kapat
09.07.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMI


TURKIYE
DUNYA
POLITIKA
SPOR
MEDYA
SERI ILANLAR
METEO
TRAFIK
SANS&OYUN
ACIL TEL

Ihracatci IMF'ye kur derdi yandi

TIM ve MUSIAD, IMF heyetiyle gorusmesinde doviz kurundan kaynaklanan sikinti nedeniyle programin revize edilmesini istedi

Dusuk kurdan sikayetci olan ihracatcilar IMF'ye dert yandi. IMF Turkiye Masasi Sefi Riza Moghadam baskanligindaki heyet, Istanbul'daki temaslarina bankacilik ve reel sektor temsilcileriyle basladi. Heyetle gorusen Turkiye Ihracatcilar Meclisi (TIM), dusuk doviz kurunun 2001 krizinin yarattigi tum tahrip edici sonuclari yaratabilecegi uyarisinda bulundu.

REVIZYON ISTEDILER
TIM Baskanvekili Suleyman Orakcioglu baskanligindaki ihracatcilar, bu yil 45-46 milyar dolarlik ihracat hedeflerine, asiri degerli TL nedeniyle ulasamalarinin zor oldugu IMF heyetine bir mektupla ilettiler. Ihracatcilar, Hazine'nin borclanma ihtiyaci ve bu ihtiyacin yarattigi talebin reel faizi yukselttigini kaydederek, bu durumda tasarruflarin dovizden kacip yuksek faizli TL'ye yoneldigini ifade etti. TIM, "Bu durumda dalgali kur rejiminin saglikli bir piyasadakine benzer bir isleyisle sigorta gorevi gormesi imkansizdir" diyerek programda revizyon istedi. Programin teknik duzeyde uygulanisinda bir hata oldugunu dusunduklerini kaydeden Orakcioglu, Merkez Bankasi'nin faizleri kullanarak borclanma faizlerini dusurmesini istedi.

Mustakil Sanayici ve Isadamlari Dernegi'nde (MUSIAD) yaptigi gorusmelerde de doviz kurundan kaynaklanan sorunlari dinledi. Tolanti sonunda aciklama yapan MUSIAD Baskani Ali Bayramoglu, IMF'den kur politikalarinin Turkiye'nin basina yeni sorunlar acmamasi icin onlem alinmasini istediklerini kaydetti. Bayramoglu, kur politikasinin yani sira ic borcun yeniden yapilandirilmasi ve dalgali kur politikasi yerine kontrollu dalgali kur sisteminin getirilmesinin daha uygun olacagini IMF heyetine ilettiklerini, anlasmazligin da bu konular oldugunu soyledi.

BANKACILIK KRIZI OLMAZ
IMF heyeti, sabah saatlerinde once Turkiye Bankalar Birligi'nde bankacilarla bir araya geldi. TBB Baskani Ersin Ozince, "Sektorun gecmisteki sikintilari bir daha yasayacagini sanmiyorum. Sistem oyle degisti, uluslararasi normlara ulasti ki iki bankanin bilinmeyen durumlari ile sistem degisiklik gostermez" dedi.

Rahim AK - Bulent ERGUN


Haberleri gazete sayfasi goruntusunde okumak icin
SABAH e-Medya"ya tiklayin

<< Geri don Yaziciya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
TEMA
Sari Sayfalar


Sizinkiler
ArboMedia

Copyright © 2002, Bilgin Elektronik Yayincilik ve Iletisim A.S. - Tum haklari saklidir