan Evgeniy, dunya turu icin en zor rotalardan birini, Macellan Bogazi'ni da kapsayan rotayi secmis. Toplam 350 kilo agirliginda olan 'Said' adli teknesine sadece 250 litre su ve 150 kilo yiyecek alabilen Evgeniy'in mucize teknesinin adi ise ulkesindeki yakin dostu Said Amirof'dan geliyor. Yola ciktiginda seyir aleti olarak yaninda sadece cep saati, pusula ve sekstant bulunan amator denizci artik yolculugu tamamlarken Cebelitarik'ta bir yatcinin hediye ettigi GPS adli seyir cihazina ve Arjantin'deki deniz severlerin armagan ettigi 2 beygirlik Johnson takma deniz motoruna sahip.

YATACAK YER YOKTU
Okyanus'ta kasirgaylar ve bir apartman yuksekligindeki dalgalarla bogusan Gvozdev, yasadiklarini soyle anlatiyor

Tum yolculugun en zor bolumlerini Macellan Bogazi ve Pasifik gecisi sirasinda yasadim. Macellan Bogazi'ni gecerken ikinci gun yakitim bitti ve akintiya, ruzgara karsi tam 36 gun volta atmak zorunda kaldim. Sili- Tahiti Pasifik gecisi sirasinda ise teknemde yatacak yer olmadigindan ancak oturarak uyuyabiliyordum. Cunku bu gecis cok uzun surecegi icin teknemi agzina kadar su ve yiyecekle doldurmustum. Toplam suyum 250 litreydi. Bir insanin gunde 4 litre su almasi gerekir. Yiyecek sorununu balik tutarak hallediyordum ama suyu gunde 1.5 litre ile sinirli tutmak zorundaydim. Yagmur da yagmiyordu. Dort ay suren bu gecisin ilk ayinda pek problem olmadi. Ikinci ayindan sonra bobreklerim rahatsizlandi. Sonra yagan yagmurla birlikte susuzlugumu giderebildim.

En cok zorlandigim bolumlerden biri de Kizildeniz oldu. Burada surekli kafadan esen sert ruzgarlar, sonunda teknemi kaldirip karaya ativerdi. Dumenim parcalandi. Ancak hava sakinlesince etraftakilerin yardimiyla teknemi tamir ederek yola koyulabildim. Iki yolculukta da Sri Lanka ve Misir'in disinda hemen her yerde insanlardan buyuk yakinlik gordum.

KIZILDENIZ COK ZORLADI
Turk denizcisinin yeri ise bambaska. Canakkale'de akintiyi gecmekte zorlaninca beni balikcilar cektiler, teknemin suyunu agzina kadar doldurdular. Gectigimiz seferde de bu kez de Acikdeniz Yaris Kulubu yoneticisi Cahit Uren'in ve Atakoy Marina yoneticilerinin cok yakinligini gordum. Bu yolculugumda teknemin direginde gecen seyahatimde Cahit Uren'in hediye ettigi Turk bayragini da tasidim. Simdi bunu Atakoy Marina Yat Kulubu'ne hediye ediyorum."

En buyuk tehlike insanlar
Yolculuk boyunca acik denizde, kasirgalarla mucadele eden, kopek baliklariyla, hatta timsahlarla karsilasan Dagistanli Evgeniy Gvozdev, en korkutucu rakibinin insanlar oldugunu soyledi.

Daha onceki dunya turu sirasinda Sri Lanka'da korsanlar tarafindan soyuldugunu ifade eden Dagistanli denizci, "Bir iki yerde uzerime cevrilen silahlari gordugumde 'Simdi isim bitti' dedim. Donuste Yunanistan'in Kalimnos adasinin onunde Turk sularina girerken gecenin karanliginda gozlerimi kor edecek projektorlerle karsilastim. Iki Yunan hucumbotunu uzerime surduler. Surekli olarak 'Turk musun? Casus musun?' diye soruyorlardi. 'Hayir Rus'um' diye cevap verdim. Inanmadilar ve zorla Kalimnos'a goturduler. Sonra evraklarimi incelediler, bu arada beni taniyan bir iki arkadasim Pire'den aradi. Sonunda da serbest biraktilar" dedi.

Turgay NOYAN


Haberleri gazete sayfasi goruntusunde okumak icin
SABAH e-Medya"ya tiklayin

<< Geri don Yaziciya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
TEMA
Sari Sayfalar


Sizinkiler
ArboMedia

Copyright © 2002, Bilgin Elektronik Yayincilik ve Iletisim A.S. - Tum haklari saklidir